Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

MASSIVA RESPOSTA DELS CAÇADORS PER PREVENIR LA PESTA PORCINA



Massiva resposta dels caçadors per prevenir la pesta porcina

26/10/2018
Una jornada a Vic dona les pautes per tenir sota control els porcs senglars

El restaurant Malloles de Vic es va omplir divendres passat al vespre de caçadors d’Osona, el Bages i el Berguedà, convocats per la territorial de Barcelona de la Federació Catalana de Caça, per presentar la campanya informativa per prevenir la pesta porcina africana (PPA) que tant afecta els porcs senglars com els comuns. Amb una àmplia representació de la Generalitat encapçalada per la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi Natural, Montse Barniol, i el director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del DARP, Ramon Lletjós, la reunió va servir per posar sobre la taula les conseqüències de l’arribada de la PPA a Catalunya.    

 

L’investigador del Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFAS) de la UAB Santiago Lavin va explicar que “aquesta malaltia va canviant a mesura que passa el temps i és complicat predir el que passarà”. El risc que arribi a Catalunya és cada dia més alt, segons va dir, per la importació de garrins, la densitat de porcs senglars que hi ha i les actuacions imprudents en donar menjar als senglars. Tot i deixar clar un cop més que és una malaltia que no afecta la salut de les persones, va afegir que “les conseqüències de patirla podrien ser molt greus per a l’economia, ja que a més no hi ha, per ara, cap tractament ni vacuna i l’única sortida és el sacrifici dels animals”.    

 

El focus detectat a Bèlgica el passat 13 de setembre ha suposat que en quedi afectada una zona de 63.000 hectàrees. A causa de la fàcil transmissió del virus per contacte entre animals vius o a través de tercers com vehicles, persones o carn infectada, la PPA pot “fer salts molt grans”. França ha tancat fronteres amb Bèlgica perquè aquest últim país n’ha detectat 44 casos en una zona propera a França.    

 

Durant la jornada, en què també hi van participar el president de la Federació de Caçadors, Sergio Sánchez, i els presidents territorials de Barcelona i Girona, Joaquim Zarzoso i Josep Blanquera, es va reivindicar la feina dels caçadors en el medi natural. En aquest sentit, es va demanar la col·laboració de tots els caçadors en la comunicació immediata a través del cos d’Agents Rurals davant la troballa de qualsevol animal mort i/o malalt, i també en la recollida de mostres biològiques dels senglars capturats per tal de fer aleatòriament diverses mostres de les diferents malalties. En concret es va dir que si es troba un porc senglar mor cal no apropars’hi a menys de cinc metres, “geolocalitzar-lo”, evitar que els gossos s’apropin al cadàver i avisar immediatament els Agents Rurals. L’única solució es aïllar la zona i sacrificar-ne tots els animals.    

 

D’altra banda, el DARP ja té activada una comissió interdepartamental i s’estan fent accions per evitar que entri la PPA. També es fa divulgació entre els turistes de l’Europa de l’Est recomanant que no portin amb ells embotit de la seva zona, on hi ha la PPA.    

 

La mixomatosi en les llebres  

 

En la mateixa reunió, Roser Velarde, del Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFAS) de la UAB, va parlar d’una pesta que s’ha detectat aquest juliol passat en zones de Còrdova i Jaén, que és la mixomatosi en les llebres europees, de com cal actuar perquè no s’escampi la malaltia i va parlar de la importància de la caça per al control de la malaltia. La federació de caçadors ja va signar fa un parell d’anys un conveni de col·laboració amb el SEFAS per la malaltia vírica hemorràgica de les llebres. Aquest estudi va ser pioner a tot l’Estat espanyol.    

 

Josep Vilalta  





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar