Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS

PROPOSTES DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CAÇA RT TERRES DE L´EBRE ALS AJUNTAMENTS, CONSELL COMARCAL I SOCIETATS DE CAÇADORS DE LA RIBERA D´EBRE AFECTADES PER L´INCENDIPropostes de la Federació Catalana de Caça RT Terres de l´Ebre als Ajuntaments, Consell Comarcal i Societats de Caçadors de la Ribera d´Ebre afectades per l´incendi

Propostes de la Federació Catalana de Caça RT Terres de l´Ebre als Ajuntaments, Consell Comarcal i Societats de Caçadors de la Ribera d´Ebre afectades per l´incendi

Propostes de la Federació Catalana de Caça RT Terres de l´Ebre als Ajuntaments, Consell Comarcal i Societats de Caçadors de la Ribera d´Ebre afectades per l´incendi

29/07/2019
La reunió es va celebrar el passat 11 de juliol de 2019, a la localitat de Flix, amb els Ajuntaments i Societats de Caçadors, afectats per l’incendi i representants del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

En la reunió mantinguda el passat 11 de juliol de 2019, a la localitat de Flix, amb els Ajuntaments i Societats de Caçadors, afectats per l’incendi, i representants del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, els membres de Junta Directiva de la Federació Catalana de Caça RT Terres de l’Ebre, van presentar les següents propostes per pal·liar i recuperar els hàbitats en les zones afectades per l’incendi.


La primera reunió convocada pel Departament, en referència a l’incendi, va ser realitzada amb els Consells Comarcals i els Ajuntaments, de la qual, ens vam assabentar d’aquesta per la premsa, quedant sorpresos que no ens tinguessin en compte, ni al sector agrari ni als gestors de les àrees privades de caça, en quan som els més vinculats en la reestructuració del medi natural. En canvi, el sector conservacionista si hi va assistir.

 

Comprenem que les gestions s’han de realitzar a través del Departament, els Ajuntaments i els Consells comarcals, però s’ha de tenir present a tots els sectors que gestionen el medi natural, ja que s’han de tenir en compte els següents punts:

 

1. Fer una valoració de tots els danys causats a efectes dels incendis.

2. Prioritzar els ajuts, el més aviat possible, a totes les persones damnificades i afectades de l’incendi, per recuperar el seu model de vida.

3. Planificar la recuperació de totes les zones devastades per l’incendi.

4. Realitzar un control de danys de la fauna en general.

En dos de les àrees privades de caça afectades per l’incendi, La Torre de l’Espanyol –Vinebre, i Flix, s’estava realitzant el Projecte de Reintroducció de la Perdiu Roja, on s’han calcinat totes les instal·lacions, així com les espècies que hi havia en aquestes.


Les espècies més afectades de fauna, en aquesta zona, han estat la perdiu, el conill, la tórtora, el colom, la merla, els esquirols, i ocells varis. Al ser una zona pràcticament de nidificació, s’han perdut la majoria de polls d’aquestes espècies; així com les espècies rapinyaries tant diürnes com nocturnes.

Què passarà durant un temps en aquesta zona?

Principalment, la mancança de recursos alimentaris per a totes les espècies, així com la desaparició de rosegadors, rèptils,..., com en tots els incendis.


Forma de recuperació més immediata:


1. Repoblació d’espècies cinegètiques de granja, adaptant-les al medi natural durant uns dies i procedir a la seva solta posterior.


2. Subministració d’aliment addicional per a totes les zones afectades, fins que es recuperi el sotabosc.


3. Realitzar sembres i llaurats, per afavorir la recuperació de tota la fauna en general.


4. Construcció de zones addicionals per al subministrament d’aigua.


Planificació de la caça durant els dos primers anys:


1. Prohibició de la caça en les zones afectades per l’incendi, durant dos anys, tal com s’especifica en la Resolució de l’Ordre de Vedes.

2. En el cas, de que hi hagi una concentració de porc senglar i/o cabirols, en zones on no hagi afectat l’incendi, hi ha possibilitat de sol·licitar una autorització excepcional al Departament, per tal de pal·liar els danys que puguin ocasionar aquestes espècies a les zones de cultius.


3. Donat a què, el porc senglar, s’alimenta de fruits, principalment, en les zones abandonades on no es recullen, i aquestes han desaparegut a causa de l’incendi, ara poden causar més danys a les zones cultivades i amb plena capacitat fruital.


4. Planificació per part de les Societats de Caçadors, de la millora de l’habitat i de les espècies que hi habiten, amb col·laboració en la Federació Catalana de Caça.

Planificació en les zones no afectades per l’incendi:

1. Previsió d’incendis en zones propenses o amb un nivell de seca alt.

2. Habilitació i millora dels accessos terrestres.

3. Desbrossament de les zones boscoses pròximes o que limitin en cultius treballats, habitatges,..., així com la realització de tallafocs.

 
4. Formació a les persones que conviuen en les zones de risc d’incendis, per tal de poder col·laborar en la extinció, al ser coneixedors del territori.


Ens agradaria que ens tinguéssiu en compte, tant a les Societats de Caçadors com a la Federació Catalana de Caça RT Terres de l’Ebre, a l’hora de planificar la recuperació del medi natural, per tal de participar activament amb la gestió, i poder aportar experiències obtingudes en altres zones afectades pels incendis. Com a exemples, per tal de reduir l’impacte visual dels arbres cremats en les zones desbastades per l’incendi; la realització de tales controlades, aprofitant la fusta que s’hagi resguardat del foc, i triturant la resta.


A més, la realització de rases a les zones amb pendents, afavoreix que l’aigua circuli més fluïda i no deixi corri la terra, a més, serveix com a recollida de la humitat de les pluges, i ajuda a la germinació de les llavors.

 


Quedem a la vostra disposició per a qualsevol tipus de gestió en què poguéssim col·laborar.Propostes de la Federació Catalana de Caça RT Terres de l´Ebre als Ajuntaments, Consell Comarcal i Societats de Caçadors de la Ribera d´Ebre afectades per l´incendi
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar