Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · CONSULTORI VETERINARI

CONSULTORI VETERINARI: LA PERDIU ROJA 2018



Consultori veterinari: La perdiu roja 2018

Consultori veterinari: La perdiu roja 2018

15/03/2018
Ja ha començat la posta de les perdius roges de la granja cinegètica de Torreferrussa. A finals d’abril tindrem els primers polls; per això, us proposo uns consells, no exhaustius, de com preparar la seva rebuda i què heu de fer per poder-ne rebre

Preparar els voladors amb temps:

  •    Mínim 3 mesos abans al volador no s’hi pot allotjar cap altre espècie
  •    Netejar amb aigua i sabó i desinfectar amb lleixiu parets, xarxes, estris,   abeuradors, etc.
  •    Llaurar el terreny amb calç viu, i deixar-lo reposar un mes
  •    Tornar a llaurar el terreny amb sulfat de ferro i sembrar blat o combinats de llavors.

Les perdius us arriben en perfecte estat sanitari, certificat pel CESAC; no obstant això, l’estrès del trasllat, i les característiques del volador, de vegades poden afavorir certes malalties. O també poden entrar en contacte de manera externa amb petites aus, coloms a sobre les xarxes, ratolins, cucs de terra, escarabats, etc. que actuen com a transmissors. El mateix cuidador pot fer de transmissor de malalties si, per exemple, teniu altres aus i utilitzeu el mateix calçat.

 

No s’han de barrejar mai amb altres aus. És important mantenir la higiene en el maneig: un calçat net per entrar i netejar els abeuradors i menjadores que només utilitzeu al volador pot evitar contagis i és una mesura fàcil d’aplicar.

Tot i així, si detecteu qualsevol problema sanitari a les perdius, truqueu el més aviat possible al veterinari de la Federació Catalana de Caça, per fer-ne el diagnòstic i tractament si cal. És important actuar ràpid, els símptomes generalment queden ocults, i quan es fan evidents pot ser massa tard.

 

Com a preventiu, si les perdius han d'estar molt temps a volador, és convenient desparasitar de manera rutinària. Per exemple, la primera setmana de cada mes amb flubendazol.

 

El volador ha de tenir aigua potable neta i fresca, i cal que s’alimentin amb pinso específic per perdiu roja, pinso de vol. L’alimentació natural pot provocar deficiències, per que mai és igual a la de camp. El pinso es pot combinar amb cereals (blat, llavors) i herbes de la zona. Només s’ha de fer un canvi gradual d’alimentació  cap a natural uns dies abans de la repoblació.

 

Si per repoblar feu servir els sistema de gàbia d’aclimatació, només haureu de situar les gàbies en diferents punts amb hàbitat adequat, vigilades, amb pinso i aigua, de 3 a 5 dies i deixar-les anar. És molt més senzill i menys arriscat per la salut de les perdius. Les repoblacions d’estiu, que sé que no us agraden, són més efectives per que és el moment que a camp hi ha aliment i a finals d’estiu es podran unir als bàndols naturals.

 

Un últim consell: si no heu tingut problemes de baixes a volador, no canvieu el sistema que feu servir, vol dir que funciona.

 

Requisits per rebre les nostres perdius roges

•  Les heu de demanar a la vostra RT de la Federació Catalana de Caça, amb temps

•  El vostre PTGC ha de contemplar les repoblacions amb perdiu roja. Heu de tenir en compte que s’han de  sumar les procedents de Torreferrussa i altres orígens. Si no està contemplat al vostre PTGC o ja heu superat la quantitat, no us en podrem adjudicar.

•  També heu d’haver enviat a la vostre RT de la FCC el full de comunicació de repoblació de l’any anterior per que el traslladem a la sDG d’Activitats Cinegètiques del DAAM. Sense això, l’administració no ens permet adjudicar-vos perdius.

•  Cal tenir volador o gàbia d’aclimatació (millor).

•  Hàbitat adequat per perdius i/o fer millores d’hàbitat

•  Us heu de comprometre a deixar-les anar un mes abans de la temporada de caça o un cop finalitzada; mai durant la temporada. Són perdius de genètica pura per repoblar, no per alliberar. L’objectiu és recuperar els estocs de camp.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar