Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

50.000 SENGLARS CAÇATS EN UN ANY A CATALUNYA50.000 senglars caçats en un any a Catalunya

50.000 senglars caçats en un any a Catalunya

27/04/2017
Les poblacions no deixen de créixer a causa de l´extensió dels boscos, la disponibilitat d´aliment en zones periurbanes i una gran capacitat d´adaptació

Les densitats de senglar s'han disparat les dues últimes dècades a Catalunya fins al punt de convertir-se no només en una espècie molt abundant per a la pràctica cinegètica --ha obligat a allargar la temporada hàbil--, sinó també en un autèntic maldecap per a les administracions i els agricultors. Durant l'última temporada de caça 2015-2016 es van capturar amb permís ni més ni menys que 50.000 exemplars. Tres anys abans havien sigut 35.000. Malgrat tot, això no ha evitat que les poblacions "segueixin augmentant", admet Montserrat Barniol, directora general de Forests, del Departament d'Agricultura de la Generalitat.

El senglar és de llarg l'espècie de fauna salvatge que ocasiona més pèrdues. "Mentre els animals estan al medi natural no passa res: el problema és quan entren en conflicte amb els humans", resumeix Àngel Miño, director del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. "Els danys causats a l'agricultura no són precisament petits", recorda Barniol. Els senglars també estan implicats en el 86% dels accidents de trànsit que es produeixen a Catalunya degut a la presència d'animals a la calçada, molt per sobre de cérvols i cabirols.

Causes de l'increment

 

S'estima que a Catalunya hi ha almenys uns 120.000 senglars, cinc vegades més que fa 25 anys, tot i que les xifres són difícils de precisar degut als hàbits propis de l'espècie, els constants naixements, la vida relativament curta (màxim de 10-12 anys) i els efectes de la caça i els atropellaments. Segons dades del Departament d'Agricultura, en àrees boscoses de les províncies de Girona i Barcelona, com a la Zona Volcànica de la Garrotxa, les Guilleries, el Montseny i el Montnegre-Corredor, s'hi poden trobar densitats de més de 15 exemplars per quilòmetre quadrat.

 

Les causes de l'increment són variades, però hi influeixen en gran mesura el creixement de la superfície forestal, la disponibilitat d'aliment en zones periurbanes --molts animals arriben a ser alimentats directament-- i una gran capacitat d'adaptació a qualsevol ambient. El que passa amb els senglars --afegeix el professor Manel López-Béjar (UAB)-- és que es reprodueixen més quan tenen més aliment. És la clau".

 

Un exemple molt clar és el cas de la serralada de Collserola, a la rodalia del nucli urbà de Barcelona: el nombre d'animals caçats ha passat de 128 el 2004 a 652 el 2015. Les captures autoritzades per superpoblació han passat en el mateix període de 61 a 123. I els animals morts per atropellament, de 18 a 48.

 

ANTONIO MADRIDEJOSwww.elperiodico.cat/ca/noticias/medi-ambient/senglars-augment-poblacio-catalunya-caca-6002734?utm_source=rss-noticias&utm_medium=feed&utm_campaign=medi-ambient#
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar