Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EN MARXA UNA PROVA PILOT PER ELIMINAR ELS SENGLARS DEL CENTRE DE LA CIUTAT



En marxa una prova pilot per eliminar els senglars del centre de la ciutat

28/05/2015

L’Ajuntament ha contractat una empresa especialitzada en el control de la població de senglars per capturar aquells que s'han fixat al nucli urbà i eliminar-los

 

L’augment de la presència de senglars que es passegen i baixen al nucli urbà de la ciutat ha obligat a l’Ajuntament de Sant Cugat a prendre mesures per evitar que aquesta situació empitjori. El consistori ha posat en marxa una prova pilot que ha encarregat a l’empresa Estrateko per reduir la població de senglars que hi ha a l’espai urbà mitjançant la captura selectiva i la seva eliminació. Aquesta prova pilot de control de la població de porcs senglars té un cost de 16.432,20 € més IVA, una despesa que va ser aprovada en Junta de Govern el 10 de març.

 

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, explica que s’ha fet “alguna acció en l'interior de la zona urbana”, i que ho fa una empresa, Estrateko, “que té experiència en la gestió de porcs senglars”. Puigdomènech, conscient que és un tema delicat, demana comprensió: “El senglar no té un depredador natural al parc i és per això que ens toca a nosaltres fer de depredadors, sempre de forma respectuosa”. El regidor afegeix que la causa principal de què s’instal·lin aquests senglars a la ciutat és perquè els veïns els donen a menjar: “Si se’ls dóna menjar, els fixem. Si no trobessin menjar, marxarien”.

 

Aquest augment de la presència de senglars s’ha detectat especialment en la zona de l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Mira-sol i a Valldoreix. En els últims mesos, però, també se’ls ha vist passejar per zones tan cèntriques com la plaça de Lluís Millet o el Monestir.

 

Porc senglars: són un problema?

 

Malgrat que el senglar no és un animal perillós, en determinades circumstàncies pot provocar situacions perilloses. En primer lloc pot afectar, segons el regidor, a la seguretat vial, ja que pot provocar un accident; i també causen desperfectes a parcs i jardins urbans. És molt poc probable que puguin atacar a les persones, a no ser que se sentin amenaçats –si se’ls acorrala– o si tenen cries: “Per prudència, és millor no acostar-se als adults si tenen cries perquè es poden posar a la defensiva”, explica Puigdomènech.

 

Per controlar i reduir la població de senglars del Parc de Collserola, anualment es fan batudes de caça. Unes batudes que s’han fet des de fa força anys i que fins al moment no han donat el resultat esperat. Alguns veïns consultats pel TOT proposen com a solució l’esterilització: “Fer batudes no és una solució seriosa. Crec que s’hauria d’esterilitzar, fer un control de la natalitat”, argumenta Rosa Pla, veïna de Mira-sol. Pla reconeix que els senglars causen problemes quan es treu a passejar els gossos o quan es condueix, però que ha conviscut amb la seva presència “des de sempre”.

 

Biel Rosell, veí de la Floresta, considera que l’eliminació hauria de ser l’última de les opcions: “I què me’n dius de la superpoblació humana de Sant Cugat?”, es pregunta. “Els porcs senglars són el menor dels problemes que tenim”. Rosell explica que al costat d’on vivia van construir 31 cases en un espai on fins aleshores havien viscut diverses famílies de porcs senglars: “Nosaltres també els hem fet fora dels llocs on vivien. Penso que el que hem de fer és aprendre a conviure amb ells”.

 

Adriana Granero, també de la Floresta, reconeix que el problema existeix: “La construcció de zones urbanes i carreteres fa que els espais naturals on sempre han viscut els porcs senglars quedin delimitats i separats, i conseqüentment, hagin de moure’s per buscar menjar”. Això diu, provoca “accidents de trànsit, animals ferits, brutícia als voltants dels contenidors”. Granero apunta que s’ha de fer un estudi complet de la situació però no veu bé l’eliminació: “Al cap i a la fi estem dient que tenim el dret a decidir qui viu i qui no, qui sofreix i qui no. No penso que es tracti de supervivència”.

 

Pere Fernández Poveda





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar