Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

L’ARRIBADA D’UN NOU ÓS ESLOVÈ AL PIRINEU ORDENA LES AJUDES PELS ATACS AL BESTIARL’arribada d’un nou ós eslovè al Pirineu ordena les ajudes pels atacs al bestiar

08/06/2016
La Generalitat garanteix als pagesos que les indemnitzacions es cobraran en només 5 dies

El nou ós que pobla des de dilluns a la nit les valls dels Pirineus centrals, Goiat, un ós bru eslovè, serà un punt d’inflexió en la gratificació a ramaders i pagesos per la pèrdua de bestiar i cultius per la presència d’animals com l’ós, el llop o el voltor. El programa de reintroducció de l’ós, amb una aportació de la Unió Europea, permet al govern contractar una assegurança per fer front a les pèrdues que puguin ocasionar els animals. Ahir, al mateix moment que es donava a conèixer l’alliberament de Goiat, el Govern explicava la garantia per als ramaders.    

 

El departament de Territori va dir ahir que els óssos són animals omnívors. I que tres quartes parts de la seva alimentació està basada en els vegetals –com herbes, fruits secs o fruita–, a més d’insectes, mel, bolets i ous. Aquesta és la situació habitual, però l’administració admet que hi ha proves documentades que també ha atacat bestiar. El mateix programa de reintroducció de l’ós ja preveu aquesta situació. «Les accions encaminades a afavorir la coexistència amb aquest sector són un dels eixos principals del projecte. No en va representen, aproximadament, el 40% del pressupost del Piroslife, és a dir, més d´un milió d´euros, majoritàriament per al Pallars Sobirà i la Val d’Aran», van explicar fonts del departament.    

 

En aquest sentit, el director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, va explicar que «aquest estiu tindrem a punt una modalitat de pòlissa mitjançant la qual serà la Generalitat qui assegurarà el bestiar per danys d’ós, llop o voltor, en comptes dels ramaders». Així, «si es produeixen danys, el pagament es podrà fer en cinc dies, un cop peritat», un termini molt més àgil que en l’actualitat, ha concretat. Aquesta ha estat una de les queixes que han capitanejat pagesos de la Catalunya Central afectats pels atacs, sobretot, de voltors.    

 

S’estan realitzant diferents accions per a la prevenció d’atacs d’ós bru sobre ramats i arnes. A banda del pagament dels danys ocasionats, existeix un programa de suport a ramaders i propietaris de ramats en règim extensiu de muntanya, perquè agrupin els seus ramats com a mesura efectiva de protecció i de vigilància quan pasturen en zones amb presència d’ós bru. S’han contractat pastors i ajudants de pastors d’ovelles i cabres, vaquers i eguassers per controlar i supervisar els animals a muntanya i també es du a terme la col·locació, el control i el manteniment de vailets elèctrics instal·lats per protegir les arnes d’explotacions apícoles contra possibles predacions.    

 

Un nou exemplar mascle que ha d’introduir variabilitat genètica a la població  

 

L’equip tècnic del projecte Piroslife va alliberar amb èxit, dilluns al vespre, un nou ós bru (Ursus arctos) procedent de la Reserva de Caça de Jelen, a Eslovènia. L’exemplar és un mascle d’entre nou i deu anys d’edat, un pes aproximat de 205 quilos i que ha estat batejat com a Goiat. Aquest mot, en la variant pallaresa, significa noi jove o fadrí. L’ós ha esta alliberat a Isil. El director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, va explicar que l’operació es va fer amb èxit, que l’ós inicialment ha passat unes hores sense canviar gaire de terreny i que ens els primers mesos se’n farà un control molt continuat. L’objectiu seria que el jove mascle substituís el vell, Pyros, que «ha dominat la genètica de l’ós bru dels Pirineus aquests darrers 20 anys».    

 

El motiu de la importació del plantígrad és la necessitat de tenir un mascle reproductor entre la població pirinenca de l’espècie, que trenqui la dominància reproductora de l’ós Pyros i que aporti més variabilitat genètica. Pyros, també d’origen eslovè, procedent de la reserva de Medved, a uns 100 quilòmetres de Jelen, va arribar als Pirineus centrals l’any 1997. És el pare, l’avi o el besavi de gairebé tots els óssos de la zona, amb els efectes que això pot arribar a tenir en el vigor reproductiu i en la mortalitat dels individus. Actualment s’estima que als Pirineus centrals hi viuen entre 30 i 35 óssos, dels quals set són mascles adults i deu femelles adultes, en edat reproductora.    

 

El trasllat de Goiat ha estat monitoritzat en tot moment per l’equip tècnic, format per nou persones. L’equip ha custodiat l’animal des de la seva captura, l’ha transportat per carretera en les condicions més adequades fins que l’han alliberat en terrenys del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Quan l’han capturat li han col·locat cròtals a les orelles per facilitar la seva identificació en llibertat.    

 

També li han instal·lat emissors convencionals a les orelles, a més a més d’un collar emissor GPS que els permetrà ubicar-lo en tot moment i obtenir molta informació sobre els seus desplaçaments, hàbits i comportament. Igualment, li han pres mostres de sang i de pèl que analitzaran genèticament, així com la seva salut. El director tècnic del projecte Piroslife, Santi Palazón, va dir que les mostres serviran «per comprovar que l’animal està bé i per estudiar la seva genètica, que ens servirà després per detectar la seva reproducció».    

 

Palazón també va concretar que «han fet falta sis intents de captura» a la reserva eslovena abans de trobar «l’exemplar que volíem». Finalment, aquesta es va produir diumenge passat, 5 de juny, entre les 20 i les 21 hores. L’equip va sortir d’Eslovènia a les 02.30 hores de la matinada de dilluns i va arribar al Pirineu català a les 20.30 hores d’ahir, dilluns 6 de juny.    

 

A l’alliberament hi han assistit alguns dels alcaldes i presidents dels ens locals del Pallars que han tingut una presència permanent d’ós bru.    

 

E.B.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar