Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS EXEMPLARS DE PORCS SENGLARS ES TRIPLIQUEN A COLLSEROLA



Els exemplars de porcs senglars es tripliquen a Collserola

Els exemplars de porcs senglars es tripliquen a Collserola

04/03/2014
El Consorci del Parc de Collserola ha demanat als ajuntaments la gestió íntegra per al control dels porcs senglars.

L'Ajuntament de Cerdanyola, un cop tingui tota la informació sobre quines mesures de control es volen adoptar i qui les executarà, decidirà per ple si cedeix o no les competències.

La població de porcs senglars al Parc de Collserola s’ha triplicat en poc més de 5 anys passant dels 300 als 1.000 exemplars. Tot i que les dades són estimades, ja que els animals no estan censats, la regidora de Medi Ambient i Espais Naturals de l’Ajuntament de Cerdanyola, Laura Rodríguez, ha confirmat la proliferació d’aquesta espècie. En aquests moments el porc senglar no té un depredador natural i, a més, s’apropa als nuclis urbans on troba aliments amb facilitat. Aquests dos fets afavoreixen, segons Rodríguez, la seva reproducció i fa també que cada cop sigui més habitual la imatge d’un porc senglar menjant a la ciutat. 

Des de Medi Ambient i Espais Naturals expliquen que la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona té un estudi del 2004-2007 que estimava en uns 300 exemplars la població natural de porcs senglars al Parc de Collserola. Aquesta xifra s’hauria incrementat fins al 1.000 en l’actualitat. 

El Consorci del Parc de Collserola té la potestat pel que fa al control dels porcs senglars en aquest espai natural i els ajuntaments que en formen part del Patronat, com és el cas de Cerdanyola, també en tenen competències. 

 

El Consorci vol tenir la gestió íntegra en el control de l'espècie

La regidora cerdanyolenca explica que ara farà un mes que des del Consorci es va demanar als consistoris afectats la gestió del control de porcs senglars i des de l’Ajuntament s’ha donat resposta demanant a qui es cediran aquestes competències, quin cost tindrà per a l’Ajuntament i quines accions concretes es duran a terme. Un cop es disposi de la informació, el ple de l’Ajuntament decidirà si cedeix o no aquesta responsabilitat. 

Tot i així, Laura Rodríguez considera que la mesura podria ser bona perquè significaria que tots els ajuntaments anirien a la una amb accions coordinades. Rodríguez entén que l’ideal serien mesures generals com conscienciació ciutadana, l’esterilització de les femelles per al control de la reproducció i batudes puntuals ja que admet que la població en aquests moments és massa gran. 

Una altre possibilitat que apunta la regidora és cedir la carn dels porcs senglars morts en les batudes a menjadors socials passant per un control alimentari i sanitari previ amb la col·laboració de la Facultat de veterinària.    

Des de Medi Ambient i Espais Naturals, tot i afirmar que el porc senglar no és un animal perillós, recorden a la població que sí és un animal salvatge. Es recomana que en cas de trobar-se algun porc senglar al nucli urbà no apropar-se, deixar-lo estar, sobretot no donar-li menjar i si té cries, en cap cas, tocar-les ni acariciar-les. 

 

La conscienciació ciutadana, vital per al control

De fet, des de l’àrea d’activitats cinegètiques del departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya la cap del servei, Maria Josep Vargas, recorda que un porc senglar no és una mascota, tot i reconèixer que cada cop hi ha més conscienciació ciutadana.

Vargas reconeix que la presència d’aquests animals als nuclis urbans genera problemàtiques i la més seriosa es produeix, sobretot, quan el porc senglar s’apropa a les carreteres ja que pot provocar accidents de trànsit. 

Vargas explica que l’increment d’aquesta espècie és una constant a Catalunya però també a la resta d’Espanya i, fins i tot, Europa. Es tracta d’un animal, diu, molt intel·ligent que aprèn molt ràpid i troba de seguida la manera fàcil d’accedir al menjar. 

Una de les mesures que s’aplica des de fa anys per al seu control són les batudes. A l’àrea de Collserola, explica Vargas, hi ha diverses àrees de caça, unes gestionades per la Generalitat, altres privades i també hi ha  espais on no es pot caçar però es demanen permisos especials. Però des del departament d’Agricultura insisteix que no només amb l’activitat cinegètica es pot controlar l’espècie i calen altres mesures preventives. 

Maria Josep Vargas també insisteix en què si ens trobem un porc senglar a la ciutat cal deixar-lo allà on és i si veiem que és una zona que pot provocar algun conflicte lo primer és avisar a la Policia Local o agents rurals però mai apropar-se.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar