Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

UNA SUPERPOBLACIÓ DE GUINEUS ENVAEIX L’ESPLUGA DE FRANCOLÍUna superpoblació de guineus envaeix l’Espluga de Francolí

24/02/2014
Els caçadors organitzen batudes especials per controlar-ne la proliferació

No és que les guineus a l’Espluga de Francolí campin passejant tranquil·lament per la ruta templera i hospitalera, però sí que la superpoblació d’aquests animals envaeix el terme municipal espluguí, i d’altres pobles de la comarca, fent estralls com a depredadors de la caça menor, com ara els conills o les perdius.

Per aquest motiu les societats de caçadors de l’Espluga i de Blancafort porten a terme batudes extraordinàries per intentar reduir el creixent nombre de guineus que en els últims anys s’han reproduït en abundància. Una de les possibles causes de l’increment podria ser que aquests depredadors «se senten atrets pel menjar que fàcilment troben al Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà», comenta Xavier Sabaté, president de la Societat de Caçadors de l’Espluga. És tal la destresa de les guineus «que són capaces d’accedir a l’interior del recinte de l’abocador, excavant un pas per sota la tanca», argumenta Sabaté, per la qual cosa «esdevenen un focus d’infecció, i animal invasiu responsable de l’extinció de la caça»; es mengen conills, les cries, i els ous de les perdius, de manera que les captures de caça menor són gairebé testimonials a la zona.

En el cas dels caçadors de l’Espluga, des de l’inici de l’activitat cinegètica, el passat mes d’octubre, han matat unes 25 guineus i, en opinió dels experts, «per anar bé n’hauríem d’eliminar un centenar, abans que acabi la temporada». I per bé que és força difícil establir un cens, el ràtio de guineus passa d’entre 3 i 5 caps per hectàrea a unes 20, segons els càlculs estimatius.

La superpoblació de guineus fa que, als vedats de l’Espluga i Blancafort, apareguin quan els socis de les dues entitats surten a practicar la caça menor o bé a la captura de porcs senglars. Asseguren que les guineus «són molt llestes i ràpides», circumstància que els ha obligat ja en tres ocasions a sortir en grups de 20 escopetes en l’ofensiva contra l’expansió desmesurada de l’espècie. A tot això, la Societat de Caçadors de l’Espluga de Francolí ha demanat al Departament de Medi Natural poder allargar la temporada de caça de la guineu, considerada com «una autèntica plaga», amb l’objectiu de poder realitzar més batudes.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar