Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ACREDITEN LA PRESÈNCIA D’UN LLOP AL RIPOLLÈSAcrediten la presència d’un llop al Ripollès

El llop que va ser vist per Jean-Charles Grange l’estiu passat.

09/12/2014
L’animal acostuma a viure entre Núria i Vallter i tot sovint passa a la banda francesa; està ben alimentat i es deixa veure

La Direcció General de Medi Natural ha acreditat la presència de tres llops al Pirineu català. N’han trobat rastres a la zona de Carlit (la Cerdanya), a la serra de Madres (Capcir) i en la línia de muntanyes entre Núria i Vallter al Ripollès. Els tres llops són mascles que viuen sols i d’origen italià. Pel que fa al llop del Ripollès, consta que està ben alimentat. Menja restes d’animals morts, marmotes i d’altres rossegadors. A vegades també caça senglars i cabirols. Mai se n’ha queixat cap ramader.

El llop del Ripollès és un animal detectat per Medi Natural de fa anys. Al 2011, van fer 7 observacions segures d’un llop sol a la zona de Setcases. Al 2012, el Ripollès va ser l’unic lloc de Catalunya, on es va detectar la presència de l’animal. Van recollir mostres positives a Vilallonga de Ter i Setcases. En aquella ocasió, van determinar que es tractava de restes d’animals diferents.

El 2013 el llop va ser fotografiat per un excursionista que feia la travessa de ribes a Núria. Va poder copsar la silueta del llop retallada a la cresta d’un cim. En aquell any, no van trascendir a la llum pública més visualitzacions. En canvi, el 2014 va ser un any en el qual el llop es va situar prou a prop de les persones, perquè va poder ser captat en instantànies de qualitat. A finals de l’hivern, el fotògraf Ricard Jordà va retratar l’animal quan caminava per la neu. El va retratar per les rodalies de Queralbs, quan el fotograf precisament buscava fauna salvatge per fotografiar.

Prop de Queralbs, però a la banda francesa del Puigmal, va ser on es van aconseguir les imatges més impactants del llop. L’11 d’agost, Jean-Charles Grange i la seva família es van trobar amb el llop a uns 20 metres. Situat entre els pins, l’animal es va quedar aturat mentre els observava. La senyora Grange va tenir prou sang freda per retratar-lo. Després va donar la màquina al seu home, el qual encara va poder prendre més instantànies.
Un cop les fotografies van trascendir, es va saber que un mes abans els agents rurals també l’havien fotografiat.

En la seva darrera conferència sobre la matèria, Gabriel Lampreave (tècnic de la Direcció General de Medi Natural i especialista en llops dins del cos d’Agents Rurals) va explicar que el retorn del llop a Catalunya és un fet espontani. Segons va explicar, aquests llops són exemplars despenjats de les bandades que hi ha a Itàlia.

A Catalunya, els primers exemplars van ser detectats a l’any 1997 al Cadí. Des de l’any 2000, els especialistes han detectat 14 exemplars diferents. La presència més continuada va ser a la Serra del Cadí, on al final van trobar l’animal mort. Tenia 13 anys i en solen viure 6 o 7.

XAVIER VALERI

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar