Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

RECLAMEN DONAR MÉS VALOR SOCIAL A LA CAÇA



Reclamen donar més valor social a la caça

Reclamen donar més valor social a la caça

16/05/2014
Creuen que es tracta d'un sector econòmic "infravalorat" i que podria ser una font important de riquesa al territori

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha acollit aquest dijous una jornada sobre la modernització dels models de gestió cinegètica per aconseguir crear riquesa al territori a partir de la caça. Un dels punts coincidents entre els agents implicats és que es tracta d'una activitat poc reconeguda entre la ciutadania i, per això, cal difondre-la. El subdirector general d'activitats cinegètiques del Departament d'Agricultura, Jordi Ruíz, ha explicat que la gestió cinegètica és "molt desconeguda" però alhora "molt important a nivell econòmic i de gestió del territori" . També s'ha reclamat més professionalització del sector, encaixar la gestió privada amb la pública i buscar una sortida a la carn de caça.
 
La jornada 'Modernització dels models de gestió cinegètica a Catalunya' ha reunit aquest diferents agents implicats en aquest món i s'han posat sobre la taula experiències de gestió en reserves nacionals, en propietats privades i també s'ha generat un debat sobre com crear riquesa al territori a partir de la gestió cinegètica. Els participants han coincidit a afirmar que un dels reptes pendents és donar més valor social a l'activitat de la caça, ja que hi ha un "divorci" entre el món cinegètic i la ciutadania, segons ha afirmat el subdirector general d'activitats cinegètiques del Departament d'Agricultura, Jordi Ruiz.
 
Ruiz ha destacat que, tot i tractar-se d'un món "molt desconegut ", és un sector que té molta importància a nivell "econòmic i de gestió del territori, i també per evitar conflictes amb activitats com l'agricultura i la ramaderia". Segons ell, en els darrers deu anys el número de caçadors s'ha reduït a la meitat però, en canvi, "la problemàtica amb les espècies de caça s'ha multiplicat per deu" . "Hi ha menys caçadors però més espècies cinegètiques i això vol dir més conflictivitat i més accidents de transit" , ha remarcat Ruiz.
 
En aquest sentit, el president de la Federació catalana de caça, Paco Piera, ha demanat "posar en valor" la gestió que fan les societats de caçadors, ja que la seva feina "permet millorar els hàbitats, fer controls poblacionals de les espècies i també recuperar aquelles que pateixen una davallada" . "En definitiva, som uns gestors i vigilants del territori molt poc reconeguts per la ciutadania" , ha expressat Piera, qui també ha recordat que la seva actuació és "totalment gratuïta i si aquesta feina l'hagués de fer l'administració segurament no tindria recursos per fer-la".
 
Professionalització del sector
 
Una altra de les reclamacions que s'han fet sentir és la de professionalitzar el sector. Claudio Racionero, del Col·legi d'enginyers forestals de Catalunya, ha destacat que es tracta d'un sector econòmic "molt important pel país i hi ha una manca claríssima d'explotació del recurs" . Per això, segons Racionero, cal una professionalització d'aquesta activitat perquè pot oferir molts llocs de treball i és una font de recursos econòmics molt important. En quant als llocs de feina, Racionero ha explicat que es podrien crear una gran varietat de posicions remunerades com ara guardes forestals que vigilin les finques privades, tècnics que elaborin els plans de gestió de les finques, controls sanitaris, veterinaris, entre d'altres. 
 
Per ell, "ja no podem veure la caça només com una activitat lúdica que podem gaudir sense pagar res" . A més, considera que a banda dels llocs de treball directes, també se'n poden crear molts d'indirectes amb qüestions associades al moviment econòmic que genera l'activitat amb els sectors de la restauració, l'hostaleria o la venda de carn. Racionero creu que Catalunya hauria d'emmirallar-se amb altres comunitats autònomes de l'estat espanyol on l'activitat cinegètica és un recurs econòmic important i on hi ha una professionalització més gran. 
 
D'altra banda, el subdirector general d'activitats cinegètiques del Departament d'Agricultura, Jordi Ruíz, considera que el fet que cada cop hi hagi menys caçadors però que hi hagi una necessitat creixent de fer gestió cinegètica, comportarà que "el sector es vagi professionalitzant" . Segons ell, "la feina dels caçadors té una doble vessant: la de lleure però també la de servei públic i, per tant, aquesta activitat necessària per a la societat algú l'haurà de fer". 
 
Buscar una sortida a la carn de caça
 
El sector també ha reclamat donar més valor a la carn de caça per trobar-ne una sortida. En aquest sentit, el president de la Federació catalana de caça ha demanat a la Generalitat més implicació en aquesta qüestió perquè "aquesta carn tingui més bona acollida a Catalunya, igual com la té al centre d'Europa" . Segons Piera, l'any passat a Catalunya es van abatre més de 35.000 senglars censats i "els caçadors no tenim capacitat per aprofitar nosaltres mateixos tot aquest material" . Per això, demana que es divulguin les propietats de la carn de caça, ja que considera que és "molt bona, sana, no porta cap tipus d'antibiòtics i no conté greixos". 
 
A Catalunya només hi ha una empresa que es dediqui legalment a desfer i vendre la carn de caça. Es tracta de Càrniques Llorà, ubicada a Seva (Osona), que en tres anys de funcionament ha passat de recollir i comercialitzar 500 senglars a vendre'n 1.200 l'any passat. Per la temporada 2014-2015 preeu arribar als 2.000 porcs senglars. El responsable de l'empresa, Josep Llorà, ha explicat que exporta la majoria de la carn de caça a l'estranger i només un 10% es queda a Catalunya. "Aquí no hi ha tradició de menjar carn de caça i la que es comercialitza es fa il·legalment" , ha lamentat. Per això considera important "mentalitzar" a la gent de les seves propietats i també ha demanat a l'administració que en reguli "la seva compra i venda". 
 
De fet, l'empresa de Llorà s'ha associat amb la Societat catalana de caçadors per fer una donació de carn de porc senglar a menjadors socials. Segons ell, aquest projecte té el doble objectiu de col·locar aquest excedent de carn a persones amb problemes per accedir al menjar i, de l'altra, "donar un reconeixement a la carn de caça i promocionar-la més".




Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar