Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

DISSENYEN UN ´DRONE´ PER SALVAR RINOCERONTS I ELEFANTS DE LA CAÇA FURTIVADissenyen un ´drone´ per salvar rinoceronts i elefants de la caça furtiva

26/01/2015
Els quatre estudiants de la UPC, un dels quals de Terrassa, participaran el mes de febrer en un concurs als Emirats Àrabs amb el vehicle no tripulat (UAV) Ranger Drone

Un equip de quatre estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha dissenyat i construït un drone per combatre la cacera furtiva de rinoceronts i elefants a l’Àfrica. Arnau Garcia, estudiant de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT), i Aleix Ripoll, Aleix Figueres i Hugo Bertiche, de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), han dissenyat el drone per a l’organització WildLife Conservation UAV Challenge i permetrà als parcs nacionals com ara el de Kruger, a Sud-àfrica, controlar d’una manera molt més efectiva i econòmica aquesta pràctica il·legal. El drone desenvolupat és d’ala fixa i incorpora la tecnologia per detectar aquest tipus d’animals des de l’aire i enviar en temps real la informació d’on estan situats.

L’organtizació WildLife Conservation UAV Challenge, amb seu a Sud-àfrica, ha convocat un concurs internacional per intentar trobar una solució eficaç al drama de la cacera indiscriminada i furtiva d’elefants i rinoceronts. Els estudiants de la UPC participen en aquest concurs amb un prototip de drone que han dissenyat i construït, com a projecte final de carrera, amb l’ajut i el suport d’HEMAV, una start-up creada per exestudiants de la UPC i amb seu al Campus del Baix Llobregat.

Els estudiants dels campus de Terrassa i del Baix Llobregat (Castelldefels) han ideat el vehicle no tripulat (UAV), que porta per nom Ranger Drone, amb la premissa de baix cost per tal que es pugui fer servir en els parcs naturals dels diferents països africans. Ranger Drone està programat per vigilar les zones de selva o de sabana a partir de la càrrega de coordenades al seu sistema i vola sense cap tipus de comandament a distància. El drone incorpora una càmera tèrmica que permet detectar des de l’aire caçadors furtius i l’equip està treballant per incorporar-hi un sistema de detecció de sons. 

La informació obtinguda pel drone s’enviarà de manera instantània, mitjançant telemetria per UHF (Ultra High Frequency) o tecnologia GSM (de telefonia mòbil), a la base dels guardes del parc, que en tot moment poden conèixer on es troben els animals i quina zona s’està vigilant. Segons explica Arnau Garcia, estudiant de l’ETSEIAT, “això facilitarà molt la tasca de vigilància dels guardes perquè trobaran de manera més ràpida les manades d’elefants o els rinoceronts, ja que a través del sistema rebran les coordenades exactes del lloc on són”. D’aquesta manera, “la protecció dels animals serà molt més efectiva”, afirma. 

L'equip del Ranger Drone ha realitzat proves de funcionament del drone sobre una granja d’ovelles a Osca, i han assajat les càmeres tèrmiques en diferents espais amb rinoceronts i elefants, com ara el zoològic de Barcelona.

Cent mil elefants morts en dos anys 

El Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) estima que hi ha entre 470.000 y 690.000 d’aquests mamífers a l’Àfrica, on la cacera furtiva ha crescut un 63% en els darrers deu anys. 

Segons un estudi del professor George Wittemyer, de la Universidad Estatal de Colorado (Estats Units), realitzat per a la Reserva Natural Samburu de Kènia, els caçadors furtius van matar al voltant de cent mil elefants a l’Àfrica entre els anys 2010 i 2012. Els creixents índex de  mortalitat dels mamífers terrestres més grans del món són conseqüència d'un increment de la demanda d'ivori a la Xina i a altres països asiàtics. Segons aquest mateix estudi, la població d’aquests mamífers està disminuint a un ritme del 2% anual, una mortalitat que supera amb escreix la seva capacitat de reproducció. 

L’Àfrica central, Tanzània i Moçambic són les zones més afectades por la cacera furtiva, segons els autors de l’estudi. Només a l’Àfrica central las poblacions d’elefants van disminuir en un 63,7% entre els anys 2002 i 2012. L’informe indica que la cacera il·legal augmenta quan el preu del marfil supera els 30 dòlars per quilo. 

Treball en equip 

Per poder construir Ranger Drone, els estudiants de la UPC han treballat en equip el disseny de software, l’arquitectura de l'aeronau, els sensors embarcats i la telemetria de l’aparell. Per programar el software i els sensors han rebut el suport de WildLife Conservation UAV Challenge i de investigadors del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), mentre que per desenvolupar l’arquitectura del prototip han rebut l’assessorament de d’equip d’HEMAV, instal·lada a la incubadora ESA BIC Barcelona, de l’Agència Espacial Europea, al Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels. 

Els biòlegs Pablo Schapira i Marina Mònico, amb una àmplia experiència en parcs naturals d'Àfrica, assessoren el projecte i proporcionen als estudiants informació de primera mà.

Dos concursos 

L’equip de Ranger Drone de la UPC és un dels set grups que participen al concurs convocat per WildLife Conservation UAV Challenge, en el qual es van inscriure inicialment 120 equips. El concurs  ha passat de ser una competició a un projecte col·laboració per iniciativa dels mateixos organitzadors quan es van adonar que cada equip presentava un problema tècnic diferent, de manera que han optat per posar en contacte a tots els participants a fi d’arribar a construir el drone més efectiu i eficaç.

El proper mes de març han de presentar el projecte a Sud-àfrica i fer les proves definitives amb la resta d'equips internacionals. El mateix grup s’ha presentat també a un altre concurs, Drones for Good, als Emirats Àrabs, en el qual participen equips i empreses de tot el món que busquen noves aplicacions per als UAV. El premi està dotat amb un milió de dòlars. Ara ja han superat la primera fase i viatjaran, del 3 al 8 de febrer, a Dubai per optar a la final. El projecte es pot votar a través del web.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar