Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS CAÇADORS DE BARRACA PROVEN QUE EL NOUMÈTODE DEL GARBELL NO DANYA ELS OCELLS



Els caçadors de barraca proven que el noumètode del garbell no danya els ocells

23/11/2018
La Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona ha realitzat una prova de benestar animal en aus capturades en sis barraques decaça del tord del Montsià.

A l’espera dels resultats definitius, l’Associació Amics del Tord creu que és hora de plantejar la regulació del nou mètode   L’Associació Amics del Tord ha encarregat a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona una prova per a avaluar l’estat de benestar animal dels ocells capturats amb el nou mètode del garbell, un sistema de trampes amb xarxes que només reté les aus de mida igual o superior al tord. Entre els dies 1 i 6 de novembre, es van realitzar diferents proves en sis barraques d’Alcanar, Ulldecona, la Galera i Godall. En la primera part de l’estudi els veterinaris van poder inspeccionar ocularment l’estat de les aus atrapades. En tots els casos s’havia capturat tords, i cap d’ells va patir danys, almenys visibles externament pels veterinaris. Ara la segona part de l’estudi es completarà a la Facultat de Veterinària on es realitzarà la necròpsia a una vintena de tords per a descartar també que hi haja hagut danys interns en el moment de quedar atrapats en el garbell. “Volem garantir que este nou sistema no danya les aus que es queden atrapades dins les gàbies i que, en cas que puguen quedar enganxades aus protegides, puguen ser alliberades sense sofrir danys”, ha explicat Ivan Romeu, membre de l’Associació Amics del Tord. Romeu ha recordat que este nou sistema de caça ja va ser testat l’any passat pel Centre Forestal de Catalunya, que va concloure que és un mètode selectiu i no massiu. Per Romeu, el fet que en les proves realitzades a principis de novembre pels veterinaris només quedessen atrapats tords a les xarxes, “confirma la selectivitat del sistema”. “Ara, si podem provar que l’estat de les aus atrapades és bo i correcte, haurem fet un pas de gegant”, insistix Romeu.    

 

Un cop es dispose dels resultats definitius, l’Associació Amics del Tord presentarà l’informe veterinari a la Federació de Caça de Catalunya, amb l’objectiu d’aconseguir el seu suport per a avançar en la regularització d’este mètode de caça, després que la federació ebrenca ja haja donat suport als caçadors en barraca. “Cal afrontar la regulació d’esta nova modalitat de caça amb la implicació de tots els sectors” ha advertit el president de l’Associació Amics del Tord, Joan Miquel Ejarque, que creu que cal cercar el consens amb l’administració, els agents rurals, els ecologistes o les associacions agràries.    

 

Mentre es treballa per avançar en la regulació definitiva de la caça en garbell, l’Associació promourà també el desenvolupament d’un manual de bones pràctiques per tal que hi haja un bon ús d’este sistema per part dels caçadors, “ens autoexigirem fer les coses ben fetes”, diu Romeu, que ha recordat que els caçadors en barraca ja fa temps que han passat pàgina de l’ús del vesc, en favor d’un sistema de caça sostenible. Romeu ha insistit que “un cop disposem de l’informe veterinari, que creiem que serà positiu, farem el pas d’asseure’ns amb l’administració i, de la mà de les diferents entitats implicades, tirar endavant amb la regulació definitiva de la modalitat del garbell”.    

 

El passat agost el conseller de territori i sostenibilitat, Damià Calvet, ja va visitar una barraca del terme d’Alcanar per a conèixer el nou sistema de caça en garbell i va obrir la porta a regular-lo si es garantia al màxim la seua selectivitat.    

 

L. Bertomeu





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar