Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

AGENTS RURALS INICIEN UN CENS A MONTSERRAT DE LA CABRA SALVATGE PER REGULAR-NE LA CAÇA



Agents Rurals inicien un cens a Montserrat de la cabra salvatge per regular-ne la caça

15/01/2016
En els punts àlgids, la població al massís, reintroduïda ara fa vint anys, se situa a l’entorn dels 200 exemplars i el punt d’equilibri és d’uns 150

El cos d’Agents Rurals ha començat a elaborar un cens de les cabres salvatges que poblen al massís de Montserrat, una espècies que es va començar a introduir en aquest parc natural just ara ha fet vint anys. L’objectiu d’aquest treball, que es fa regularment des del 2004, és tenir dades detallades del nombre i situació d’aquesta espècie per regular-ne la caça. Tot i que amb la labor ara iniciada es coneixerà quin és l’estat actual d’aquesta població, se sap que se situa a l’entorn dels 200 exemplars, sobre la base del registre elaborat un any enrere. En la darrera campanya es va permetre caçar un total de 48 peces, distribuïdes entre 25 femelles, 13 mascles i 10 cabrits.


En el treball de camp que ara s’està portant a terme, els agents rurals comptabilitzen els exemplars per edat i sexe, i d’aquesta manera es poden concretar quines quotes de caça es fixen per controlar-ne la població dins dels paràmetres que es consideren adequats per als recursos de l’espai on es troben ubicats.


En el darrer cens es van comptabilitzar 214 exemplars, tres quartes parts dels quals eren adults, amb una proporció gairebé del 50 % entre mascles i femelles.


La reintroducció de la cabra salvatge a Montserrat, que ja havia habitat aquest espai natural però n’havia desaparegut, es va començar el 1995. Es van anar a buscar 5 cabres salvatges, tres mascles i dues femelles, a la Reserva Nacional de Caça dels ports de Tortosa Beseit, i es van alliberar al massís montserratí. Les reintroduccions, amb animals provinents dels ports, van continuar fins a l’any 1999. En total es van portar 26 exemplars, 10 mascles i 16 femelles.


Des del primer any el creixement va ser progressiu i constant i va ser el 2006 quan es va començar a permetre caçar-ne exemplars de forma regulada per començar-ne a controlar el nombre d’exemplars i buscar l’equilibri poblacional que Montserrat pot mantenir. Des de l’any 2004 s’elabora un pla de caça anual que determina quants animals s’han de caçar i, tot i així, la població se segueix mantenint o creix. El nombre d’exemplars que s’han de caçar es calcula a través del que s’anomena «capacitat de càrrega», és a dir, el nombre, el sexe i l’edat, dels exemplars que la muntanya de Montserrat és capaç d’acceptar, ja que les cabres generen impactes en la vegetació i erosionen el terreny i en aquest hàbitat no hi ha depredadors. La densitat poblacional òptima a Montserrat s’estima entre 120 i 150 exemplars.


La cabra salvatge és un ungulat endèmic de la península Ibèrica. A Catalunya es distribueix, a banda de Montserrat, per les comarques del Montsià, Baix Ebre i Terra Alta, i la major part de la població es troba a la Reserva Nacional de Caça dels ports de Tortosa Beseit. Són d’aspecte corpulent, mida mitjana i extremitats robustes. El color del pelatge varia segons l’època de l’any, el sexe i l’edat. Exceptuant les taques negres que tenen repartides per diferents parts del cos, el color base és l’ocre. Els mascles pesen una mitjana de 55 quilos i les femelles de 33. Les banyes d’ells poden mesurar fins a un metre de longitud, mentre que les d’elles no passen dels 15 centímetres.


DAVID BRICOLLÉ





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar