Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia · IMPORTANT

LA COL·LABORACIÓ DELS CAÇADORS I CAÇADORES CLAU PER COMBATRE EL BROT DE SARNA SARCÒPTICA EN CONILLS



La col·laboració dels caçadors i caçadores clau per combatre el brot de sarna sarcòptica en conills

La col·laboració dels caçadors i caçadores clau per combatre el brot de sarna sarcòptica en conills

31/03/2021
Els primers casos de sarna sarcòptica en conill a Catalunya, confirmats en el Servei de Diagnòstic del SEFaS, daten del 2008.

Els primers casos de sarna sarcòptica en conill a Catalunya, confirmats en el Servei de Diagnòstic del SEFaS, daten del 2008. No obstant això, en un estudi retrospectiu realitzat llavors, amb la participació de la Federació de Caça i l’Àrea d'Activitats Cinegètiques (Navarro et al., 2010) alguns vedats ja van informar de la presència d'animals amb lesions des de l'any 2002 en algunes àrees a Tarragona.

 

La sarna sarcòptica és una malaltia ocasionada per un paràsit de l'espècie Sarcoptes scabiei. Es tracta d'un àcar gairebé microscòpic, difícilment distingible a simple vista que s'introdueix a la pell de l'animal al qual parasita. Aquesta malaltia s'ha descrit en més de 150 espècies de mamífers.

 

Què hem de fer si es detecta un conill amb sarna?

 

Si detecteu o trobeu conills de bosc malalts o morts en el medi, poseu-vos en contacte amb el Cos d’Agents Rurals (93 561 70 00) per procedir a l’enviament d’aquests exemplars al Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS) a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest servei s’encarregarà de la determinació de la causa de la mort i en cas necessari de l’enviament de les mostres adients al Laboratori de Sanitat Animal de Catalunya (LaSAC).

 

Cal facilitar la següent informació: municipi de la troballa, coordenades UTM ETRS89 o coordenades geogràfiques (latitud, longitud) i adjuntar fotos de l’animal. A més de la data de la troballa, espècie, descripció dels signes de malaltia o context de mortalitat i dades de contacte de la persona que fa la troballa. Des del SEFaS es sol·licita a tots els caçadors/es que emplenin i facin arribar el qüestionari de l’Annex 3 preferiblement als tècnics de la Federació Catalana de Caça (info@federcat.com), o bé al SEFaS “Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge” ( roser.velarde@uab.cat, telèfon 93 581 19 23). Recordar que no està permès fer tractaments farmacològics ni químics en el medi sense una autorització expressa de l’administració competent, que en aquest cas, no estaria indicat tampoc per al control de la malaltia. Recordar també, que per a no perdre les poblacions de conill, hi haurà zones on no es podran fer repoblacions durant un temps, i s’ha de vigilar que la sarna no comenci a afectar també a la llebre

 

Més informació al respecte al PDF Adjunt. En aquest document trobareu l'ANNEX 3 QÜESTIONARI per a caçadors i caçadores (detecció de sarna en conill de bosc): per tal d’obtenir més dades sobre la malaltia i la seva evolució. Si us plau ompliu-lo.



Document PDF





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar