Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA VACUNA DEL PORC SENGLAR TENSA ELS CAÇADORS



La vacuna del porc senglar tensa els caçadors

06/10/2018
Es mostren reticents al fàrmac per esterilitzar els animals que ha posat a prova la UAB i consideren que s’està atacant la imatge del col·lectiu

La vacuna esterilitzadora per fer front a la superpoblació de senglars està generant més polèmica que consens entre la comunitat científica i els caçadors. El programa, impulsat per la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), està en fase experimental des del 2017 i té com a objectiu fonamental intentar frenar la reproducció d’aquesta espècie.  

 

No obstant això, la proposta no acaba de convèncer els caçadors, que s’han sentit atacats i consideren que se’ls està excloent de les polítiques contra la superpoblació d’aquesta espècie. “Ens dol que es tiri per terra la feina que estem fent”, lamenta Joaquín Zarzoso, president de la Federació Catalana de Caça de la demarcació de Barcelona. L’agrupació considera que mitjançant aquest projecte s’està atacant la imatge dels caçadors, que han estat el blanc de les crítiques de grups ecologistes i entitats animalistes des de fa temps. El col·lectiu ha reaccionat a les acusacions enviant una carta als Ajuntaments de Terrassa, Matadepera, Sant Cugat del Vallès i Vacarisses, que participen en el projecte de la UAB, per advertir-los que la vacuna implantada augmentava l’agressivitat dels animals i els anima a abandonar el programa davant el risc que suposa. “El comportament del senglar en general és més agressiu”, apunta Zarzoso, que defensa que avui dia els caçadors són “l’únic mètode efectiu per controlar els senglars”. “Considerem que no és viable, ja que hauria de vacunar el 70% de la població”, argumenta el representant del col·lectiu que creu que el programa d’esterilització de l’espècie és “llençar els diners”.  

 

Les ‘fake news’  

 

El text en què es basa la carta dels caçadors per advertir de l’augment de l’agressivitat feia referència a un estudi del 2005 dut a terme al Brasil que la UAB refuta de ple. La institució acadèmica assegura que no té res a veure amb el projecte que s’està duent a terme al Vallès. “És una vacuna diferent i els de l’estudi del Brasil no eren senglars, sinó porcs domèstics, que en lloc d’estar a l’aire lliure estaven en corrals”, aclareix Encarna Casas, Tècnica Superior d’Investigació de la Facultat de Veterinària de la UAB.  

 

A més, la científica matisa que l’estudi que posen de manifest els caçadors no parla d’un augment de l’agressivitat, sinó d’un augment de les “interaccions” entre els mascles del corral. Casas defensa que la vacuna amb la qual treballen a la UAB ha estat estudiada pel Departament d’Agricultura dels Estats Units i també pel Departament de Salut Animal i Plantes del Regne Unit, on també la van posar a prova.  

 

Però el conflicte no acaba aquí. El col·lectiu de caçadors també critica que “atribueixen a la vacuna la feina que fem nosaltres”. Zarzoso es refereix a una informació que es va fer pública el maig d’aquest mateix any, en què s’apuntava que la vacuna havia permès reduir en més de 400 exemplars la població de senglars en un sol any. En canvi, la facultat de veterinària nega que les xifres hagin estat difoses per la UAB. “Algú ha fet un càlcul simple basant-se en les primeres estimacions, però no és una xifra que nosaltres hàgim donat”, comenta Casas. Des de la facultat lamenten la polèmica i asseguren que no volen treure la feina als caçadors. “No està pensada per erradicar els senglars”, apunta Casas. Per la seva banda, Zarzoso assevera que els caçadors “no estan en contra de cap estudi”, però sosté que els col·lectius més crítics amb la caça han aprofitat l’ocasió per carregar de nou contra ells.    

 

Josep Blanch Codó





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar