Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EL PORC SENGLAR, UN NOU MALDECAP PELS PAGESOS



El porc senglar, un nou maldecap pels pagesos

06/03/2015
Els animals fan malbé les collites i espanten els veïns de les urbanitzacions rubinenques. Els controls poblacionals es revelen insuficients per controlar la plaga del mamífer

El porc senglar s’ha converit en un autèntic malson per als rubinencs que treballen la terra i en una preocupació per aquells veïns que viuen propers a zones boscoses.

En el primer cas, l’animal provoca destrosses en els conreus, sobretot a la recerca del seu aliment preferit, els cucs. Durant aquesta època de l’any, la majoria dels pagesos que encara queden a Rubí han plantat calçots, i els senglars ho aprofiten per furgar la terra a la recerca de cucs, fent malbé així l’hortalissa. El mateix passa amb la majoria de plantacions hortícoles, com ara les mongetes o els enciams.

El rubinenc Jordi Cantó es dedica a la pagesia amb cultius extensius i afirma que per culpa dels porcs perd el 40% de la collita: “Amb les batudes se soluciona de forma parcial, però continuen multiplicant-se perquè no tenen depredador”.

Segons els pagesos, les batudes no són suficients per aturar els porcs senglars i, per això, alguns reconeixen que a Rubí hi ha caça furtiva d’aquests exemplars. Segons ha explicat Mario Torrentó, pagès de la ciutat, “fa 20 anys no hi havia senglars en el municipi i ara és una plaga”.

Dani Ramoneda, de la Masia Can Ramoneda, també detecta un increment espectacular de la població de senglars que, tot i que s’amaguen i no són visibles, entren de forma esporàdica per aixecar tot l’hort. Per aquest motiu, tots els pagesos amb qui s’ha pogut posar en contacte Diari de Rubí són partidaris de les batudes per matar els animals.

Preocupació entre els veïns de les urbanitzacions

La falta de depredadors ha fet que la proliferació de l’espècie s’estengui pels boscos de Rubí i no només provoqui problemes als pagesos, sinó també que alarmi les persones que viuen prop de zones boscoses, que en  general també es mostren favorables a les caceres controlades per Agents Rurals.

Montse Luque, de l’Associació de Veïns de Can Solà, considera que “és un perill perquè cada cop n’hi ha més, abans només sortien a la nit, però ara fins i tot surten de dia”. Els veïns d’aquesta zona estan preocupats perquè molts nens i joves han de creuar el bosc per anar a agafar l’autobús i els fa por que els surti un porc senglar.

També estan amoïnats els veïns d’Els Avets. El president de la seva associació, Manel Bamala, afirma que la urbanització n’està plena, especialment a les zones agrícoles, i explica que molts dies “arriben fins a les escombraries properes, a tocar de les cases”.

La batuda no és la solució

El Centre d’Estudis i de la Protecció de la Natura a Rubí (CEPNA) alerta que la matança controlada dels senglars, tot i que es mostra eficaç a curt termini, no és la solució, ja que es reprodueixen molt fàcilment. Jordi Simó, de l’enitat, explica que el que cal és una estratègia més global, que  "coordini els municipis, les administracions supramunicipals i els parcs naturals".

Per a Simó, una altra opció alternativa a les batudes, és la caça en viu, que consisteix a caçar els animals i reintegrar-los en zones o no n’hi ha o bé en àrees de caça.

Una espècie sense depredador, inofensiva per als humans

El porc senglar, i més concretament l’espècie que habita als boscos de la península ibèrica, el sus scrofa casi lianus, fa anys que es reprodueix de forma incontrolada en els boscos de Sant Llorenç i Collserola, un espai natural que inclou la població de Rubí. Els exemplars que es poden trobar als espais naturals de la localitat són joves, no acostumen a ser grans ni a tenir uns ullals del tot desenvolupats. Tot i que és un animal gros i pesat, no és gens agressiu, i només pot atacar a un altre mamífer –humans inclosos– si se senten amenaçats. Per aquest motiu, acostumen a  amagarse quan senten sorolls i a córrer espantats quan detecten la presència de persones. En general, són inofensius i busquen el menjar fàcil però en cap cas són animals domèstics. No se’ls ha d’alimentar ni deixar les bosses d’escombraries fora dels contenidors, ja que aquestes dues actituds incrementen la població de senglars.

En els últims anys també s’han pogut veure en algunes ocasions prop del centre urbà, concretament a Ca n’Oriol i a la Riera.

Aquest diumenge, batuda a La Perla, Can Serrafossà, Els Avets i Rubí Sud

L’Ajuntament i la Generalitat han organitzat un control cinegètic de senglars, és a dir una caça, aquest diumenge 8 de març des de les 8 i fins a les 18 hores. La batuda es realitzarà entre els torrents de Tallafigueres i Mas Jornet, una zona molt propera als barris de La Perla, Can Serrafossà, Els Avets i el polígon industrial Rubí Sud. Per garantir la seguretat de les persones, es prohibirà el pas de vianants pels camins que envolten la zona on es durà a terme el control.

En els darrers anys, s’han organitzat al municipi aguaits nocturns, que consisteixen a caçar els animals durant la nit. Des del consistori consideren que, tot i que els aguaits han donat els seus fruits, la població de senglars és molt elevada i per això cal dur a terme un control cinegètic.

Des del 2011, Rubí va ser declarat Zona de Seguretat i es va prohibir la caça, un dels motius pels quals l’espècie es reprodueix sense control. / DdR

 

MARTA CABRERA





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar