Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

PÈRDUES D’1,28 MILIONS AMB L’AVANÇ DE L’ASSECAMENT



Pèrdues d’1,28 milions amb l’avanç de l’assecament

16/11/2015
Els arrossaires del Delta deixaran d’ingressar aquest any 64 euros per hectàrea i temen perdre competitivitat respecte a altres productors. La mesura també afecta el sector turístic i la caça

L’avanç de l’assecament dels camps per lluitar contra el caragol maçana provocarà pèrdues de fins a 1,28 milions d’euros entre el sector arrossaire del Delta. La xifra es correspon amb les ajudes que deixaran de percebre els productors agrícoles en no tenir les parcel·les negades d’aigua fins al mes de gener, com anaven fent fins ara. Amb la decisió adoptada pel Departament d’Agricultura d’accelerar l’assecament, l’administració no farà efectius els 64 euros per hectàrea que abans es pagaven pels beneficis que proporcionaven els camps plens d’aigua a l’ecosistema.    

 

El Delta, amb 20.000 hectàrees cultivades, perdrà aquesta ajuda, un import que la resta de productors de l’Estat continuarà ingressant. Aquest fet és el que agreuja la situació dels pagesos, que lamenten que perdran competitivitat respecte a altres territoris. Amb una capacitat limitada per ampliar els cultius, els arrossaires del territori temen que altres zones amb més capacitat productiva acaben menjant el terreny del mercat ebrenc.    

 

Sense anar més lluny, els agricultors andalusos, amb 38.000 hectàrees i possibilitat de créixer, ingressaran aquest any 2,43 milions. Pel que fa als extremenys, disposen d’una superfície de 28.000 hectàrees. Unió de Pagesos denuncia que la major superfície de terreny d’altres zones sumada al fet que els productors continuaran rebent els ajuts agroambientals cofinançats entre la Unió Europea, el Ministeri d’Agricultura i les comunitats autònomes els causarà un gran perjudici en l’àmbit global.    

 

“Els pagesos han de fer front a les despeses que implica el cultiu sense disposar d’ingressos per part de l’administració, un fet que els deixa en pitjor situació que als productors de la resta de l’Estat”, denuncia Dani Forcadell, del sindicat agrícola. El sector comparteix que, per ara, no hi ha cap altra opció per lluitar contra el caragol maçana però exigeix, d’una banda, poder mantenir les ajudes i, d’una altra banda, projectar actuacions de cara al futur que no resulten tan perjudicials per als camps. “Les pitjors conseqüències les veurem en els pròxims mesos perquè els camps estaran molt secs i a poc a poc s’aniran causant afectacions a altres sectors de l’economia”, hi afegeix Forcadell.    

 

Entre altres afectats, l’avanç de l’assecament perjudicarà l’ecosistema, dany que ja han criticat els ecologistes, i limitarà activitats com ara la cacera i el turisme. Quan els camps s’assequen completament les aus no tindran les condicions adequades per aturar-se al Delta. Mentre els sectors implicats valoren l’impacte d’aquest assecament prematur, els pagesos tenen l’objectiu de lluitar pel manteniment dels ajuts.    

 

Per combatre la plaga  

 

A principis d’octubre es va celebrar a Amposta la reunió de la comissió tècnica de lluita contra el caragol poma, cita en la qual es va aprovar el pla d’actuació en postcollita que preveu un seguit de mesures segons les diferents zones del Delta. Aquest any, al marge dret es duran a terme tractaments amb aigua de mar i saponines en els desaigües i recs amb presència de caragol, assecats preventius en unes sis-centes hectàrees i establiment de guarets en parcel·les que hagin estat afectades enguany. Pel que fa al marge esquerre es farà un assecatge i també tractament amb saponines. En les zones baixes (que es determinaran en un mapa que figurarà al web de la Generalitat) es permetrà la inundació amb aigua dolça sempre que hagin fet un tractament previ amb saponines en el cas que hagin tingut cargol. En els desaigües es durà a terme tractament amb aigua de mar.    

 

Emma Zafón





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar