Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS RURALS DENUNCIEN CAÇA AMB GOSSOS A LA TIMONEDA D’ALFÉS, QUE RECUPERA L’ALOSA BECUDAEls rurals denuncien caça amb gossos a la Timoneda d’Alfés, que recupera l’alosa becuda

18/02/2016
Agricultura enxampa dos persones amb llebrers, vehicles tot terreny fent virolles i bicis circulant camp a través per l’espai

Els agents rurals han detectat caça amb gossos llebrers a la Timoneda d’Alfés, que, tot i això, ha recuperat l’alosa becuda després d´una dècada en què va desaparèixer per l’acivitat humana. En els úlims mesos han proliferat diferents pràciques que afecten negaivament els valors naturals de la Timoneda d’Alfés, espai protegit on abans funcionava l’aeròdrom. Per preservar la fauna i la flora, els agents rurals de Departament d’Agricultura de la Generalitat han incrementat la seva presència en diferents horaris i, sobretot, durant els caps de setmana. Això ha comportat diferents actuacions com la identificació de conductors amb vehicle a motor, que han estat informats de la prohibició de circular fora de les pistes autoritzades. De fet, fonts dels agents rurals van informar que s’han detectat vehicles tot terreny fent virolles per la zona i, per tant, causant danys a l’entorn. Segons la normativa, aquestes infraccions poden acabar en sancions d’entre 300 i 3.000 euros. Els rurals també s’han ideniicat ciclistes que circulaven camp a través per la timoneda, als quals se’ls va avisar que podrien ser sancionats si tornaven a incomplir la norma. Curiosament, els agents també han detectat casos de caça dins de l’espai i fins i tot s’han denunciat a dues persones per caçar amb gossos llebrers dins de la timoneda.    

 

El cos dels rurals també ha realitzat tasques de retirada d’abocaments a la zona i, en general, s’ha informat als visitants de les normes. Totes aquestes actuacions van encaminades a la preservació de l’hàbitat i de la fauna i la flora, algunes en perill d’exinció. Per això hi ha una sèrie de cartells informaius en els accessos i en alguns camins interns, encara que molts senyals estan danyats. Els ecologistes d’Ipcena han criticat el Govern perquè consideren que tenen l’espai natural abandonat. La timoneda d’Alfés, que és l’úlim gran erm àrid estèpic de Catalunya, està inclosa al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) des del 1992 i des del 2003 com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).    

 

Descobreixen 4 exemplars després d’una dècada i ara esperen que criïn    

 

L’alosa becuda (Chersophilus duponi) s’ha tornat a detectar a la timoneda d’Alfés, única localització de l’espècie a Catalunya. En els úlims mesos, membres del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya han confirmat la presència d’aquesta au. Els tècnics han percebut, com a mínim, quatre exemplars cantant. Els resultats són encara preliminars i caldrà esperar la realització d’un cens exhausiu en l’espai per a valorar la situació real.    

 

Per a confirmar l’assentament definitiu de l’alosa becuda en aquest espai, els tècnics recomanen estar atents a l’evolució de la població en els propers anys. Les úlimes dades que confirmen la presència de l’espècie es remunten a l’any 2005, moment en el que es va detectar un únic exemplar després de constatar una davallada poblacional molt acusada des de principis dels anys 90. Els seguiments posteriors van confirmar-ne la desaparició a la timoneda i, per tant, la consideració de l’espècie com extinta a Catalunya. La situació poblacional actual és molt precària i per tant caldrà extremar les precaucions per a reduir els possibles impactes i molèsties a l’espècie i ajudar a la seva recuperació a Catalunya.    

 

Aquest ocell té uns hàbits molt discrets, especialment fugissers, que en fa molt difícil l’estudi i el seguiment.    

 

Els ecologistes   

 

Per la seva banda, els ecologistes d’Ipcena es van mostrar ahir “eufòrics” amb la recuperació d’aquesta au, que va ser un emblema per a la defensa de la timoneda. Segons el portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, es tracta “d’una de les millors noícies sobre la biodiversitat a Catalunya”, a la vegada que va recordar que l’alosa va marxar per les acivitats humanes, sobretot relacionades amb l’antic aeròdrom.    

 

Perquè no torni a passar, Vázquez espera que la Generalitat “actuï contra els incontrolats” que fan malbé la timoneda. Sobre això volen proposar un consorci amb els ajuntaments implicats (Alfés, Lleida i Castelldans) per gestionar l’espai natural, que ha recuperat l’alosa becuda, una de les seves joies naturals.    

 

Diego Aránega

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar