Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

A PUNT LA CAMPANYA DE LA BRAMA DEL CÉRVOL A LA RESERVA NACIONAL DE CAÇA DE BOUMORTA punt la campanya de la brama del cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Boumort

A punt la campanya de la brama del cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Boumort

05/09/2018
Del 15 de setembre al 15 d´octubre s´estableix un sector reservat per a visites guiades i unes rutes recomanades per fer la visita lliure

Es vol evitar la massificació a determinades zones, comportaments incívics i molèsties als animals   La brama del cérvol arriba aquesta tardor a la Reserva Nacional de Caça de Boumort amb novetats. Per a aquest any s’introdueix una prova pilot consistent en establir un sector reservat per a visites guiades i unes rutes recomanades per a visita lliure. En una d’aquestes rutes hi haurà un punt d’informació situat estratègicament. L’objectiu és reduir el risc de massificació i les molèsties als animals, millorar la satisfacció dels usuaris de la Reserva i potenciar les visites guiades.  

 

Davant del creixent nombre de visitants, aquest any la Junta Consultiva de la Reserva, on a més de la Generalitat hi ha representats, entre altres, els ajuntaments, els consells comarcals, propietaris de terrenys i pagesos, ha aprovat per consens la realització d’una prova pilot per ordenar les activitats d’observació de la brama del cérvol. En aquest sentit, la Resolució aprovada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació preveu dues alternatives per a visitar la Reserva en època de brama: la visita guiada, per a la qual es reserva un sector al qual només poden accedir les empreses de guiatge autoritzades, i la visita lliure, per a la qual s’estableixen quatre rutes recomanades amb els seus corresponents punts d’interès.  

 

La Reserva Nacional de Caça (RNC) de Boumort, situada entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, és un dels millors indrets de Catalunya per a gaudir de la fauna salvatge, amb cérvols, isards, cabirols, senglars i grans rapinyaires. És fàcil observar rastres de l’activitat dels cérvols i grups de femelles pasturant o esmunyint-se entre els matollars. De mitjan setembre a mitjan octubre el cérvol entra en zel i té lloc la brama, l’espectacle natural més impressionant de la natura al Prepirineu. A trenc d’alba i als capvespres, pels barrancs de Boumort ressonen els brams dels mascles, intentant atreure femelles cap als seus harems.  

 

Sector reservat a les visites guiades i rutes recomanades  

 

El sector reservat per a visites guiades romandrà tancat al públic en general entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre. Durant aquest període, només hi podran accedir les empreses de guiatge autoritzades, a més dels ramaders locals o altres usuaris amb drets d’ús de la zona i cossos de vigilància i seguretat. Amb aquesta mesura es pretén assolir dos objectius: d’una banda, fomentar les visites guiades, les quals tenen un major valor afegit per a l’usuari, que pot quedar més satisfet, i alhora es practiquen de forma ordenada segons les condicions que regulen cada autorització. D’altra banda, es pretén evitar la massificació que s’ha anant produint progressivament els darrers anys, i els comportaments incívics en el sector de la Reserva que acumulava una major problemàtica d’aquest tipus (acampada lliure, pernoctació en vehicle, ús de foc en època d’alt risc d’incendi, etc.).  

 

Per tal de gaudir de la visita de Boumort, sigui o no en època de brama, es recomana de contractar les empreses que ofereixen activitats concertades mitjançant guies autoritzats. Aquesta temporada hi ha cinc empreses autoritzades per oferir activitats interpretatives guiades a la Reserva, que ofereixen activitats vinculades amb la brama del cérvol.  

 

Per als usuaris que vulguin visitar la Reserva pel seu compte, s’estableixen quatre rutes recomanades per a recórrer en vehicle 4x4. En cada una d’aquestes rutes s’identifiquen punts d’interès (punts d’observació, miradors, fonts, àrees d’esbarjo...), que en conjunt són força representatius del paisatge de la Reserva i en alguns casos són adequats per a escoltar o observar el fenomen de la brama.  

 

En una de les rutes de visita lliure s’instal·larà un punt d’informació i observació, situat en un lloc estratègic per a gaudir d’aquest fenomen, prop del refugi guardat de Cuberes. Aquest punt d’informació estarà obert tots els caps de setmana i festius entre el 8 de setembre i el 21 d’octubre.  

 

L’horari d’atenció al públic serà de 8 a 20h els dissabtes i els dies 23 de setembre i 12 d’octubre; i de 8 a 14h la resta de dies. El punt d’informació de Cuberes estarà atès per un informador que coneix bé la reserva i compta amb senyalització, estand, material informatiu sobre la Reserva i material òptic per a l’observació de la fauna.  

 

Infobrama 2018: Nou fullet informatiu per preparar la visita  

 

La RNC de Boumort ha editat un fullet informatiu que explica totes aquestes novetats i que es distribuirà àmpliament en format paper i electrònic. Així mateix, s’instal·larà senyalització provisional per informar els usuaris de la Reserva de la nova regulació. Finalment, i atès el caràcter de prova pilot, es faran enquestes per tal de quantificar els usuaris i conèixer la seva opinió, així com l’impacte econòmic de la seva visita a la Reserva en el territori. En funció dels resultats d’aquesta avaluació, es dissenyaran les mesures a adoptar en les properes temporades.  

 

El projecte d’ordenació de l’observació de la brama del cérvol s’executa mitjançant l’Estació Biològica del Pallars Jussà, i compta amb la col·laboració del Consell Comarcal del Pallars Jussà, els ajuntaments de l’àmbit de la Reserva (Abella de la Conca, Baix Pallars, Conca de Dalt i Les Valls d’Aguilar) i el sector turístic local.premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/307792/ca/punt-la-campanya-de-brama-del-cervol-reserva-nacional-caca-boumort.do
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar