Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

VEÏNS DE GRENYANA DEMANEN LA CAÇA DELS SENGLARS QUE CAUSEN DANYS EN LES FINQUESVeïns de Grenyana demanen la caça dels senglars que causen danys en les finques

28/01/2020
La Paeria assegura que ha sol·licitat l´actuació dels Agents Rurals i la Generalitat ho nega

Veïns de la partida de Grenyana de l'Horta de Lleida van exigir ahir a les administracions que es dugui a terme la "caça controlada" de senglars per evitar danys en els arbres fruiters.

 

Els habitants de la partida de Grenyana van reclamar a la Paeria i al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) que s'efectuï la "caça controlada" de senglars per evitar que, com passa des de fa uns 15 anys, des de mitjans de gener fins a l'abril causin quantiosos danys en els arbres fruiters de les finques de la partida de Grenyana i de l'Camí de Corbins.

 

Durant la nit, els senglars, que es refugien al parc de la Mitjana, es desplacen en porcades de fins a vuit exemplars i s'endinsen en les finques i fins i tot travessen el Camí de Grenyana, posant en perill la seguretat viària. Els animals excaven entre els arbres fruiters per aconseguir aliment, com cucs, talps o ratolins. Destrossen les finques provocant profunds forats i seccionant les arrels dels arbres, originant que alguns morin. També afecten els camps de blat de moro, obligant fins i tot als agricultors a sembrar dues vegades.

 

A més, a la posta de sol hi ha el perill que les rodes dels tractors es fiquin en algun forat i el vehicle bolqui i els agricultors puguin patir importants danys personals.

 

Un dels damnificats Toni Martínez va manifestar que "els veïns fa temps que demanen a la Paeria que presenti un pla de gestió de la zona de seguretat cinegètica de l'Horta de Lleida", on es prohibeix la caça, per impedir que els animals es reprodueixin i es duguin a terme captures controlades per disminuir la població de senglars. "Estem a favor de conviure amb els animals, no es tracta d'eliminar-los, acceptem que hi hagi una reserva on visquin desenes de senglars, però exigim que es controli el nombre d'exemplars per evitar els desperfectes en les nostres finques", ha apuntat Martínez.

 

L'Associació de Veïns de la Partida de Grenyana va demanar fa dues setmanes a la Paeria que sol·licités al Departament d'Agricultura que els Agents Rurals de la Generalitat realitzen les caces selectives. En aquest sentit, la Paeria va informar que es va reunir amb els Agents Rurals i el DARP i que el protocol serà el mateix dels últims 10 anys, és a dir, els agents realitzaran les actuacions de guàrdia nocturnes per reduir la població de senglars. Les mateixes fonts van dir que la sol·licitud per autoritzar la tasca dels Agents Rurals es va enviar el 17 de gener a la Generalitat. Per la seva banda, fonts del DARP van negar que la Paeria hagi fet una petició oficial al respecte, raó per la qual no pot signar cap resolució per activar actuacions en una zona protegida que gestiona l'Ajuntament de Lleida.

 

Pèrdues d'uns 2.000 euros de mitjana per cada terreny

 

Els pagesos calculen que reparar els desperfectes causats a les finques, que no estan assegurats, ascendeix a una mitjana d'uns 2.000 euros per terreny agrícola. Cal tenir en compte que cal contractar treballadors, en alguns casos fins i tot maquinària, i que s'han de reposar diversos arbres.

 

Lleida » Xavi Nadalwww.lamanyana.cat/detall-noticies/article/veins-de-grenyana-demanen-la-caca-dels-senglars-que-causen-danys-en-les-finques/
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar