Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
FIRES
OPINIONS
Blog · 

IV FIRA DEL CAÇADOR DE SANT FRUITÓS DE BAGES



IV Fira del Caçador de Sant Fruitós de Bages

IV Fira del Caçador de Sant Fruitós de Bages

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

Fotografia cedida per Marcel·lí de Tomainstant

15/06/2017
Entrevista a Cándido Pérez, president de la Societat de Caçadors de Sant Fruitós de Bages i creador de la Fira del Caçador

El diumenge 25 de juny la Fira del Caçador de Sant Fruitós del Bages celebrarà la seva quarta edició gaudint ja d’una bona consolidació en la llista de les fires de caça de Catalunya i d’un ferm assentament en el territori on guanya ressò any rere any. Parlem amb Cándido Pérez, president de la Societat de Caçadors de Sant Fruitós del Bages i artífex d’aquesta trobada, sobre els objectius que persegueixen, les activitats d’enguany i moltes més coses.

 

Ens recorda que aquest divendres 16 de juny a les 19:30 hores hi ha la presentació de la fira a la Sala NEXE, Espai de Cultura de l’Ajuntament de Sant Fruitós del Bages i després pica pica de productes de caça. Serà un aperitiu de tot el que ens tenen preparat per la IV Fira del Caçador de Sant Fruitós del Bages. No us ho perdeu!

 

Qui va tenir la idea d’organitzar la Fira del caçador ara fa quatre anys? Com va néixer?

 

 

A mi (Cándido Pérez) feia temps que em rondava pel cap la idea de fer una fira per potenciar una bona imatge pels caçadors i unir-nos per fer una mica de força entre tots. El número de caçadors de la zona començava a decaure i va sorgir un grup animalista que cada vegada pujava amb més força i vaig pensar que organitzar una fira de caça era la manera de parar una mica aquesta dinàmica i ajudar la imatge dels caçadors. Vaig anar a trobar l’alcalde de Sant Fruitós de Bages (Joan Carles Batanés) el vaig portar a la Fira del Caçador Ciutat de Tàrrega i quan ho va veure em va preguntar que com podia ser que a Sant Fruitós de Bages no hi hagués una fira com aquella. A partir d’aquell moment, la col·laboració ha estat total.  

 

Ho vaig plantejar a la Junta Directiva de la societat i ens hi vàrem posar. Al principi tothom estava a l’expectativa sobre si funcionaria o no, però ens n’hem sortit molt bé fins avui.

 

Amb quin/s objectiu/s?

 

Com ja he explicat una mica, la finalitat principal era reforçar la imatge dels caçadors, especialment davant de l’impuls dels grups animalistes en els últims anys. M’agrada molt el món de les fires de caça perquè donen molt bona imatge, són didàctiques, lúdiques i uneixen a les persones. En el cas concret de la nostra fira, la vaig enfocar sobretot a la caça menor, perquè és el que més ens representa, i tenim l’avantatge de tenir un lloc cèntric, ben comunicat, una zona ben adaptada...etc.

 

Qui s’encarrega de la seva organització i gestió?

 

Jo mateix (Cándido Pérez) porto l’organització juntament amb la meva Junta Directiva. He de dir que un 30% o 40% de les persones que treballen a la fira no són caçadors sinó familiars o amics de caçadors i això s’ha de valorar molt. No són de la Societat però s’involucren molt i estan sempre disposats a ajudar, i tot en representació nostra. És d’agrair aquest nivell d’implicació.

 

Teniu col·laboradors? Quins? Quina feina fan i/o en que us ajuden?

 

Si que en tenim, fins l’any passat la meva empresa era un d’ells. Enguany principalment tenim Exland Excavacions i Transports S.L. que són molt col·laboradors, cedeixen materials per la fira (tanques, etc.) és una empresa molt implicada. I també Formigons Alsina del Bages S.A. que fa una petita aportació econòmica i no demanen res a canvi. Jo els incorporo al llibret per donar-los publicitat perquè crec que cal tenir aquesta atenció amb ells, per la seva ajuda. Sovint es tracta de donar-nos un cop de mà a nivell de publicitat i promoció. I he de mencionar també la feina de l’empresa Tomainstant que ens porta tot el tema de disseny, cartells, etc.   

 

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages també ha ajudat molt, especialment l’alcalde, Joan Carles Batanés, amb el qual podem parlar de tu a tu, s’ha involucrat moltíssim i sempre ens dona el seu recolzament. Es preocupa per saber si tot va bé i això és d’agrair. És tota una sort tenir un ajuntament així.

 

Tampoc puc oblidar el gran recolzament que trobem sempre en la Representació Territorial de Barcelona, i aquest any especialment, també de la Federació Catalana de Caça que ha facilitat una assegurança a les fires de caça per donar un cop de mà i mostrar suport als organitzadors d’aquestes trobades que cal que fomentem entre tots.

 

Aquest any, a més a més, en la inauguració de la fira tindrem l’honor de tenir l’alcaldessa de Archidona, Mercedes Montero, i la concejala responsable, Isabel Alba, d’una de les fires més importants d’Espanya la XXV Feria del perro per fer un agermanament entre les dos fires. L’any que ve ens tocarà a nosaltres visitar la seva fira a Archidona que és tot un esdeveniment.

 

Ha anat canviant la fira al llarg d’aquests tres primers anys de vida?

 

La línia sempre és la mateixa, no ha canviat res substancialment però si que ha anat millorant. Nosaltres cada any que passa estem més preparats, la nostra tasca és millor, el servei que oferim, la imatge que donem, etc. Penso que hem anat aprenent, veiem que a la gent li agrada el que es fa i volem seguir fent el mateix però alhora incorporar novetats i activitats diferents. Intentem polir les petites coses que sempre sorgeixen i millorar cada vegada més sent fidels a la línia que ens hem marcat. 

 

Quin ambient busqueu que tingui la trobada?

 

Busquem sobretot que la gent ho vegi com una trobada entre amics, potenciem molt la gastronomia per exemple, que dona peu a la unió, la xerrada, als bons moments, etc. I també busquem activitats molt variades per tal que no només vingui el caçador, sinó que hi vingui la família i els amics i s’ho passin bé. Mai enfocaria un trobada com aquesta a guanyar diners, només volem que tothom hi tingui cabuda i pugui participar en una cosa o altra i ho gaudeixin. Amb l’esmorzar que s’ofereix al matí volem potenciar això que dèiem del punt de trobada, d’acollida, de reunir-te amb companys que feia temps que no veies i fer un bon esmorzar plegats.  

 

Sabeu quantes persones van assistir als primers anys?

 

Al primer any la valoració aproximada que es va fer va ser d’unes 3.000 o 3.500 persones, el segon any va pujar una mica, cap als 4.000 assistents aproximadament, i l’última edició, de l’any passat es van calcular unes 6.500 persones.

 

Quina afluència de gent espereu tenir aquest any (aprox.)?

 

Sembla que pujarà bastant, fem propaganda a tota Catalunya i trobes a gent interessada i que pregunta per la fira. Aquest any l’últim diumenge de juny cau bastant malament perquè coincideix amb el pont de Sant Joan i això crea una certa incertesa, però creiem que tot i així pujarà més que l’any passat.

 

Quines activitats, parades, etc. podran trobar les persones que vinguin?

 

Hi ha de tot, des de paradetes de caça i de qualsevol altra cosa, a exhibició de gossos de la Creu Roja, gossos de rescat, gossos de mostra, exposició i exhibició de falconeria, reconeixement de podencs eivissencs, etc. Hi ha bastantes activitats, la gent no s’avorreix!

 

De tot el que es farà, que cal destacar?

 

Segurament destacaria les novetats d’enguany, el reconeixement dels gossos de raça podencs eivissencs i el concurs caní puntuable pel Campionat de Catalunya.

 

Perquè heu incorporat la conferència del senyor Ramon Fitó, que també és una novetat d’enguany? Que s’hi tractarà?

 

Tal i com es titula, parlarà sobre la millor munició per cabirols i porc senglar, tan per acostament com batuda. Saber quina és la millor arma i munició és un tema molt tècnic que té bastant interès pels caçadors. Quan es fa una actuació s’ha de fer bé i mai deixar un animal ferit. Hem escoltat a Ramon Fitó anteriorment en altres xerrades i la veritat és que ho té molt per la mà i és, sense cap dubte, la persona idònia per fer aquesta conferència, la gent que hi assisteixi aprendrà segur.

 

És cert que la fira reporta beneficis al lloc on es celebra (en aquest cas, Sant Fruitós de Bages)? Quins?

 

Si, i tant. Jo mateix vaig crear una iniciativa vinculada a la fira per tal que no només nosaltres tinguéssim reconeixement, sinó que comportés un bé per al poble. Vàrem crear un concurs que es diu ‘la ruta de la tapa del caçador’. Els bars del poble preparen una tapa, a preu tancat, i la gent degusta i puntua cada tapa de l’1 al 5. Aquells que fan la ruta sencera entren al sorteig de diversos regals i els bars es distingeixen en primer, segon i tercer lloc i tota la resta són quarts (perquè no volem perjudicar a ningú posant-lo a les últimes posicions!).

 

La ruta d’enguany va començar el 21 de maig i acabarà aquest diumenge 18 de juny amb una degustació de les tapes a la fresca, a la pista del bosquet, amb entrada lliure per qui vulgui. La tapa més una canya (o beguda) surt a 2,50€. Sempre es fan venir un parell de cuiners de fora, que no coneguin  la gent ni els bars de Sant Fruitós per intentar aconseguir un resultat tan just com sigui possible.

 

D’aquesta manera els bars tenen un benefici econòmic, fins i tot aquells que no estan a prop de la zona de la fira. Tots els que hi participen tenen una certa promoció i el dia de la fira es fa una entrega de premis, que és una pissarra amb l’animal que representa la fira d’aquell any. Enguany serà un gall fer.

 

Tothom pot participar perquè les tapes poden ser del que sigui, del que vulguin. Amb la calor es va descartar fer-les de carn de caça perquè no ve tant de gust i també perquè no tothom en té a l’abast o la sap cuinar i volíem obrir-ho a tothom. Amb el temps la gent del poble cada vegada està més oberta a participar i veu que es fan coses de qualitat i que és interessant formar-ne part. La veritat és que cada any es puja el nivell i es fan autèntiques meravelles.

 

Teniu noves idees, iniciatives i/o projectes per anar incorporant en properes edicions?

 

Aquí no parem mai, l’endemà de la fira ja estem treballant per la de l’any que ve; visitant gent, valorant noves idees, organitzant, provant coses diferents, etc.

 

S’ha de procurar que hi hagi sempre aquesta atracció que la faci una fira fresca, dinàmica, no ha de caure en la monotonia. Sempre s’ha de preparar tot bé i mirar de ser meticulós.

 

Que creieu que aporten les fires al món cinegètic?

 

Ajuden a millorar la imatge i que la gent no es distanciï del món caçador. La gent ha de veure que no tot és l’acció de la caça es si, que fem coses que són importants, que són interessants i cal explicar-ho per desacreditar la imatge que s’està introduint avui dia. També afavoreixen  que nosaltres estiguem units i la promoció del municipi que l’acull.

 

Algun últim comentari per animar a venir a tothom?

 

Convido a tothom que vingui i que participi! És una zona molt bonica, trobaran tot el necessari per passar un bon matí i molt bona gastronomia. I animar també a la gent que no sigui caçadora, que segur que s’ho passaran bé.

 

I per cert, aquest divendres 16 de juny es fa la presentació de la fira a les 19:30 hores a la Sala NEXE, Espai de cultura de l’Ajuntament de Sant Fruitós del Bages (Plaça Alfred Figueras, 9, 08272 Sant Fruitós de Bages), i tothom que vulgui hi està convidat. Hi seran presents l’alcalde de Sant Fruitós del Bages, Joan Carles Batanés; de la Diputació de Barcelona, el diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, i el coordinador d’Àmbits d’Espais Naturals, Jordi Padrós, que explicaran el projecte de punts de recollida de carn de caça, especialment en l’àmbit del Bages i el Berguedà; el president de la Federació Catalana de Caça, Sergio Sánchez; el president de la Representació Territorial de Barcelona, Joaquín Zarzoso; i Ramon Fitó, que resumirà una mica el tema de la conferencia que farà a la fira.

 

Quan acabi la presentació es farà un pica pica de productes de caça a l’aire lliure.




www.firadelcazadorsantfruitos.com/


Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar