Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA CRIA DE PORCS VIETNAMITES I SENGLARS, ENTRE LES PRÀCTIQUES FURTIVES DE GIRONA



La cria de porcs vietnamites i senglars, entre les pràctiques furtives de Girona

09/01/2015
L’alimentació il·legal d’animals en àrees privades de caça també figuren entre les denúncies realitzades pels agents rurals

El ventall de pràctiques furtives és amplissim i a vegades ofereix curiositats i extravagàncies que passarien del tot inadvertides si no fos per l’actuació de la Unitat d’Antifurtivisme dels Agents Rurals, creada l’any 2009 a la província davant el preocupant creixement d’aquest fenomen a Girona. Entre les ocurrències dels furtius que s’han detectat hi figura la cria de porcs senglars i vietnamites, detectada per primera vegada a Mieres el setembre de 2014. El propietari no disposava de cap mena de control sanitari ni legal i els animals vagaven lliures per les finques agrícoles properes.

No és un fenomen nou, perquè l’adopció de porcs vietnamites com a mascota es va posar de moda fa uns quants anys i ja ha generat episodis singulars en altres punts de Catalunya. A Falset, per exemple, es va detectar la hibridació de 12 porcs vietnamites amb senglars que estaven causant destrosses en els conreus agrícoles i es van haver de sacrificar per impedir les hibridacions s’anessin succeïnt i es convertissin en un perill per al senglar autòcton.

La regulació de caça de la temporada 2014/2015 permet caçar els porcs vietnamites salvatges i els seus híbrids només durant les batudes de senglar realitzades en període hàbil de caça.

Altres pràctiques dels furtius detectades durant el passat 2014 passen per atraure animals de caça mitjançant la utilització de mètodes il·legals, com ara el grumeig –aliment que es tira per aconseguir que s’atanssin les bèsties fins al punt–, detectat en una àrea privada de caça de Garriguella el març de 2014 o l’alimentació suplementària il·legal de porcs senglars a Serinyà –octubre de 2014.

No hi ha espècie animal que s’escapi de l’activitat dels caçadors furtius perquè no es tracta de matar-les totes per obtenir trofeus o aliment. Els petits ocells, per exemple, se solen capturar vius amb sistemes diversos com la xarxa japonesa –denunciada a Canet d’Adri el juny de 2014–, la qual resulta invisible per als ocells, que queden atrapats mentre volen en una direcció concreta.

La pesca furtiva nocturna també és un fenomen que es practica amb regularitat. L’any 2013 va ser especialment rellevant en aquesta matèria en concret, ja que els Agents Rurals van denunciar furtius a l’embassament de Susqueda –un indret que s’ha convertit en habitual–, al riu Fluvià, al riu Ter, a l’embassament de Boadella i al de Sau.


Com se’ls atrapa

Atrapar els furtius és una tasca delicada perquè habitualment és gent armada que actua en la clandestinitat plenament conscient de la il·legalitat que està cometent, per això els agents rurals dedicats a atrapar-los es valen de vehicles camuflats, armilles antibala, carrabines Marlin de 9mm, visors nocturns, telescopis terrestres, càmeres de trampeig i  altres elements que els permeten realitzar les investigacions en les àrees de caça i pesca.

A la província hi ha set agents que formen part de la Unitat d’Antifurtivisme de forma permanent, tot i que 12 més col·laboren en alguns serveis quan són requerits.

El sistema de treballs és de patrulles comandades pel cap regional, Ignasi Dalmases, que es dediquen a serveis nocturns de vigilància i interceptació de caçadors furtius.

Fonamentalment, els serveis que més realitza la Unitat d’Antifurtivisme se centren en la caça nocturna, el trampeig il·legal, el control de caça del cabirol per acostament, la vigilància de la brama del cérvol, la vigilància durant el període de caça d’ànecs i el control en pistes forestals i la Reserva Nacional de Caça Freser-Setcases. De la pesca il·legal només se’n preocupa el cos en aigües continentals –rius, llacs, estanys i embassaments–. També custodia comissos, col·labora amb guardes de caça particulars, vigila les acamapades noctures i col·labora amb el grup de suport marítim.


MARTÍ SANTIAGO





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar