Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA CABRA SALVATGE REAPAREIX A L´ALT PIRINEULa cabra salvatge reapareix a l´Alt Pirineu

08/09/2016
S´han captat imatges de cries d´aquesta espècie, que va desaparèixer fa un segle dels Pirineus catalans

Aquest estiu s’han pogut observar i captar imatges de cries de cabra salvatge (‘Capra pyrenaica’) a Lladorre, a la vall de Cardós. Anomenada ‘herc’ en català de fa un segle, aquesta és la primera documentació gràfica de naixement de cabres salvatges en territori català després de la seva reintroducció als Pirineus ariegesos fa un parell d’anys.

A més, és la primera reproducció en més d’un segle, ja que aquest ungulat salvatge va desaparèixer a la zona entre les acaballes del segle XIX i la primeria del XX. Aquest naixement ha estat constatat per tècnics de la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i del parc natural regional de l’Arieja.


Els implicats

El projecte de reintroducció d’aquest animal (subespècie de la serra de Gredos) està liderat pel Parc Natural dels Pyrénées Ariégeoises (PNPA), vessant francès de la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars (RNCAP), i compta amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que coincideix part de la seva superfície amb la reserva.

Els Pirineus, com a entitat biològica natural i, per tant, sense fronteres, han fet que aquesta espècie anés ocupant territori a banda i banda de la frontera administrativa des que es va procedir al seu alliberament.


Esquerpa i poc gregària

La cabra, o herc, fins a començaments del segle XX compartia hàbitat amb l’isard, tot ocupant els indrets més alts i accidentats de la cadena muntanyosa. Molt esquerpa i poc gregària, tenia una ponderació gastronòmica important entre els habitants del territori.

En alguns cellers de cases pairals de l’Alt Pirineu encara hi ha els recipients de terracota típics, i se’ls continua dient “es tupines de confitat d’herc”.

En aquella època la caça era una activitat més aviat recol·lectora, amb la finalitat d’obtenir proteïna per a la subsistència familiar. Tractant-se d’una espècie tan peculiar, que habita zones altes, no hi haurà conflicte amb els interessos del sector agroramader del territori.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar