Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

COMPTEN LES CABRES DEL PORT PER ESTABLIR EL PLA DE CAÇA D’AQUEST 2016Compten les cabres del Port per establir el pla de caça d’aquest 2016

Un mascle adult de cabra salvatge o ‘trofeu’, vist durant els treballs del cens. FOTO: AGENTS RURALS

Un membre del cos d’Agents Rurals, fent la vigilància per recomptar les  cabres salvatges, a la serralada del Port. FOTO: AGENTS RURALS

28/01/2016
Els Agents Rurals i personal de Forestal Catalana realitzen al llarg del mes de gener un cens, que servirà per elaborar el nou pla d’aprofitament cinegètic

Durant aquest mes de gener s’està duent a terme el cens de cabra salvatge a la serralada del Port, dins dels terrenys de la Reserva Nacional de Caça i de les àrees privades de caça que hi ha al seu voltant. El recompte dels exemplars va a càrrec dels Agents Rurals i personal de Forestal Catalana dins dels terrenys de la Reserva, i dels titulars de les àrees privades, sota la supervisió dels tècnics del Departament d’Agricultura de la Generalitat. Ahir els treballs es desenvolupaven per dues àrees, a Riba-roja d’Ebre i el Pinell de Brai, segons van detallar al Diari des del departament.


El cens es du a terme anualment per poder elaborar el Pla Tècnic de Gestió de la Reserva Nacional de Caça, perquè la cabra salvatge és una espècie de caça major molt regulada i necessita permisos especials i individuals perquè els animals puguin ser caçats. Segons l’estat de la població, es concedeixen els permisos de caça, per tal de fer un ‘aprofitament sostenible de l’espècie’.


La població de cabra salvatge del Port, a l’espera de les dades d’aquest any i segons els censos dels anys anteriors, se situa per sobre dels 5.000 exemplars, dels quals uns 3.600 es troben dins els terrenys de la Reserva i 1.700 a les àrees privades de caça, situades als termes d’Alfara de Carles, dos a Paüls, Roquetes, dos a Prat de Comte, Arnes, Gandesa, Bot, Móra d’Ebre i Ascó.


L’any passat es van autoritzar la caça de 146 exemplars de cabra salvatge dins de la Reserva Nacional, que enguany compleix 50 anys. D’aquests, almenys una quarantena va correspondre a trofeus, els animals mascles de major cornamenta, i més apreciats també pels caçadors.


També hi va haver autoritzacions especials per abatre animals a les àrees privades de caça afectades per la malaltia de la sarna, més enllà dels permisos habituals.


De fet, el cens que s’està elaborant aquests dies també permetrà fer una diagnosi de l’estat d’aquesta malaltia entre la població de la Terra Alta (l’àrea més afectada) i el Port; una afecció detectada l’any passat i que va fer saltar totes les alarmes.


En aquest sentit, s’han dut a terme batudes especials i també es disposa d’un tancat sanitari. Es tracta d’un espai de 17 hectàrees de superfície situat a la partida del Clot de l’Hospital (al terme municipal de Mas de Barberans), adaptat l’any 2010 per ubicar-hi cabre salvatges lliures de malalties amb l’objectiu de preservar l’espècie davant algun brot, com l’actual.

 

M.MILLAN

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar