Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · GASTRONOMIA

UNA MENJA SELECTA



Una menja selecta

10/11/2013
La perdiu té un gran prestigi gastronòmic des de l’Edat Mitjana: admet moltes preparacions i ha donat lloc a receptes memorables com la perdiganya a la catalana, la perdiu en escabetx o a la vinagreta

Hi ha diverses menes de perdius: la grisa, la més comuna a Europa (Perdix perdix); la perdiu roja (Alectoris rufa), procedent de la Península Ibèrica però que s’ha escampat a les illes britàniques i a l’Europa central; la blanca o de les neus –rastre venerable del període glacial–, que es troba als Pirineus i als Alps per sobre dels 2.000 metres (Legopus muta; la d’aquí, pyrenaica). La més rellevant des del punt de vista gastronòmic és la perdiu roja. Fa uns 35 centímetres i té un plomatge bonic i molt característic: les parts més vistents, com ho indica el nom, són grisenques amb tons rogencs; la gola i la galta són blanques i també presenta al cos una característica franja negra. La forma juvenil, de carn més tendra, s’anomena perdigó, perdigot o perdiganya.

Perdiu és perdiz en espanyol, partridge en anglès, perdrix en francès, perdiz en gallec i portuguès, starnao pernice en italià i Rebhuhn en alemany. Les formes joves són perdigón (espanyol), perdreau (francès), young partridge (anglès) i Rebhuhnküken (alemany). En els receptaris italians renaixentistes, per cert, hi apareix la starna allà catalana, amb taronja, una recepta que ha arribat fins avui a la Catalunya Nord –perdinganya a la catalana–. En parla l’alt funcionari papal Il Platina (Bartolomeo dei Sachi, s. XV) al llibre De honesta voluptate et valetudine, tot ell un gran elogi a la cuina catalana. I Curnonsky, el «Príncep dels Gastrònoms», va considerar que aquesta recepta era una de les més exquisides que es podien fer amb perdiu.

La perdiu es troba als camps de blat (per exemple a la Noguera, on es fa cada any la Fira de la Perdiu), a les vinyes, olivars, zones de matolls, etc.; menja, doncs, de forma selecta: cereals, llavors, olives, raïm... La perdiu, des de l’Edat Mitjana, té un gran prestigi gastronòmic, i ha donat lloc a receptes memorables: la perdiganya a la catalana, amb taronja agra; la perdiu a la manera d’Alcàntara, amb tòfona i porto; la perdiu amb cols o amb farcellets; la perdiu en escabetx o a la vinagreta. També es fa amb mongetes de desgranar, amb llenties, amb pèsols, embolicada amb fulles de parra, amb pebrot, farcides amb bolets o foie gras o, estofades, o simplement, rostides o a la cassola. Els exemplars joves o perdigots es poden coure amb poc temps, però les perdius velles poden necessitar almenys dues hores i coccions lentes.

La paraula escabetx –que va passar a altres llengües– ve de l’àrab-persa sakbay, que vol dir cuinat de carn amb vinagre. Aquest ingredient, alhora que dóna gust, conserva. El procediment, no obstant, ja era emprat en l’antiga cuina romana: però és evident que els àrabs el varen difondre arreu de la Península Ibèrica, on tant de carn com de peix (sardines, verats, tonyina etc.), els escabetxos són molt populars. De totes maneres, trobem preparacions similars en d’altres zones de la Mediterrània, i fins més amunt, amb noms diferents o similars com el francès escabèche, que retrobem al Magrib i fins a Itàlia i illes mediterrànies.

Les receptes més antigues d’escabetx apareixen en receptaris catalans dels segles XIV i XV, com el Libre de Sent Soví i el Libre del coch, de Mestre Robert (cuiner de la cort reial de Napols), llibres en els quals hi ha refinats escabetxos agre-dolços, amb espècies i herbes diverses (safrà, canyella, julivert...) i fruita seca (pinyons, avellanes, nous, ametlles).

Les perdius en escabetx constitueixen una elaboració que retrobem arreu de la Península: perdius en escabetx o a la toledana de Toledo i Castella, passant per Extremadura i Andalusia, a la vinagreta o en escabetx de Catalunya, Balears i País Valencià i fins la perdiz de escabeche de Portugal (Alentejo i regions properes) o les perdius escabetxades d’Eivissa.

Perdius escabetxades

Ingredients:
◗ 2 perdius grosses (o 4 de petites).
◗ 1 ceba.
◗ 2 cabeces d’alls.
◗ 2 fulles de llorer.
◗ Pebre negre en gra.
◗ 1 llimona.
◗ Julivert.
◗ Sal.
◗ 1 tassa d’oli (1,5 dl., aproximadament).
◗ Mig got de vinagre (1 dl., aprox.).

Les perdius en escabetx constitueixen una elaboració que retrobem arreu de la península Ibèrica. Aquesta recepta forma part de les que es consideren afrodisíaques.

ELABORACIÓ
–En una cassola posada al foc amb oli, tot en cru, hi poseu les perdius ja netes, partides per la meitat i salades, i amb els grans de pebre.
– A part, en una paella amb oli hi sofregiu els alls, les herbes aromàtiques, talls de llimona, grans de pebre i el vinagre. Feu-ho coure uns minuts i aboqueu-ho sobre les perdius. Han de quedar cobertes. Deixeu-ho reduir bé.
–Deixeu-ho reposar i, millor, refredar. Se serveix fred.

NOTES
–El vinagre es pot rebaixar amb aigua o vi blanc.
–Hi ha qui hi afegeix una culleradeta de pebre vermell, llorer i altres herbes.
– L’escabetx sempre guanya un cop reposat. Guardeu-lo en un recipient de terrissa, o bé, fins i tot, en recipients de vidre esterilitzats, com una conserva.
–Amb el mateix procediment es poden elaborar altres ingredients de caça, com altres ocells o com la llebre i el conill.

 

TEXT Jaume Fàbrega





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar