Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

UP VOL AGUAITS NOCTURNS PER ATURAR DANYS DELS SENGLARSUP vol aguaits nocturns per aturar danys dels senglars

19/07/2015
Plantacions d’avellaners en municipis com ara Alcover i Mont-ral pateixen els estralls dels senglars a les infraestructures i l’arbrat. UP i caçadors consideren que les batudes diürnes no són efectives

Unió de Pagesos (UP) ha demanat als serveis territorials d’Agricultura queaccelerin els permisos d’aguaits nocturns per fer front als nombrosos danys que els senglars estan provocant a les zones d’avellaner amb reg de suport. Municipis com ara Alcover i Mont-ral i, en general, les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà de la vall del Francolí són les més afectades.  

 

La situació extrema de calor d’aquests dies fa que a la nit els senglars busquin aigua a les infraestructures de rec a les zones d’avellaner. El resultat és que les fan malbé i causen danys també en els conreus, en especial a les plantacions joves, explica Josep Z. Ferré, coordinador territorial del Camp de Tarragona d’UP. “I amb l’agreujant que cada cop n’hi ha més, de senglars”, hi afegeix.  

 

En el període actual, que va de l’1 de juny fins al 5 de setembre, es poden fer caceres de porc senglar en la modalitat d’aguait diürn. Aquesta modalitat abasta des d’una hora abans de sortida del sol fins a una hora després de la posta i per efectuar-la només cal que els titulars de les àrees privades de caça ho comuniquin al Departament d’Agricultura.   No obstant això, tant el sindicat com el col·lectiu de caçadors mateix assenyalen que l’aguait diürn no és efectiu per fer font al problema que estan patint els cultius. Precisament, perquè s’efectua a les hores que fa més calor, durant les quals els senglars s’amaguen.  

 

La segona opció és l’aguait nocturn, però, en aquest cas, cal demanar una autorització al Departament d’Agricultura. “És cert que les autoritzacions arriben, però una setmana després, quan ja s’han produït els danys i els senglars han marxat”, assenyala Josep Z. Ferré.  

 

Per aquest motiu, UP demana als titulars de les àrees privades de caça on hi ha hagut danys que atenguin les peticions dels pagesos afectats i sol·licitin els permisos per fer aguaits nocturns. Però tant important com això és que els serveis territorials d’Agricultura resolguin amb celeritat les peticions.  

 

D’altra banda, UP afirma que ha demanat reiterades vegades als serveis territorials del Departament d’Agricultura de Tarragona que es facin censos de senglar en les zones afectades pels danys. Una resolució del Parlament de Catalunya estableix que quan la població supera determinats llindars, s’ha de declarar l’alerta cinegètica i autoritzar caceres.   “Volem que es publiquin els censos, perquè així podrem demanar que declarin l’alerta cinegètica”, afirma Ferré. El coordinador territorial del Camp de Tarragona d’UP creu que la situació a la demarcació és greu però que encara s’és a temps d’evitar que s’arribi a l’extrem de les comarques de Girona, on la població s’ha desbordat.  

 

Josep Lluís Eras

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar