Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EL BAGES PREVEU UNA VEREMA DE BONA QUALITAT I MANTENIR-NE LA QUANTITAT



El Bages preveu una verema de bona qualitat i mantenir-ne la quantitat

31/08/2014
Ja hi ha cellers que aquesta setmana han començat a collir el primer raïm de la temporada

Aquesta setmana ja hi hagut cellers de la DO Pla de Bages que han començat la verema, que presenta una bona qualitat i la quantitat d’un any normal, en general, segons han assenyalat a Regió7 les diverses fonts consultades.

 


La sequera de l’hivern i la primavera feien preveure una mala collita, com ha passat amb el cereal a la comarca del Bages, però les pluges de juliol i un mes d’agost amb temperatures baixes han arreglat la situació. En aquest sentit, Miquel Palau, enòleg d’Abadal, a Horta d’Avinyó, ha assenyalat que «com que no hi ha hagut excés de calor i la pluja ha caigut en el moment adequat, permetrà mantenir l’acidesa i la frescor en el raïm, ja que la planta no s’ha estressat, i les condicions seran les òptimes».



Palau ha comentat que, a més, «les altes temperatures de principis d’aquesta setmana han ajudat al desenvolupament de la planta». Pel que fa a la quantitat, l’enòleg d’Abadal ha indicat que «serà semblant o lleugerament inferior a la de l’any passat, tot i que hi ha hagut vinyes malmeses per la pedra. La qualitat i la sanitat seran molt bones, si no hi ha canvis importants respecte a la meteorologia».



Tot això ha fet que Abadal pogués començar la verema aquesta setmana i no a mitjan agost com es preveia fa un parell de mesos. Dimarts es va collir sauvignon blanc per fer-ne un cupatge i divendres chardonnay. La setmana vinent continuaran amb el chardonnay i el sauvignon blanc, i més endavant, amb el picapoll. Quant a les varietats negres, l’ull de llebre es començarà a collir el 7 o el 10 de setembre. «Com la que maduració pot ser llarga pensem que la verema s’allargarà fins a final del mes d’octubre», ha apuntat Palau.



Irregularitat meteorològica
Josep Solergibert, del Celler Solergibert d’Artés, ha dit, en la mateixa línia que Miquel Palau, que «aquest any la meteorologia ha estat molt irregular. Això ha comportat que el creixement del cep tampoc hagi estat normal, ja que primer patíem perquè les previsions de l’estiu marcaven que seria molt sec, que després d’una primavera seca hauria comportat un estrès massa fort per a la planta; però, finalment el cep ha vingut ben regat i ara es troba en una situació esplèndida». Solergibert ha afegit que el cep a hores d’ara «està fort, amb reserves d’aigua i sense cap tipus de problemes fitosanitaris».



Solergibert ha comentat que, en el seu cas, «la collita serà normal, potser un xic superior a la de l’any passat i el temps de recollida, també serà el normal dels darrers anys. Recordem que ara es verema més tard que fa 30 anys. Començarem a collir el merlot pels volts del 20 de setembre, el sumoll i el picapoll poc després i els cabernets a l’octubre si no passa res».



Jordi Campreciós, cap de Celler d’Oller del Mas, a Manresa, ha manifestat que «ateses les condicions de maduració, tant analítica com fenòlica, l’inici de la verema l’hem avançat nou dies respecte al 2013». La primera varietat, dijous d’aquesta setmana, ha estat el macabeu i durant un mes i mig en veremes nocturnes es colliran el picapoll blanc i els negres sirà, merlot, picapoll negre, cabernet sauvignon i cabernet franc.



Campreciós ha explicat que «la producció en valors absoluts respecte del 2013 serà superior atès que han entrat 5 hectàrees noves de sirà i dues de macabeu, mentre que en termes relatius serà bastant similar a la de l’any passat». Afirma que «l’absència d’estrès hídric, juntament amb un excel·lent estat fitosanitari, faran que la collita sigui molt bona si les condicions meteorològiques es mantenen com els darrers dies». Com a novetat, en la campanya d’enguany, l’Oller del Mas ha fet conjuntament amb la Universitat de Navarra una selecció dels millors llevats de la mateixa finca, que, segons Jordi Campreciós, «són els que ens aporten més identitat i preserven més la fruita varietal».



A part de la meteorologia, als viticultors del Bages els preocupa l’augment de senglars que malmenten les vinyes. Miquel Palau, d’Abadal, esmenta que «el senglar és molt destraler, i tot i que tenim tanques elèctriques causen danys». Josep Solergibert creu que «es tracta d’una plaga que té una difícil solució, i per això cal agrair la gran feina que fan els caçadors per reduir-ne el nombre».



I.F.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar