Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · CONSULTORI VETERINARI

CONSULTORI VETERINARI: L´ALIMENTACIÓ DEL GOS DE CAÇAConsultori veterinari: L´alimentació del gos de caça

22/03/2018
En aquest nou article del nostres consultori (ens podeu enviar les vostres consultes a comunicacio@federcat.com) us parlarem de diferents aspectes d´interès vinculats amb la correcta alimentació dels vostres gosos de caça

L’alimentació del gos de caça és estacionària, no serà igual en temporada de cacera que la resta de l’any. Es pot dividir en:

 

  • Fora de temporada
  • Abans de l’obertura
  • Durant la cacera
  • Abeurar

 

Un gos de mida mitjana, a 20ºC de temperatura i sense exercici necessita unes 1.500 Kcal, equivalent a uns 270 g de pinso de qualitat. Per cada grau que baixa la temperatura necessita unes 3 kcal més. Llavors, a 10º C necessitarà l’equivalent a 100 g més de pinso. A 0º C necessitarà 470 g per manteniment.

 

Per cada hora de feina les necessitats en Kcal pugen un 10%.

 

És a dir, fora de temporada i sense exercici, es pot mantenir amb 270 g de pinso de qualitat. El mateix gos un dia de cacera a 0º C necessitarà 600 g del mateix pinso.

 

També és molt diferent si tenim un sol gos, que podem controlar individualment, o tenim una colla.

 

Si el pinso és bo, observarem un gos sa, actiu, amb el pèl sa i brillant i mudes curtes. Tindrà energia i estarà sempre disposat a treballar. Un gos sa no és un gos gras. Les costelles no s’han de veure, però s’han de palpar. Tampoc hi ha d’haver variació de pes entre temporada d’exercici i repòs.

 

Fora de període de caça: alimentació equilibrada

 

El gos no és un carnívor estricte. La ració ha de contenir carn magre en alta proporció (que aportaran les proteïnes), però també aliments d’altres grups: llegums, hortalisses, cereals i complementada amb àcids greixosos essencials (olis vegetals), vitamines i minerals. Els pinsos anomenats “grain free”, sense cereals, els digereixen millor, poden evitar certes al·lèrgies alimentàries i  cobreixen millor les necessitats nutritives, però son més costosos.

 

Depenent de la raça, l’edat, la mida i la vida més o menys activa del gos, les necessitats de nutrients seran diferents. Sempre ha d’estar complementat amb olis, vitamines i minerals per evitar carències. La carn ha de ser magre per aportar les proteïnes suficients i els cereals, si en porta, han de ser molt cuits, sinó el gos els digereix malament.

 

Alimentació amb pinsos específics o natural?

 

L’alimentació natural és bona i al gos li agrada, però es difícil configurar una dieta equilibrada, i s’haurà de complementar amb vegetals, olis, vitamines i minerals. Si els hi donem carn de caça, haurà de ser cuita per raons sanitàries.

 

El pinso comercial de bona qualitat permet assolir fàcilment l’equilibri nutricional i evitar les carències.

 

Abans de l’obertura

 

És el moment de posar en forma el gos i verificar el seu pes. Si ha pujat molt de pes (20%) s’ha de posar a règim al menys 4 setmanes abans. Al mateix temps comença l’entrenament. Podem reduir la ració diària en un 40% de lo indicat com a ideal, o donar pinso hipo-energètic.

Durant la caça: temporada alta per al vostre gos

 

  • Adaptar la ració

 

Si caceu molt, el vostre gos estarà actiu tot el dia a l’exterior, de manera regular i repetida. L’alimentació s’ha d’adaptar a la necessitat energètica augmentada. Les necessitats en kcal pugen. Aquest increment l’aportarà millor els lípids que els glúcids, que el gos no digereix gaire bé.

  • Amb alimentació industrial (pinso): pujar un 10%-20% la quantitat en g diària, o passar a un pinso més energètic.

 

  • Amb alimentació casolana: passar de la carn més magre a carn mes greixosa, i més quantitat.

 

Si no sortiu cada dia, l’alimentació més energètica només s’ha de fer el dia abans i el mateix dia de cacera.

 

  • Li hem de donar menjar el mateix dia de cacera o la nit abans?

 

La nit abans és un bon sistema, però és important que no mengi com a mínim dos hores abans de sortir, especialment en gossos grossos, que són sensibles a torsió d’estomac.

 

Abeurar

 

  •  Al domicili: aigua fresca sempre a disposició

 

  • Caçant: el gos trobarà ocasions de veure, però pot ser que l’aigua no sigui bona. S’ha d’evitar les aigües estancades, hi ha risc sanitari, especialment en leptospirosi o intoxicacions. En lo possible, s’han d’abeurar en aigües de fonts, que corrin. Hem de portar aigua per abeurar en les pauses i al final de la cacera.

 

 

 

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar