Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

AGENTS RURALS VAN ATURAR UNA BATUDA DE SENGLARS AMB 75 CAÇADORS A MIERES



Agents Rurals van aturar una batuda de senglars amb 75 caçadors a Mieres

26/08/2014
El conseller Josep Maria Pelegrí ha revelat que al febrer es va detectar que triplicava el màxim de 19 persones que marcava la normativa

Hi ha excés de senglars i... de caçadors. El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí (CiU), ha revelat que els agents rurals van haver d’aturar una batuda de senglars el passat febrer a Mieres perquè hi havia fins «almenys 75 caçadors». Pelegrí concreta que el màxim permès són dinou, segons els serveis territorials de Girona. De mitjana, cada colla de caçadors ha realitzat 32,7 batudes en aquesta darrera temporada tot i que a la Garrotxa, les colles han arribat a fer-ne gairebé 60. Normalment, de mitjana, a cadascuna hi participen 24 caçadors i 22 gossos.

Segons les dades d’Agricultura, a Girona hi ha hagut en els últims anys un alarmant augment del nombre de senglars que en dificulta el control, passant de 10.300 a 15.000 en tres anys. Això ha anat acompanyat d'un increment del nombre d'autoritzacions especials per caçar fora de veda -els mesos d'abril, maig i juny- : si el 2102 n'hi va haver 259, l'any següent la xifra va pujar fins a les 310. Molts agricultors han hagut de canviar de conreu per culpa dels porcs senglars, i aquests animals també generen molt perill a les carreteres.

La població de porcs senglars ha augmentat més d’un 40% en un any a Collserola, la zona volcànica de la Garrotxa i a l’Alt Empordà. Així ho recullen els darrers resultats del Programa de seguiment de les poblacions de senglar a Catalunya, corresponents a la temporada 2012-2013. La densitat de senglars augmenta d’un any per l’altre arreu del país. El Departament d’Agricultura treballa en un pla de xoc per prevenir les problemàtiques derivades del creixement de la població.

Per elaborar l’estadística sobre la població de senglar a Catalunya, el Departament d’Agricultura es basa en les batudes que fan els caçadors a disset espais naturals. L’anàlisi de les dades permet establir per a cada espai un índex de densitat relativa de senglar que té en compte les captures, és a dir, els senglars caçats per cada 100 hectàrees, en relació amb l’esforç de caça aplicat per obtenir-les, això és, el nombre de batudes. En total, durant la temporada 2012-2013 s’han recollit dades d’un total de 4.224 batudes, realitzades durant el període hàbil de caça del senglar a tot Catalunya.

En comparació amb les dades de la temporada anterior, durant el període 2012-2013 la població de senglars ha augmentat en la gran majoria de zones analitzades. A grans trets, les densitats mitjanes de senglar són més elevades als observatoris situats al terç més oriental de Catalunya, arribant fins als disset senglars per cada 100 hectàrees de la Garrotxa o als 15 senglars a l’Alt Empordà. Segons el Departament, aquestes densitats tan altes es deuen a les millors condicions ambientals que hi ha en aquests espais, com més pluja i més masses forestals, amb arbres que donen fruits que afavoreixen l’augment d’aquesta espècie.

L’augment de captures de la temporada passada en relació amb les anteriors es deu sobretot a una sèrie de mesures que ha posat en funcionament el Departament d’Agricultura en col·laboració amb les societats de caçadors, per evitar la proliferació de la població de porcs senglars.

El passat mes de maig, el Departament d’Agricultura de la Generalitat va aprovar una mesura extraordinària per actuar contra el senglar si els caçadors no aconsegueixen reduir la població. S’anomena emergència cinegètica, i dóna dret a l’administració a actuar directament si la població de senglar es descontrola. Unió de Pagesos reclama al Departament que l’apliqui davant el creixement desmesurat de la població.

L’emergència cinegètica, el Departament d’Agricultura la pot decretar si la població de senglar supera els vuit exemplars per quilòmetre quadrat.

Malgrat que el Consell Territorial de Caça de Girona determina que la població de senglars a la major part de la Garrotxa ja supera els 20 exemplars per quilòmetre quadrat, la Generalitat encara no ha actuat.

Les comarques gironines es troben en emergència cinegètica
El 80% de municipis gironins està oficialment en emergència cinegètica per la plaga descontrolada de porcs senglars. El Departament d'Agricultura va informar fa dues setmanes que ha activat aquest procediment especial a 180 nuclis amb l'objectiu de reduir la superpoblació d'aquests ungulats a les comarques gironines i resoldre els problemes que causen a l'agricultura i a la seguretat viària.

El director dels serveis territorials de la Conselleria, Vicenç Estanyol, va informar que l'emergència cinegètica es va tramitar el 4 d'agost passat però que no entrarà en vigor fins a l'1 de setembre. Consistirà en un seguit de mesures excepcionals entre les quals hi ha més activitat de caçadors i Agents Rurals, batudes nocturnes, gàbies, focus i altres paranys per acabar amb la proliferació del senglar. Aquestes mesures es portaran a terme a les zones on la densitat de senglars sigui superior als vuit animals per quilòmetre quadrat, límit a partir del qual es considera que hi ha una plaga. A les comarques gironines gran part del territori està afectat per aquesta superpoblació, i fins i tot en alguns punts com el Pla de l'Estany o l'Alt Empordà se superen els vint senglars per quilòmetre quadrat.

«Ara mateix ens trobem en una paradoxa en la qual engeguem cada cop més accions per frenar la plaga però cada vegada hi ha més senglars». En relació amb les reclamacions que ha fet Unió de Pagesos aquests dies, Estanyol va manifestar que les comprenia i que coincidia amb la seva necessitat d'acabar amb el problema com més aviat millor.

J. BADENES





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar