Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

TRETS A L’AIRE PER ESPANTAR VOLTORS I CADÀVERS DE CÉRVOLS I SENGLARS PER ALLUNYAR-LOS DEL BESTIAR



Trets a l’aire per espantar voltors i cadàvers de cérvols i senglars per allunyar-los del bestiar

05/05/2015
Noves mesures per evitar predacions a animals vius a partir d’aquest mes arran de les queixes de ramaders. La Generalitat negocia amb el sector per ampliar la cobertura d’assegurances i incloure-hi aquestes morts

El departament d’Agricultura posarà en marxa aquest mateix mes noves mesures per evitar predacions de voltors a bestiar viu. Per primera vegada, els agents rurals podran foragitar-los amb trets a l’aire quan els ramaders avisin de la presència freqüent de cinc o més exemplars d’aquestes aus carronyaires a prop dels seus ramats. També miraran d’allunyar-les de vaques, eugues i ovelles a la primavera, durant l’època de parts, el moment en el qual les femelles i les seues cries són més vulnerables. Amb aquest objectiu, abandonaran els cadàvers de cabres salvatges assilvestrades, cérvols i senglars perquè els voltors se n’alimentin allà on els agents duguin a terme batudes per frenar la seua proliferació en zones de muntanya com la reserva nacional de caça de Boumort.


Aquestes actuacions arriben després que sindicats agraris i associacions de ramaders de muntanya reclamessin mesures urgents a la Generalitat contra les predacions de voltors, al considerar que s’han incrementat en els últims anys (vegeu SEGRE del passat dia 1). El director general de Medi Natural, AntoniTrasobares, va explicar ahir a Lleida que la Generalitat ha iniciat també negociacions amb el sector per incloure en les assegurances de les explotacions cobertures per compensar la mort de caps de bestiar. Va puntualitzar que haurà de ser una decisió consensuada, ja que l’administració sufraga dos terceres parts del cost d’aquestes assegurances, mentre que els ramaders paguen la resta. Un acord implicaria que les dos parts incrementessin les seues respectives aportacions.


Per la seua part, el cap del servei de biodiversitat del departament, Ricard Casanoves, va apuntar que la conselleria intentarà també fomentar l’abandó de cadàvers de bestiar en canyets habilitats per sobre dels 1.400 metres d’altitud, una alternativa en vigor des de fa anys al trasllat a plantes de tractament. Fins ara,molt pocs ramaders han adoptat aquesta solució, al considerar més pràctica la retirada dels animals morts.


CLAUS


Certificar els atacs


Agricultura planteja la creació d’“equips pluridisciplinaris” formats per agents rurals i veterinaris de la conselleria per certificar en cada atac denunciat si els voltors han ocasionat la mort de l’animal o, al contrari, s’han limitat a alimentar-se d’un cadàver. Fins ara, la “inspecció tècnica” en aquests casos no requeria la validació d’un veterinari, una cosa que és motiu de protesta entre els ramaders, que consideren que les seues denúncies es rebutgen “sistemàticament” i no reben indemnitzacions.

Menys denúncies


La conselleria va destacar que el nombre de denúncies al conjunt de Catalunya ha anat en descens des del 2010, al passar de més de 80 fa 5 anys a les 36 el 2014. En aquest sentit, UP va afirmar que l’elevat nombre de denúncies desestimades fa que nombrosos ramaders prescindeixin de sol·licitar les indemnitzacions.


No són depredadors


Agricultura va insistir que el voltor comú “no és un depredador”, encara  que va reconèixer que pot arribar a alimentar-se d’animals moribunds o en una situació de vulnerabilitat, en especial femelles i les seues cries després del part.


DADES SOBRE EL VOLTOR COMÚ


1.116 PARELLES A CATALUNYA
La població supera el miler i es troba majoritàriament al Pirineu i Prepirineu, si bé hi ha parelles al Segrià i la Noguera.


129 COLÒNIES
La població de voltor comú ha tingut una creixent dispersió i actualment hi ha 129 colònies, la majoria al Pirineu lleidatà.


700 PARELLES A LLEIDA
Més de la meitat de les parelles de voltor comú es troben a Lleida, majoritàriament a les comarques del Pirineu lleidatà.


R.R.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar