Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA SOBREPOBLACIÓ DE CABIROLS OCASIONA DANYS A LA VINYA DEL PRIORATLa sobrepoblació de cabirols ocasiona danys a la vinya del Priorat

10/02/2019
Agricultura suavitza les restriccions de la caça per reduir exemplars amb un pla pilot que s’acaba aquest febrer

La població de cabirols ha crescut "exponencialment" en els darrers anys. Per això, des de fa un any, el Departament d'Agricultura ha posat en marxa un pla pilot per reduir-ne la sobrepoblació en comarques com el Priorat, on està provocant estralls als conreus de vinya. Des de l'abril passat i fins aquest febrer, el Departament està suavitzant les restriccions i permet als caçadors capturar tant femelles com mascles durant tot el període autoritzat. Amb això s’espera aconseguir un increment de les captures, en la línia del repunt assolit la temporada anterior, quan se’n van caçar 365 exemplars -un 25% més-.

Davant de l'increment de població de cabirols, el Departament d'Agricultura ha autoritzat que els caçadors capturin indistintament femelles i mascles durant els deu mesos de caça permesa. Fins a la posada en marxa del pla pilot, només es podien capturar exemplars mascles entre el 2 d'abril i el 12 d'agost, d’ambdós sexes entre el 2 de setembre i el 28 d'octubre i femelles entre el 6 de gener i el 24 de febrer. "Ens vam adonar que els caçadors només caçaven la meitat del nombre autoritzat i ho hem estès", explica a l’ACN el director dels serveis territorials d'Agricultura del Camp de Tarragona, Àngel Xifré.

Danys a la vinya

El creixement de la població de cabirols ha tingut un impacte directe en el sector de la vinya. Això va portar un centenar de viticultors de la comarca a alertar que aquesta espècie s'alimenta dels brots tendres dels ceps quan broten a la primavera i que calia emprendre mesures. El coordinador d'Unió de Pagesos al Priorat, Josep Montané, explica que els brots menjats pels cabirols poden rebrotar, però que ja no produeixen raïm. En el pitjor dels casos, si l'animal persisteix massa, pot acabar matant la planta.

Del conjunt de les comarques del Camp de Tarragona, al Priorat és on se n’han fet més captures. Un de cada tres cabirols capturats durant la campanya passada al Camp de Tarragona correspon a aquesta comarca. Els municipis de Torroja del Priorat, Porrera, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, Gratallops i Poboleda són els més afectats per la seva presència. També s’han fet captures notables al Baix Camp i a la Conca de Barberà, amb un 28% cadascuna.

Malgrat l’augment de captures, el sindicat Unió de Pagesos creu que encara és aviat per certificar que la mesura sigui "suficient" i que la població de cabirol estigui "controlada". De moment, l’organització agrària es mostra satisfeta amb el pla pilot engegat per l’administració i confia que mantingui el seu “compromís” en els propers anys.

Les captures de conills cauen a la meitat

Pel que fa als conills, un altra de les espècies que malmet camps i collites, les captures s’han reduït gairebé a la meitat en l’última dècada al Camp de Tarragona. El sostre de captures es va assolir la campanya 2007-2008 amb 46.010 exemplars, mentre que en la temporada 2017-2018 se n’han capturat 21.857 -la gran majoria durant el període hàbil de campanya i un 10% amb autoritzacions excepcionals-. 

El Baix Penedès és on la població de conills genera més problemes perquè s'hi ha produït un repunt d'exemplars. Les captures en aquesta comarca representen un 33% de totes les que s’han fet al conjunt de les comarques tarragonines. Les captures del Baix Camp suposen el 23%, les del Tarragonès el 19%, les de l’Alt Camp el 13%, les de la Conca de Barberà el 10% i les del Priorat tot just un 3%. 

Segons explica el director dels serveis territorials d'Agricultura, Àngel Xifré, s’han impulsat actuacions conjuntes amb els ajuntaments i les societats de caçadors per reduir-ne la població. A tall d'exemple, el Departament ha recomanat que es netegin les àrees properes a les autopistes perquè s’ha observat que són zones "descontrolades".

Pel que fa al porc senglar, s'han caçat 4.355 exemplars durant aquesta temporada al Camp de Tarragona, un 4% més respecte a l'anterior. La Conca de Barberà és la comarca tarragonina amb més captures -un 27%-, mentre que el Priorat, l'Alt i el Baix Camp ronden el 20% cadascuna.

 www.diaridetarragona.com/reus/La-sobrepoblacio-de-cabirols-ocasiona-danys-a-la-vinya-del-Priorat-20190210-0002.html
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar