Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ALERTEN DE GREUS DANYS DE LA FAUNA SALVATGE ALS CAMPS DE CONREU EBRENCSAlerten de greus danys de la fauna salvatge als camps de conreu ebrencs

Unió de Pagesos demana que es declari l’emergència cinegètica a Roquetes, Tortosa i Santa Bàrbara per danys del conill.  FOTO: J. REVILLAS

08/10/2016
Unió de Pagesos alerta dels efectes perniciosos sobre l’agricultura de la superpoblació de conill, senglar i cabirol

Unió de Pagesos ha demanat al Govern de la Generalitat que apliqui les mesures que té a l’abast per pal·liar la sobrepoblació de fauna cinegètica a les Terres de l’Ebre, i, als caçadors, la implicació pertinent per facilitar la consecució d’aquest objectiu. El sindicat alerta que al territori els danys no han parat d’augmentar, sobretot, de conill, senglar, cabirol i cabra hispànica.    

 

El conill provoca danys irreversibles en tarongers i en plantacions d’olivera joves, de les quals menja la pell de la soca fins a provocar-ne la mort.    

 

El sindicat insisteix a demanar, com ja va fer al juliol al director dels Serveis Territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, que es declari l’emergència cinegètica als municipis de Roquetes, Tortosa i Santa Bàrbara per danys de conill i que es posi en marxa «un pla de xoc per aturar-ne la plaga». Cal tenir en compte que la mitjana de captures de les temporades 2007-2008 a 2009-2010 van ser d’uns 27.000 conills, mentre que la mitjana de captures de les temporades 2010-2011 a 2014-2015 és de 43.800 conills, és a dir, un increment d’un 62%.    

 

El senglar, disparat    

 

La població del senglar també s’està disparant i els danys són importants a les finques d’ametllers i d’oliveres del Baix Ebre i Montsià, on destrossen, sobretot, les noves plantacions.  

 

A més, si les finques tenen reg per degoteig, els danys són abundants, ja que moltes vegades les mànegues les furguen fins a arrencar-les. Per fer-hi front, Unió de Pagesos considera imprescindible que s’emprenguin ara les actuacions cinegètiques necessàries per evitar una sobrepoblació encara més elevada a la primavera.    

 

També el cabirol, espècie que va ser introduïda fa pocs anys a les Terres de l’Ebre, en fa uns quatre que ha començat a provocar danys rellevants a la Terra Alta i Ribera d’Ebre, principalment, a la vinya i als cirerers (s’han detectat finques amb plançons joves arrasades en un 80%), i també danys puntuals a la zona del Montsià i el Baix Ebre.    

 

Pel que fa a la cabra hispànica, tot i que darrerament no n’ha augmentat la població, fa més de trenta anys que provoca danys, diu Unió de Pagesos, fins al punt que ha arribat a ser el detonant de l’abandonament d’algunes finques de la falda dels Ports; uns danys que, juntament amb el que provoquen d’altres espècies, s’han traslladat fora de la Reserva nacional de caça dels Ports de Tortosa i Beseit i pels quals no es compensa correctament el pagès. Per evitar-ho, el sindicat insta l’Administració a fer-se responsable de la seva mala gestió dins de la reserva que ocasiona danys a la zona d’influència d’aquesta.    

 

Per revertir aquesta situació de danys a tot Catalunya, Unió de Pagesos continua reclamant que s’aprovi una llei de caça amb un nou plantejament de gestió i noves eines i mesures que s’apliquin mitjançant un pla d’actuació concret, que ha de permetre que les poblacions de fauna s’adaptin a la capacitat del medi natural i agrari per albergar-les i al fet que siguin compatibles amb la producció agrària.    

 

El sindicat també demana que s’estableixi l’obligatorietat per als titulars dels espais cinegètics, siguin públics o privats, de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil per cobrir els danys a l’activitat agrària i forestal, que s’articuli un sistema de comunicació electrònica dels danys de fauna salvatge, i que s’elaborin censos reals de les poblacions de fauna cinegètica.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar