Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

MÉS DE 80 ANYS RECLAMANT EL PARC NATURAL DEL TER I DEL FRESER



Més de 80 anys reclamant el parc natural del Ter i del Freser

09/09/2013
Les entitats proteccionistes acullen l'anunci del procés de creació del parc amb cautela. El conseller Santi Vila diu que ha d'estar aprovat abans del 2016

Vuitanta-un anys després que es parlés per primera vegada de la protecció especial de les capçaleres del Ter i del Freser, en el pla de reserves de paisatge de la Segona República, el conseller de Territori, Santi Vila, ha anunciat l'inici del procés de creació del parc natural d'aquesta zona. És una necessitat, però no s'ha de fer realitat a qualsevol preu. S'ha de delimitar bé l'àmbit de protecció, assenyalar els valors naturals objecte de la preservació i, a més, dotar-lo adequadament de recursos, sobretot econòmics.

Això és el que pensen les entitats ambientalistes del Ripollès, que han acollit l'anunci de Vila amb satisfacció, però també amb una certa prevenció. I és que la història no els convida precisament a l'optimisme. És una història que palesa que, primer, només es va delimitar la zona i, més recentment, s'ha protegit amb figures administratives que no són tan potents com la de parc estatal, que és la que proposen. Les capçaleres del Ter i del Freser estan incloses en la Xarxa Natura 2000 des del 2001 i en el pla d'espais d'interès natural (PEIN). L'historial d'estudis sobre els diversos valors naturals i ambientals d'aquestes capçaleres també és molt extens.

La proposta de parc natural arrenca l'any 1932 amb el pla ja citat, el qual delimitava les zones de l'alt Ter i Núria, coma de Vaca, Freser, Ulldeter i Carboners. L'any 1966, es va constituir la reserva estatal de caça de Freser-Setcases i, deu anys més tard, el 1976, l'Institut Català d'Història Natural va redactar el Llibre blanc de la gestió de la natura als Països Catalans, en què s'establia la necessitat de preservar com a àrees de protecció especial les valls de Ribes i les altes valls del Ter, les quals ja s'hi consideraven grans parcs. Recomanava vetllar per la diversitat d'ambients i la fauna pirinenca.

Es va haver d'esperar gairebé deu anys més, l'any 1985, perquè es fessin campanyes de conservació i d'educació ambiental i estudis de fauna, i perquè s'encetessin converses del territori amb la Generalitat sobre els límits del futur parc natural. Dos anys més tard, es constitueixen formalment les entitats proteccionistes Biorama-Vall de Ribes, el Grup de Defensa del Ter, Gedena i Arç. L'any 1992 és una fita important, ja que s'aprova el PEIN, en què s'indica que les parts més elevades i inaccessibles de les capçaleres del Ter i del Freser siguin parc estatal. El 1994 es dóna llum verd al pla rector d'ús i gestió d'activitats lúdiques, esportives i turístiques de les capçaleres del Ter i del Freser i entre el 1998 i el 1999 hi ha diverses denúncies d'actuacions il·legals a Vallter.

El 2000 es presenten al·legacions a l'aprovació de la delimitació del PEIN de les capçaleres –el 2004 hi ha la resolució incloent-hi les obagues de la vall del Rigard, serra Cavallera i Serra de Montgrony– i, el 2001, el Parlament insta el govern a incrementar-ne la protecció i també aprova una proposició no de llei sobre la idoneïtat dels límits de les zones d'especial protecció per als ocells i el 2002 el pla de gestió de boscos.

El 2004 es constitueix el Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès per part dels ajuntaments ripollesos del PEIN. El 2006, el Consell Comarcal del Ripollès aprova un avantprojecte de parc natural i, el mateix any, hi ha un acord del govern respecte a l'ampliació de límits de les capçaleres del Ter i del Freser. El 2009 s'aprova la Carta del Paisatge de la Vall de Camprodon.

 





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar