Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · IMPORTANT

LA 'LLISTA VERMELLA' EUROPEA ACTUALITZADA A 2021



La 'Llista Vermella' Europea actualitzada a 2021

19/10/2021
El 13 d'octubre, es va publicar la Llista Vermella Europea d'Aus 2021 amb avaluacions dels riscos regionals d'extinció per a les 544 espècies d'aus a Europa.

El treball es va dur a terme amb la col·laboració de BirdLife International i la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) i va ser finançat per la Comissió Europea.

 

FACE (Federació Europea per a la Caça i la Conservació) valora positivament el fet que al voltant d'un 80% de les espècies d'aus que han estat avaluades tenen una consideració en aquest estudi com Preocupació Menor. No obstane, és preocupant el fet que s'observin tendències a la baixa en el 30% dels casos per a totes les espècies d'aus i en més de el 40% de les espècies d'aus aquàtiques.

 

En el cas de les aus de caça, l'estat ha empitjorat per a espècies com el becadell comú, l'eider comú i el pinto pinto nord. En aquesta relació també s'informa de tendències a la baixa per a altres espècies, com l'ànec xiulador o l'ànec copetudo. Per diverses espècies d'ànecs, inclosos l'ànec cuallarg, ànec xiulador i Tufted Duck, es posa de manifest que les poblacions reproductores disminueixen a la UE, mentre que el seu nombre d'hivernada està augmentant. Per exemple, mentre que el nombre de reproductors del wigeon està disminuint, amb al voltant de 55 mil parelles, l'espècie segueix sent abundant a la UE amb prop d'1 milió d'individus que vénen a passar l'hivern aquí.

 

Aquestes dades posen de manifest que la UE està perdent un hàbitat de reproducció de qualitat per a les aus aquàtiques, i la restauració de les zones humides ha d'ocupar un lloc prioritari en l'agenda política europea. En aquest sentit, FACE porta molt de temps demanant activament que s'incentivin millors mesures de conservació d'hàbitats, en particular en aiguamolls i praderies humides, en el marc de la Política Agrícola Comuna.

 

L'informe també destaca les històries d'èxit d'espècies que es poden caçar, com és l'ànec de cua llarga i el gall fer, que han sortit de les categories amenaçades de la Llista Vermella i ara s'avaluen com de Preocupació Menor. D'altres com Rock Ptarmigan, Chukar i Redwing han passat de Gairebé Amenaçat a Preocupació menor. Els informes dels Estats membres de la UE en virtut de la Directiva sobre aus en 2013-2018 han estat la principal font de dades per a l'avaluació i realització de la llista, que després es van complementar amb dades similars de BirdLife Partners i altres per completar la llista Vermella paneuropea. Referent a això, l'anàlisi FACE dels informes de la Directiva sobre aus 2013-2018 proporciona informació detallada sobre les espècies d'aus de caça.

 

La comunitat de caça europea ha participat activament en la conservació de les aus mitjançant la restauració d'hàbitats, promovent la bona governança de la caça i contribuint a la investigació científica. La Llista Vermella envia un senyal clar: els propers passos són investigar què està succeint per identificar les prioritats de conservació.

 


 

La lista roja europea de aves actualizada a 2021

 

El 13 de octubre, se publicó la Lista Roja Europea de Aves 2021 con evaluaciones de los riesgos regionales de extinción para las 544 especies de aves en Europa. El trabajo se llevó a cabo con la colaboración de BirdLife International y la Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza (UICN) y fue financiado por la Comisión Europea.

 

FACE (Federación Europea para la Caza y la Conservación) valora positivamente  el hecho de que alrededor de un 80% de las especies de aves que han sido evaluadas tienen una consideración en este estudio como Preocupación Menor.  No obstane, es preocupante el hecho de que se observen tendencias a la baja en el 30% de los casos para todas las especies de aves y en más del 40% de las especies de aves acuáticas.

 

En el caso de las aves de caza, el estado ha empeorado para especies como la agachadiza común, el eider común y el pinto pinto norteño. En esta relación también se informa de tendencias a la baja para otras especies, como el wigeon o el pato copetudo. Para varias especies de patos, incluidos el Pintail, Wigeon y Tufted Duck, se pone de manifiesto que las poblaciones reproductoras disminuyen en la UE, mientras que su número de invernada está aumentando. Por ejemplo, mientras que el número de reproductores del wigeon está disminuyendo, con alrededor de 55 mil parejas, la especie sigue siendo abundante en la UE con alrededor de 1 millón de individuos que vienen a pasar el invierno aquí.

 

Estos datos ponen de manifiesto que la UE está perdiendo un hábitat de reproducción de calidad para las aves acuáticas, y la restauración de los humedales debe ocupar un lugar prioritario en la agenda política europea. En este sentido,  FACE lleva mucho tiempo pidiendo activamente que se incentiven mejores medidas de conservación de hábitats, en particular en humedales y praderas húmedas, en el marco de la Política Agrícola Común.

 

El informe también destaca las historias de éxito de especies que se pueden cazar, como es el pato de cola larga y el urogallo, que han salido de las categorías amenazadas de la Lista Roja y ahora se evalúan como de Preocupación Menor. Otros como Rock Ptarmigan, Chukar y Redwing han pasado de Casi Amenazado a Preocupación menor. Los informes de los Estados miembros de la UE en virtud de la Directiva sobre aves en 2013-2018 han sido la principal fuente de datos para la evaluación y realización del listado, que luego se complementaron con datos similares de BirdLife Partners y otros para completar la Lista Roja paneuropea. A este respecto, el análisis FACE de los informes de la Directiva sobre aves 2013-2018 proporciona información detallada sobre las especies de aves de caza.

 

La comunidad de caza europea ha participado activamente en la conservación de las aves mediante la restauración de hábitats, promoviendo la buena gobernanza de la caza y contribuyendo a la investigación científica. La Lista Roja envía una señal clara: los próximos pasos son investigar qué está sucediendo para identificar las prioridades de conservación.

 





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar