Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EL BROT DE PESTIVIRUS DELS ISARDS DEL CADÍ ÉS PUNTUAL I NO LIMITARÀ LA CAÇAEl brot de pestivirus dels isards del Cadí és puntual i no limitarà la caça

25/10/2013
Tot i que troba animals morts regularment, el Govern ho considera una fluctuació natural

El nou brot de pestivirus que afecta els isards del Cadí no comportarà una restricció de la caça, tal com ho va fer l’any 2006, per una gran mortaldat dels animals. El control de les poblacions que han fet aquesta tardor el departament d’Agricultura i la facultat de Veterinària de la UAB han conclòs que malgrat que s’estan trobant animals morts cada setmana, es tracta d’un brot puntual que no ha fet descendir significativament les poblacions. El departament va anunciar ahir les actualitzacions dels censos de les reserves de caça, en el marc del 2n Congrés Internacional sobre Isards que es fa fins avui a Bellver de Cerdanya.
Segons els recomptes que han fet els agents rurals, a les quatre reserves nacionals de caça de l’Alt Pallars, la Cerdanya-Alt Urgell, el Cadí i Freser-Setcases hi ha ara 6.116 isards, xifra que suposa 777 exemplars menys que l’any passat. Pel que fa les reserves cerdanes, a la de la Cerdanya-Alt Urgell hi ha 563 isards, és a dir, 119 més que l’any passat, i a la del Cadí, on s’estan trobant els animals morts, 1.272, xifra que suposa 110 animals menys que l’any passat. Des del departament han apuntat que aquests descensos de la població són «oscil·lacions naturals». La població general d’isards a Catalunya sumant els de les quatre reserves i els que hi ha a d’altres zones del Pirineu suma uns 8.000 exemplars.
El cap d’activitats cinegètiques del departament, Ricard Casanovas, va anunciar a Bellver que «les poblacions d’isards es mantenen estables, n’hi ha que es recuperen clarament i d’altres de més estables, de manera que l’estat global és el correcte». Davant d’aquesta situació, Casanovas va argumentar que «a no ser que hi hagi un brot important en un punt concret, no es restringirà la cacera» i, per tant, es permetrà l’aprofitament cinegètic habitual, que se situa a l’entorn del 10% dels exemplars, és a dir, uns 800 exemplars anuals.
El catedràtic universitari i fundador del Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge de la UAB i expert en isards Santiago Lavin va explicar que el pestivirus no ha afectat els altres animals que hi conviuen. Lavin va detallar que els animals malalts perden el pèl i queden ennegrits. El professor va remarcar que la situació no és alarmant i va anunciar que els investigadors de la facultat de Veterinària el continuaran investigant.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar