Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS AGENTS RURALS DEMANEN DE PODER PORTAR ARMESEls agents rurals demanen de poder portar armes

24/01/2017
Els guardes reclamen que es desplegui un reglament aprovat el 2003 que permeti millorar les condicions de treball i la seva seguretat

La malaurada mort de dos agents rurals dissabte passat a mans d’un caçador ha reactivat el debat sobre les mesures de seguretat que els membres d’aquest cos haurien d’adoptar per millorar les seves condicions de treball. Un company de Xavier Ribes i David Iglesias, com ells, membre de CC.OO., Josep Maria Baiget, regidor de la Paeria de Lleida, va reivindicar ahir la necessitat d’un reglament d’armes per als agents rurals que els “asseguri poder treballar amb la màxima professionalitat i seguretat”.


El cos d’agents rurals disposa d’una llei aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2003, però Baiget denuncia que el reglament que la desenvolupa en aquesta matèria ni tan sols s’ha plantejat. “Aquesta normativa que ja hauria d’haver estat aprovada seria la que hauria de determinar la necessitat o no de portar una arma, segons la situació, i també quin tipus d’arma”, va manifestar a RAC1. Baiget, com molts dels seus companys, personalment opina que determinades vegades, i més en inspeccions de caça, “els agents haurien de disposar d’una arma curta però també de les instruccions precises per utilitzarla”.


Baiget va distingir entre els col∙lectius de caçadors. “Els agents coneixen el territori i també els caçadors autòctons, amb els quals hi ha un tracte col∙loquial, però també hi ha gent que va armada, amb permisos però sense cap vincle emocional amb el territori, en ocasions hostil i amb falta de respecte”. En aquest sentit, també va reclamar una revisió dels criteris pels quals es regeixen els vedats de caça, de titularitat pública i privada. Molts d’aquests vedats municipals són gestionats per les societats de caçadors locals. “Els responsables dels vedats haurien de ser curosos en la concessió de permisos per practicar la caça. Només s’haurien d’autoritzar caçadors que acreditin professionalitat, no pas qualsevol que pagui la tarifa. No els hauria de perdre l’afany de lucre”, va concloure.


Miguel Ángel Martín, president de l’Associació d’Agents Mediambientals de Castella la Manxa, va ser més contundent i va reclamar “la inclusió d’aquest cos en la llei de Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat i que els seus agents puguin tenir accés a la llicència d’armes tipus A. Malauradament, ja havíem denunciat aquestes situacions”.


Entre els caçadors de les Garrigues consultats per La Vanguardia, habituals dels seus propis vedats, la presència d’aquests caçadors ocasionals desvirtua els valors de la caça tradicional. “Cal distingir –explica un d’ells– entre caçadors i escopeters. Els vedats s’omplen de gent que no caça, dispararan a tot el que es mogui”, afirmen. Entre el col∙lectiu de caçadors veterans es lamenta que no hi hagi una llei catalana que reguli les pràctiques cinegètiques. “Catalunya en matèria de caça segueix els paràmetres legals de la llei de caça espanyola, una llei franquista”. Els caçadors consultats recorden que, a més a més del permís d’armes, la llicència de caça i el pas del vedat, el caçador ha de subscriure una assegurança de responsabilitat civil en previsió d’incidents. “No s’ha d’oblidar –diu un caçador– que la caça no obliga a matar. Es pot practicar sense arma i la presa pot recuperar la seva llibertat”, diuen.


Una entitat conservacionista com Depana va mostrar ahir el seu dol per la mort dels dos agents i va considerar fonamental la tasca del cos per a la protecció del medinatural i rural. Amb tot, va demanar un debat sobre les condicions en què es desenvolupa la caça. La presidenta de l’Associació en Defensa dels Drets dels Animals, Carmen Méndez, també va demanar al president de la Generalitat que els agents morts “siguin condecorats a títol pòstum amb el reconeixement més alt com a exemple de la meritòria tasca que està exercint aquest cos en defensa de la natura”


Dos falcons per a l’adeu


Ahir a les dotze del migdia van ser nombroses les institucions i entitats que es van aplegar per fer cinc minuts de silenci en homenatge als dos agents rurals morts dissabte passat. Van ser cerimònies molt emotives, com el multitudinari funeral celebrat a l’església de Sant Llorenç de Lleida, que va omplir el temple i la plaça limítrofa d’agents rurals, molts arribats d’altres punts d’Espanya; policies; bombers; agents de protecció civil, i el president Carles Puigdemont juntament amb consellers i altres autoritats. A l’hora d’acomiadar els taüts, els fills dels agents van alliberar dos falcons que van sortir volant entre els aplaudiments de tothom que hi era.


PAU ECHAUZ

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar