Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

AGRICULTURA JA POT DECIDIR A PARTIR D'AVUI ACTUACIONS DE CAÇA PER REDUIR LA SOBREPOBLACIÓ DE FAUNA



Agricultura ja pot decidir a partir d'avui actuacions de caça per reduir la sobrepoblació de fauna

23/05/2014
El Departament ha aprovat el procediment per declarar zones d'emergència cinegètica aquelles on es produeix una sobreabundància d'espècies.

Unió de Pagesos celebra que el departament d'Agricultura ja pugui declarar a partir d'avui emergència cinegètica en aquelles zones de Catalunya on es produeixi una sobreabundància d'espècies cinegètiques que causen danys a l'agricultura, la ramaderia i els terrenys forestals i importants pèrdues econòmiques a les explotacions agràries, després que s'hagi aprovat finalment el procediment per declarar-les.

 

Aquesta mesura es va incorporar, a proposta del sindicat, a la Llei de mesures fiscals, financeres i del sector públic el desembre de 2013, amb l'objectiu d'habilitar a l'administració per decidir actuacions de caça com a mesures excepcionals per reduir la sobrepoblació de fauna salvatge si aquesta produeix danys a l'agricultura i en cas de manca d'actuació de les persones que, segons la legislació en matèria de caça, són responsables dels danys causats per les espècies cinegètiques.

 

Fins ara, el departament d'Agricultura no podia decidir aquestes actuacions dins les àrees privades de caça, ja que aquestes estan gestionades per les societats de caçadors i suposen el 80% dels espais cinegètics.

 

Unió de Pagesos treballa perquè aquesta nova eina permeti controlar de manera efectiva els nivells de població de determinades espècies cinegètiques que fa anys que es mantenen amb uns nivells perjudicials no només per al sector agrari, i vetlla perquè es declarin i s'apliquin de manera eficaç les mesures extraordinàries cinegètiques i s'assoleixi l'objectiu de reduir les poblacions de les espècies cinegètiques, especialment senglar i conill, fins a nivells que siguin compatibles amb l'activitat agrària, i, si cal, perquè s'apliquin de manera subsidiària.

 

La densitat establerta pel departament d'Agricultura per als senglars com a llindar per poder declarar zones d'emergència cinegètica és de vuit exemplars per quilòmetre quadrat durant la temporada de caça. El sindicat recorda que en algunes zones de Girona la densitat d'aquests animals oscil·la entre els 15 i els 17,5 senglars per quilòmetre quadrat, és a dir, més del doble.

 

En el cas dels conills, el llindar establert pel procediment és de més de cinquanta conills per quilòmetre quadrat de densitat mitjana hivernal o de més de cinquanta caçats per quilòmetre quadrat, d'acord amb les estadístiques de captures de la darrera temporada hàbil de caça que s'assoleix en els zones amb danys més greus, com alguns municipis del Camp de Tarragona, de la zona del Baix Ebre i Montsià i de la Plana de Lleida.

 

Per a la resta d'espècies cinegètiques o no protegides, es declararà emergència cinegètica quan hi hagi un nombre de sol·licituds d'autoritzacions excepcionals per a la seva captura o comunicacions per danys a l'agricultura, la ramaderia, els terrenys forestals, les espècies protegides o la caça, causats per aquestes espècies en un nombre superior a 10, de forma ininterrompuda en els darrers tres anys.

 

Per al sindicat, aquesta norma suposa un primer pas per fer front als greus problemes que suposen per a l'agricultura els danys generats per la fauna cinegètica, alhora que permet endegar un nou plantejament de gestió i noves accions mentre no es disposi d'una nova llei de caça catalana.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar