Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS CAÇADORS LLUITARAN CONTRA LA SUPERPOBLACIÓ DE PORCS SENGLARS



Els caçadors lluitaran contra la superpoblació de porcs senglars

07/10/2014
El període de caça menor a les comarques de Tarragona arrenca diumenge vinent i s’allargarà fins a finals de febrer

La superpoblació de porcs senglars a la demarcació de Tarragona manté en alerta els caçadors del territori. Al setembre ja van començar amb les batudes per reduir aquesta plaga que, a banda de produir importants danys en conreus, és la responsable d’entre 200 i 250 accidents de trànsit cada any a la demarcació. Així ho ha assegurat el portaveu de la Federació de Caça de Tarragona, Joaquim Vidal, el qual estima que, cada campanya de caça, s’abaten més de 3.000 senglars al Camp i l’Ebre.


Diumenge arrencarà la campanya de caça menor, centrada principalment en el conill, la perdiu, el tord, l’ànec i el tudó. Segons l’entitat, a la demarcació hi ha més de 15.000 llicències de caça.


El proper diumenge, 12 d’octubre, s’obre a la demarcació de Tarragona la veda general de caça, amb l’autorització de la caça menor, que s’allargarà fins al 28 de febrer. El porc senglar, el conill i el tudó continuen sent les espècies que més se situen en el punt de mira dels caçadors del territori.


Les poblacions de porc senglar més grans es registren a les comarques de l’interior com la Terra Alta, el Priorat o l’Alt Camp. Com ha explicat el portaveu de la Federació de Caça de Tarragona, Joaquim Vidal, també la població de conill, tant al Camp com a l’Ebre, «està desmesurada».


Pel que fa al tudó, l’activitat de l’home ha beneficiat que abandoni el seu hàbitat natural, que era el bosc. Aquest colom salvatge ha sabut trobar protecció a les zones habitades, on no té depredadors, troba menjar i beure, i l’home el respecta perquè a les zones urbanitzades no el pot matar. El cabirol, una espècie «molt ben censada», també és un dels trofeus més apreciats pels caçadors.


Les espècies més abundants comporten molts problemes, sobretot a l’agricultura. A tall d’exemple, un tudó pot arribar a acumular al seu bec fins a una desena d’avellanes i es menja tots els brots que troba. També els conills suposen un mal de cap per a citricultors i els viticultors ja que es troben amb les plantacions, sobretot vinyes joves, devorades.


A partir del proper diumenge també es podran caçar, al delta de l’Ebre, les espècies aquàtiques com els ànecs o la polla d’aigua, i a tot el territori la perdiu, la llebre i les aus migratòries que arriben als mesos de tardor, com el tord o la becada. A la demarcació hi ha unes 15.000 llicències de caça però, segons Vidal, l’afició es manté però no creix, i es concentra sobretot en el món rural.


El porc senglar,un perill pel trànsit


El porc senglar suposa un risc viari si es mou prop de les carreteres ja que, cada any, es denuncien entre 200 i 250 accidents de trànsit al Camp de Tarragona i l’Ebre on s’hi ha vist implicat algun exemplar d’aquesta espècie, que poden arribar a pesar un centenar de quilos. Aquesta situació de superpoblació, segons Vidal, es deu als canvis en l’activitat humana al camp, a la menor afició a la caça i als canvis d’hàbitat que estan succeint com a conseqüència del canvi climàtic. «La caça amb mesura és una eina de control professional que és necessària i obligada davant alguns tipus d’animals, però el fet de caçar no genera escola i té molts detractors», ha assegurat Vidal.


ROGER SEGURA/ACN





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar