Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

FARTS DE SER ELS DOLENTSFarts de ser els dolents

02/01/2017
Els caçadors reivindiquen la seva activitat com una funció social per equilibrar l’ecosistema

“Una persona aficionada a córrer hi va quan en té ganes, els caçadors en canvi estem obligats a anar a caçar sempre”. Joan Riera, president de la Societat de Caçadors de Vilanova de Sau, lamenta la visió que es té des de fora del col·lectiu i de la manca d’ajudes que reben. Riera ha participat en l’elaboració d’un estudi de la Federació Catalana de Caça que demostra que caçar un senglar en una batuda costa a cada colla 1.325 euros. Aquí s’inclouen totes les despeses, que van des de l’adquisició i manteniment dels gossos fins a les despeses de l’àrea de caça, llicència o les armes. A més, diu Riera, cada cop se’ls exigeix més: la temporada de caça ja va de setembre a març però fora d’aquestes dates també es fan batudes per solucionar problemes puntuals per destrosses en camps.    

 

La sobrepoblació de senglars, afavorida pel poc control i manteniment dels boscos, fa la feina cada cop més difícil als caçadors. Els senglars són cada vegada més grans (tot i que tenen un pes de mitjana de 50 quilos, se n’han arribat a caçar de fins a 125 quilos a les Guilleries i el Collsacabra), amb ullals de més dimensions i també van cada cop més en manada. Per això són habituals les ferides tant a gossos com a caçadors. En el que porten d’any, els senglars han matat quatre gossos del grup en què van els caçadors de Vilanova de Sau. Un dels membres de la colla va ser envestit fa poc per un animal i li va provocar una ferida que podria haver estat molt greu. De fet, EL 9 NOU va publicar fa uns dies el cas d’un caçador de Ribes que va haver de ser traslladat amb helicòpter a l’Hospital de Girona després de ser envestit per un senglar prop de Campelles. L’any passat, en la seva zona van caçar 678 senglars. Des del mes de setembre fins ara, ja en porten més de 400. Tot i que la seva activitat és cada vegada més necessària, no se senten ben tractats per l’administració i són mal vistos per la gent. Demanen que es millori la comunicació, que s’agilitzin els tràmits administratius i es permetin batudes conjuntes entre colles veïnes en espais més amplis fora de la seva zona de caça.    

 

També tenen problemes per comercialitzar la carn. La normativa no és clara, però tot i això a Osona han arribat a un acord amb l’empresa Càrniques Llorà, de Sant Miquel de Balenyà, que els compra la carn de senglar. Els la paguen a 50 euros la canal, diners que no cobreixen ni de lluny les despeses de les colles, assegura Riera.  

 

El perill d’anar al bosc amb gos    

 

Els caçadors alerten del perill d’anar al bosc amb un gos en zones amb alta densitat de senglars, un fet que sol ser molt habitual durant la temporada del bolet. El risc que puguin ser atacats per senglars és molt elevat. Els caçadors també demanen a la gent que va a caminar pel bosc o a fer esport que respecti les zones senyalitzades que marquen els punts on s’estan fent batudes del senglar per evitar possibles accidents.  

 

V.P.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar