Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

UN CAÇADOR DE L’AMETLLA, FERIT PER UN SENGLAR DURANT UNA BATUDAUn caçador de l’Ametlla, ferit per un senglar durant una batuda

21/12/2015
Després de rebre un tret en una pota, l’animal el va mossegar diverses vegades a les cames

Un caçador de 62 anys i veí de l’Ametlla va patir ferides greus a les cames després de ser atacat per un senglar durant una batuda que es va fer diumenge de la setmana passada a la zona de Can Carlons i Can Melitre, al mateix terme municipal. El caçador ferit va rebre diverses mossegades del porc a les cames i va haver de ser traslladat a l’Hospital General de Granollers. Va ser intervingut quirúrgicament hores després del fets i ha hagut de quedar ingressat pràcticament una setmana.


Segons ha explicat Manolo Garcia, membre de la Societat de Caçadors de l’Ametlla, l’atac es va produir cap a 2/4 de 10 del matí, després que el porc rebés un tret en una de les potes. L’impacte el va fer caure per un marge i va anar a parar just a la zona on estava el caçador atacat, que en aquell moment es trobava sol. Llavors va ser quan l’animal es va encarar amb l’home, el va envestir i li va començar a mossegar les cames. Un altre caçador que estava en una posta propera va sentir els crits i va anar corrent cap allà. Per poder aturar l’atac del senglar, li va haver de disparar diverses vegades fins que el porc va acabar morint. Llavors, els mateixos caçadors, que tenien un vehicle molt a prop, van portar el seu company fins a l’hospital.


Segons fonts dels mateixos testimonis del fet, l’animal que va protagonitzar l’atac era un mascle d’uns 65 quilos de pes. “No era dels més grossos”, diu Garcia, que destaca que, per sort, les mossegades no li van afectar cap vena o artèria principal perquè l’atac hauria pogut tenir conseqüències molt més greus.


L’home ferit pel senglar és un caçador amb molta experiència en la caça major i, sobretot, del senglar. L’assegurança federativa del caçador cobreix els danys que ha patit.


Aquest és el primer atac d’aquestes característiques que pateixen els caçadors de l’Ametlla, que alerten que hi ha un canvi d’actitud en els animals. “En la batuda del dia 22 de novembre, ja vam detectar un comportament molt estrany d’un porc que es va encarar amb un caçador”, explica Garcia. Habitualment, els senglars fugien quan eren detectats pels gossos dels caçadors. “Ara els costa més marxar. Hi ha més atacs a gossos”. “Cada cop estan més en contacte amb la gent i quan se senten acorralats o ferits, ataquen”.


La batuda del dia 13 –van matar, en total, cinc porcs– forma part de les caceres que es fan a l’Ametlla puntualment per reduir els problemes que la presència de senglar provoca en camps de conreu, jardins particulars i zones verdes municipals. També el risc d’accidents de trànsit en algunes carreteres o accessos a urbanitzacions. Tot el municipi està declarat àrea de seguretat i, per tant, no s’hi pot caçar mai excepte quan hi ha un permís excepcional dels Agents Rurals justificat pels danys que determinades espècies –habitualment el senglar, però també, algunes aus– provoquen al municipi. De moment, no hi ha programades més batudes fins a final de gener o primers de febrer. “Després de festes, hem de parlar tots plegats de la situació. Això cada vegada comporta més riscos”, diu Garcia.


AGROSEGURO ES FARÀ CÀRREC DELS DANYS


Segons ha explicat la presidenta d’Asaja i regidora de Pagesia de les Franqueses, Rosa Pruna, Agroseguro es farà càrrec a partir d’ara dels danys que provoquin els senglars en camps de conreu que tinguin contractada una assegurança. Fins ara, els pagesos es trobaven que l’asseguradora es feia càrrec del primer any que patien danys però, a partir dels posteriors, ja no ho assumien. “Hi ha assegurances per catàstrofes meteorològiques i el senglar també és una catàstrofe”, diu Pruna, que destaca la pressió feta pel Departament d’Agricultura.


Els senglars també provoquen danys en jardins particulars. Fa uns dies, una truja i dos garrins van entrar en un jardí d’una casa, entre Sant Feliu i Bigues i Riells. D’aquí, van anar a parar a la zona comunitària d’un bloc d’on no podien sortir. Va caldre la intervenció dels Agents Rurals per reconduir-los cap a un bosc proper.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar