Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

CAÇADORS I PAGESOS, ENFRONTATS PELS SENGLARSCaçadors i pagesos, enfrontats pels senglars

04/06/2017
ACUSACIONS · Els danys dels senglars als camps provoquen un intercanvi d’acusacions i mala maror entre els dos sectors d’algunes àrees privades de caça AGRICULTURA · Les dues parts reclamen a l’administració que hi intervingui

La proliferació de senglars a la demarcació de Girona ha portat a enfrontaments entre pagesos i caçadors. Els pagesos acusen els caçadors de no fer “els possibles per intentar rebaixar la cabanya de senglars” que malmeten les collites i els caçadors asseguren que “fan tot el que poden”, que estan “cansats de pressions mal educades” i reclamen “una mica de comprensió dels pagesos i consideració social”. En el que les dues parts sí que es posen d’acord és que comença a haver-hi caçadors furtius i que si les coses no se solucionen “s’acabarà amb una guerra de guerrilles”. És per això que reclamen a l’administració que actuï amb urgència i que “compleixi i faci complir la normativa existent”.


El conflicte fa temps que dura i “va a més”, fins al punt que, segons va reconèixer la directora del Departament d’Agricultura a Girona, Elisenda Guillaumes, “ja està enquistat”. I mentrestant el nombre de porcs senglars segueix creixent.


És per això que el departament ha organitzat un parell de trobades, una a Monells i l’altra a Sant Gregori fa pocs dies, a les quals es va convidar representants dels dos sectors per llimar les asprors i “intentar que arribin a acords”. “Van ser trobades que estaven focalitzades en la mediació de les dues parts perquè no els queda altra opció que entendre’s”, va assegurar Guillaumes, que va voler deixar clar que els enfrontaments només són entre pagesos i associacions privades de caça (APC) d’algunes comarques i que en molts casos “són conflictes personals”. I la prova d’això és que en altres àrees privades de caça de la demarcació, com és el cas de la Garrotxa, on la densitat de senglars també és molt alta, “s’entenen perfectament”.


Xavier Frigola, coordinador territorial d’Unió de Pagesos, ataca directament el departament i “exigeix” a Agricultura que “apliqui la normativa que té a l’abast, especialment quan hi ha manca de resultats de titulars de les APC”. El sindicat reclama al departament que torni a declarar l’emergència cinegètica –s’atura durant la temporada de cacera, que és de setembre a març– i que “actuï segons el que preveu l’emergència cinegètica quan alguna àrea privada no obté resultats esperats en el seu pla cinegètic”.


Frigola assegura que UP està d’acord a buscar la col·laboració entre diferents agents, pagesia i caçadors, però “hi ha situacions i zones concretes en què sembla impossible arribar a aquest acord després d’intentar-ho durant molt de temps”. Recorda que el pla cinegètic “ha de ser revisat i actualitzat” d’acord amb les circumstàncies de sobrepoblació i
reclama a Agricultura que posi en marxa urgentment el pla pilot pels darrers danys produïts pels senglars a la demarcació.


El president de la representació territorial a Girona de la Federació Catalana de Caça, Narcís Sánchez, nega que les àrees privades “no facin res” i la prova és que l’any passat es van caçar 18.960 senglars –aquests són els declarats i n’hi podria haver molts més–. Sánchez assegura que la gran majoria de pagesos i caçadors s’entenen perfectament –hi ha molts pagesos que són caçadors i surten junts a caçar– però reconeix que hi ha alguns enfrontaments personals entre els dos sectors i això provoca molta crispació.


Sánchez assegura que des que les APC reben molta pressió que han de sortir a caçar tot l’any “i això no ho podrem aguantar gaire temps més”. Explica que a les batudes hi dediquen molt de temps i “la família se’n ressent”, que les batudes els costa molts diners –gasolina, veterinaris per als gossos i munició– i per això reclamen ajuts econòmics. A més, demanen als pagesos que tinguin camps problemàtics que els tanquin “perquè el senglar no es reproduirà tant si no troba menjar amb facilitat”.


Cabirol

“A la demarcació la caça major està desbordada”

El president de la representació territorial a Girona de la Federació Catalana de Caça, Narcís Sánchez, fa temps que assegura que a les comarques gironines la caça major està “desbordada”. A més del senglar, el cabirol comença a ser “un problema” perquè n’hi ha pertot” i les comarques gironines, amb zona forestal on refugiar-se i conreus extensius
per menjar, “és un paradís per a aquest animal”. És per això que demanen a l’administració que no faci com amb el senglar, que “si hagués estat més permissiu amb la caça no s’hauria arribat a aquests extrems” i que els en permeti caçar més quantitats a les zones on ja hi ha sobrepoblació.


Emergència cinegètica

L’emergència cinegètica, a punt d’activar-se

La directora del Departament d’Agricultura a Girona, Elisenda Guillaumes, assegura que en el termini d’una setmana ja hi haurà una nova emergència cinegètica activada. Amb l’emergència cinegètica si el “titular del vedat no actua o no té prou caçadors per rebaixar la cabanya de senglars, l’administració pot actuar de manera subsidiària. “El problema és que les APC ja fan els deures però els pagesos continuen amb danys als camps”.


Guillaumes també assegura en dos o tres mesos tindran redactat el nou pla pilot pels danys produïts pels senglars, del qual ja hi ha un esborrany de l’any 2015 amb deures i obligacions per a totes les parts.


Imma Boschwww.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/1160011-cacadors-i-pagesos-enfrontats-pels-senglars.html
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar