Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LOCALITZATS DOS NOUS NIUS DE VESPA ASIÀTICA A SANT CELONI



Localitzats dos nous nius de vespa asiàtica a Sant Celoni

03/11/2017
Confirmada l’expansió d’aquesta espècie invasora per l’àrea del Baix Montseny

Aquests darrers dies s’han localitzat dos nous ruscs de vespa velutina en zones de muntanya de Sant Celoni. Un s’ha trobat pujant cap a Olzinelles i l’altre prop de la casa de Ca l’Alzina Vell, a la zona de Fuirosos, tots dos a la banda del Montnegre. S’afegeixen al niu localitzat a la urbanització Can Coll, també a Sant Celoni, que ja ha estat retirat, i als quatre més trobats entre la Batllòria i Riells i Viabrea, ja a la Selva. A Sant Celoni, a la primavera, es va localitzar i treure un niu primari, és a dir, que encara no s’havia desenvolupat. Estava prop de la riera del Partegàs, on es va trobar el primer gran niu ara fa tot just un any. A banda, s’han vist exemplars d’aquesta espècie invasora en punts de Vallgorguina, Llinars, Santa Maria de Palautordera, Montseny, Campins, Mosqueroles i Fogars.


Per Antoni Armengol, d’Anura Baix Montseny, tot plegat confirma l’expansió de la vespa asiàtica pel Baix Montseny. L’espècie té una “capacitat de propagació molt gran” perquè de cada rusc surten desenes de noves reines que, a la temporada següent, colonitzaran nous espais. A més, es veu afavorida perquè “aquí no té un depredador natural”. La tardor temperada d’aquest any tampoc ajuda a controlar l’espècie perquè allarga l’activitat dels ruscs, que poden generar més femelles fecundades. “Moltes es moriran però unes quantes crearan una colònia nova. Pel cap baix una seixantena poden sobreviure”. L’estructura dels rusc protegeix les vespes de les baixes temperatures i permet mantenir a l’interior una temperatura adequada pel seu desenvolupament. També de la humitat i de la pluja. “Les primeres glaçades les aguanten bé i si fora tenen temperatures de 14 o 15 graus ja en tenen prou per sortir a buscar aliment”.


VESPES I SENGLARS


L’increment de la presència de la vespa asiàtica també l’han notat els caçadors que cacen a l’àrea del Montnegre. “Ens diuen que quan cacen un senglar al moment apareixen vespes velutines que van a menjar a l’animal mort. És un insecte mot depredador”, assegura Armengol. “Això l’any passat encara no els passava”. Pronostica que l’any vinent la vespa asiàtica afectarà activitats com els petits apicultors de la zona.


Els veïns de Can Coll fan la retirada d’un niu


Els veïns de la urbanització Can Coll, a Sant Celoni, han assumit el cost de retirar el niu de vespa asiàtica que es va trobar en un arbre força proper a alguns habitatges. L’Ajuntament va comunicar la presència del niu als Agents Rurals però la Generalitat ja no es fa càrrec de la retirada dels rusc de vespa velutina si no representen un perill per la proximitat a habitatge o per altres motius. Amb l’ajuda d’una grua, un especialista va accedir fins al niu i hi va introduir insecticida per matar a les vespes de l’interior. Un cop esmorteïdes, es va fer l’operació per retirar-lo i baixar-lo. Va ser tractat com un residu. Segons ha explicat Antoni Armengol, d’Anura Baix Montseny, el rusc pesava uns 30 quilos. Es calcula que hi havia entre 8.000 i 10.000 vespes obreres. També hi havia una gran quantitat de larves i d’ous a més d’unes 500 femelles fecundades i, per tant, amb capacitat de convertirse en reines i generar un nou rusc després de l’hivern. Aquesta xifra demostra que la vespa asiàtica “té una capacitat de propagació molt gran”. Afavorida pel fet que aquí “no hi ha un depredador clar”, diu Armengol. Per això, “reivindiquem que s’actuï de manera coordinada” entre administracions, apicultors i altres organismes per frenar la seva expansió al territori.

Ferran Polo





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar