Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · CAMPIONATS

UN CAMPIONAT ´D´ALTA VOLADA´Guanyadors del Campionat de Catalunya de Falconeria 2018 - Almenar (Lleida)

Classificats a les modalitats de Sky Trial, Harris, Astors i Petite Aus per al Campionat d´Espanya

22/10/2018
El passat cap de setmana, el terme municipal d’Almenar, va acollir el Xè Campionat de Catalunya de Falconeria, que es va desenvolupar en dues jornades amb un gran èxit de participació i un gran nivell per part dels falconers i les seves aus rapinyaires

El dissabte 20 i diumenge 21 falcons, harris, astors i petites aus van esdevenir els grans protagonistes d’aquesta nova edició del Campionat de Catalunya de Falconeria, classificatori per a l’estatal que es durà a terme a Osuna del 5 al 8 de desembre.

 

La competició va començar dissabte amb la classificatòria de falconeria, que va comptar amb 11 participants, 6 dels quals van passar a la final del diumenge. El  dia va començar fresquet i amb una mica de pluja, però en avançar la jornada va sortir el sol que ens va escalfar de valent. La competició de “altanería” en la modalitat de Sky Trial amb colom llançat, on es van veure grans picats per part dels falcons participants, va donar pas als harris, que van competir en la modalitat de vol baix amb faisà i va comptar amb 12 aus inscrites. Meritxell Borau, amb Pollito, es va proclamar campiona de la prova, la guanyadora va manifestar la seva gran alegria pel triomf aconseguit i, en certa mida la seva sorpresa, ja que porta poc temps competint. La vencedora va aprofitar l’oportunitat per animar a les dones a incorpor-se de manera activa al món de la falconeria.

 

La jornada del diumenge va rebre als participants i els seus ocells amb una espesa boira –part de l’ADN de bona part de les comarques lleidatanes- que va condicionar el desenvolupament de la competició. Després de gairebé dos hores d’espera quan va escampar una mica la boira, però  encara amb limitacions de visibilitat i el cel molt tapat, els jutges de la competició i la direcció de la prova van optar per començar amb la competició de petites aus en la modalitat de vol baix amb guatlles que va tenir com a guanyador a Nazario José Chaves “Naza” amb Bobo. Aquesta prova va comptar amb 7 aus inscrites. Poc després, va arribar el torn dels astors amb 20 aus en competició. La prova va estar molt competida amb vols i accions de caça molt espectaculars; finalment “Elvis”, de Carlos Piñol, es va proclamar campió d’aquesta competició duta a terme en la modalitat de vol baix amb perdiu.

 

Passades les dotze del migdia es va disputar la final de “altaneria” amb la participació dels sis falcons classificats en la prèvia del dissabte. Fins aquest moment, el cel s’havia mantingut força cobert de núvols, impedint el desenvolupament de la prova. Malgrat l’hora i la temperatura del moment, fets que van condicionar en certa mida l’evolució de les aus en la prova, va arribar aquest esperat moment que va coronar  a Manel Bonilla i el seu falcó Mariscal –que va realitzar el vol amb la major cota del campionat superant els 300 metres d’alçada- com a campió d’aquesta competició de Sky Trial amb colom llançat, on tots els assistents van gaudir d’unes espectaculars accions de caça i picats de vertígen. La competició va comptar amb la saviesa i contrastada experiència del Jutge Nacional Javier Merino, que en tot moment va marcar la pauta de competició amb gran encert, assistit pel jove jutge autonòmic Daniel Martínez. Aquest Campionat de Catalunya de Falconeria va incorporar, en la competició de Sky Trial, la tecnologia Power Altium d'AYAMA per mesurar, entre altres qüestions l’alçada i velocitat de pujada i les trajectories dels falcons participants. Tots els participants van valorar molt positivament aquesta millora tecnològica, que els hi va facilitar informació molt valuosa en la competició i també per al nombrós públic present transmesa gràcies a l’esforç del fantàstic speaker del campionat, Jesús Martínez, un expert i reconegut falconer, que va amenitzar el campionat explicant en tot moment el desenvolupament de les proves així com molts comentaris i anécdotes vinculats amb la falconeria i el seu món.

 

El dissabte a la tarda, després de la competició matinal, van tenir lloc dues interessantíssimes xerrades, la primera a càrrec del jutge Javier Merino que ens va parlar de la falconeria: competició i caça i la segona de Jordi Roy i Antoni Carbonell, que ens van delectar amb una fantàstica intervenció sobre la falconeria moderna a Catalunya, inici d’una aventura.

 

Una vegada més, Diego de la Torre, delegat de competicions de la Federació Catalana de Caça, organitzadora d’aquest campionat amb la col·laboració de la Territorial de Lleida i l’Ajuntament d’Almenar, va ser l’encarregat de portar la batuta en la direcció d’aquesta competició, que va comptar també el diumenge amb la presència del delegat de falconeria de la FCC, Daniel Giménez, que va aprofitar la seva presència per demanar una major implicació i col·laboració per part del conjunt de falconers i falconeres en l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments.

 

L’agraïment de la FCC de caça a tots els participants i enhorabona als guanyadors i guanyadores de les diferents competicions, així com desitjar bona sort i encert als 10 competidors que representaran a Catalunya al Campionat d’Espanya a Osuna. També el nostre sincer agraïment per als nostres col·laboradors i patrocinadors amb especial menció en aquesta competició per a AYAMA Segutel, UFEC, Generalitat de Catalunya, Mutuasport, Faisà d’Or, Masalles Europe, els responsables del coto on es va celebrar aquesta prova, Chiruca i també al food truck Pepito Bravo.

 

Shy Trial

 • Manel Bonillo  amb Mariscal
 • Vicente Sánchez amb Veneno
 • Jordi Garcia amb Leo

 

Harris

 • Meritxell Borau amb Pollito
 • Jordi García amb Dakota
 • Toni Portes amb Musaka

 

Astors

 • Carlos Piñol amb Elvis
 • Francisco Garrido amb Pinxo
 • Daniel Illa amb Gamo

 

Petites Aus

 • Nazario José Chaves amb Bobo
 • Fernando Álvarez amb Maya
 • Emili Raya amb Ra

 


 

Un campeonato de "altos vuelos"

 

El pasado fin de semana, el término municipal de Almenar fue el escenario de la celebración de la X edición del Campeonato de Cataluña de Cetrería, que se desarrolló en dos jornadas con un gran éxito de participación y un gran nivel por parte de los halconeros y sus aves rapaces.

 

El sábado 20 y domingo 21 halcones, harris, azores y pequeñas aves se convirtieron en los grandes protagonistas de esta nueva edición del Campeonato de Cataluña de Cetrería, clasificatorio para la estatal que tendrá lugar en Osuna del 5 al 8 de diciembre.

 

La competición comenzó el sábado con la clasificatoria de cetrería, que contó con 11 participantes, 6 de los cuales pasaron a la final del domingo. El día comenzó fresco y con un poco de lluvia, pero al avanzar la jornada el sol se dejó notar. La competición de altanería en la modalidad de Sky Trial con paloma lanzada, donde se vieron grandes picados por parte de los halcones participantes, dio paso a los harris, que compitieron en la modalidad de vuelo bajo con faisán y que contó con 12 aves inscritas. Meritxell Borau, con Pollito, se proclamó campeona de la prueba. La ganadora manifestó su gran alegría por el triunfo conseguido y, en cierta medida, su sorpresa ya que lleva poco tiempo compitiendo. La vencedora aprovechó la oportunidad para animar a las mujeres a incorporarse de manera activa al mundo de la cetrería.

 

La jornada del domingo recibió a los participantes y sus pájaros con una espesa niebla -parte del ADN de buena parte de las comarcas de Lleida- que condicionó el desarrollo de la competición. Después de casi dos horas de espera, cuando levantó un poco la niebla, pero aún con limitaciones de visibilidad y el cielo muy tapado, los jueces de la competición y la dirección de la prueba optaron por comenzar con la competición de pequeñas aves en la modalidad de vuelo bajo con codornices que tuvo como ganador a Nazario José Chaves "Naza" con Bobo. Esta prueba contó con 7 aves inscritas. Poco después, llegó el turno de los azores con 20 aves en competición. La prueba fue muy competida con vuelos y lances de caza muy espectaculares; finalmente "Elvis", de Carlos Piñol, se proclamó campeón de esta competición llevada a cabo en la modalidad de vuelo bajo con perdiz.

 

Pasadas las doce del mediodía se disputó la final de "altanería" con la participación de los seis halcones clasificados en la previa del sábado. Hasta este momento, el cielo se había mantenido bastante cubierto de nubes, impidiendo el desarrollo de la prueba. A pesar de la hora y la temperatura del momento, hechos que condicionaron la evolución de las aves en la prueba, llegó este esperado momento que coronó a Manel Bonilla y su halcón Mariscal -que realizó el vuelo con la mayor cota del campeonato superando los 300 metros de altura- como campeón de esta competición de Sky Trial con paloma lanzada, en el cual todos los asistentes disfrutaron de unas espectaculares acciones de caza y picados de vértigo.

 

La competición contó con la sabiduría y contrastada experiencia del Juez Nacional Javier Merino, que en todo momento marcó la pauta de competición con gran acierto, asistido por el joven juez autonómico Daniel Martínez. Este Campeonato de Cataluña de Cetrería incorporó, en la competición de Sky Trial, la tecnología Power Altium para medir, entre otras cuestiones la altura y velocidad de subida, trayectoria... de los halcones en competición. Todos los participantes valoraron muy positivamente esta mejora tecnológica, que les facilitó información muy valiosa en la competición y también para el numeroso público asistente transmitida gracias al esfuerzo del fantástico speaker del campeonato, Jesús Martínez, un experto y reconocido halconero, que amenizó el campeonato comentando en todo momento los diferentes aspectos de la competición, evolución de las pruebas así como diferentes anécdotas y acciones vinculadas con la cetrería y su mundo.

 

El sábado por la tarde, después de la competición matinal, tuvieron lugar dos interesantísimas charlas a cargo del juez Javier Merino que nos habló de la cetrería: competición y caza y otra por parte de Jordi Roy y Antoni Carbonell, que nos deleitaron con una fantástica intervención sobre la cetrería moderna en Cataluña, inicio de una aventura.

 

Una vez más, Diego de la Torre, delegado de competiciones de la Federación Catalana de Caza, organizadora de esta campeonato con la colaboración de la Territorial de Lleida y el Ayuntamiento de Almenar, fue el encargado de llevar la batuta en la dirección de esta competición, que contó también el domingo con la presencia del delegado de cetrería de la FCC, Daniel Giménez, que aprovechó su presencia para pedir una mayor implicación y colaboración por parte del conjunto de halconeros y halconeras en la organización de este tipo de eventos.

 

El agradecimiento de la FCC de caza a todos los participantes y enhorabuena a los ganadores en las diferentes competiciones, así como desear buena suerte y acierto a los 10 competidores que representarán a Cataluña en el Campeonato de España en Osuna. También, nuestro más sincero agradecimiento a nuestros colaboradores y patrocinadores con especial mención en esta competición para Ayama Segutel, UFEC, Generalitat de Cataluña, Mutuasport, Faisán d’Or, Masalles, los responsables del coto donde se celebró esta prueba, Chiruca y también al food truck Pepito Bravo.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar