Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS VETERINARIS DEMANEN LA VACUNA DE LA RÀBIA OBLIGATÒRIAEls veterinaris demanen la vacuna de la ràbia obligatòria

21/07/2015
L’ordre està parada pels canvis a Agricultura

Els col∙legis de veterinaris ca­talans volen que la vacuna de la ràbia a les mascotes torni a ser obligatòria. El cas d’un gos d’origen català que fa dos anys es va encomanar de la ràbia al Marroc, on la malaltia és molt prevalent, i es va descobrir que estava rabiós quan va mossegar diversos nens a Toledo, des­prés d’haver fet una parada d’uns quants dies a Barcelona, va donar el senyal d’alarma. Durant aquests dos anys, vete­rinaris i tècnics del Departa­ment d’Agricultura van estu­diar i van pactar la nova nor­mativa que tornés aquest control sobre les principals mascotes: gossos, gats i fures.    

 

Però el recent canvi de ti­tulars en diversos departa­ments de la Generalitat, entre els quals Agricultura, que va passar de Josep Maria Pelegrí (d’Unió) a Jordi Ciuraneta (de CDC), ha deixat en espera l’or­dre, que ja havia passat el perí­ode d’al∙legacions, segons de­nuncia el Consell de Col∙legis Veterinaris.    

 

Catalunya, juntament amb el País Basc, Galícia i Astúries, no exigeix la vacuna de la ràbia, perquè des de fa anys Espanya és un país lliure d’aquesta infecció. “Però a Catalunya hi ha coves amb ratpenats ra­biosos i els moviments al Mar­roc i els països de l’Est eu­ropeus, on hi ha molta ràbia i on es crien molts dels gossos més cotitzats a Espanya, ens deixa totalment exposats a la malaltia”, aclareix Juan José Badiola, director del Centre d’Investigació d’Encefalopa­ties Espongiformes i Malalties Transmissibles Emergents.    

 

“Aquest reservori silvestre, el dels ratpenats, és molt difícil de controlar, com passa en països de l’Est, on la ràbia afecta sobretot guineus. Per això la millor prevenció és vacunar els animals domèstics ja que no hi ha manera de garantir que el virus no viatgi”. De fet, per moure’s per Europa és neces­sari tenir al dia el passaport per a animals de companyia i és precisament la vacuna de la rà­bia el seu principal requisit.    

 

Ceuta i Melilla tenen casos de ràbia cada any, perquè el pas per la frontera dels animals és difícil de controlar. I en el cas dels infectats salvatges, en­cara és més complicat. “A França els va costar molt de combatre­la. Van acabar llan­ant­los caps de gallina amb la vacuna per cobrir el nombre més alt possible de guineus”, explica Badiola.    

 

La vacuna de la ràbia per gossos, gats i fures ha tingut viatges d’anada i tornada en gairebé totes les comunitats autònomes i el mateix ha pas­sat en gran part d’Europa. Els irreductibles són ara aquestes quatre comunitats.“ Però mal­grat que no és obligatòria a Ca­talunya, són molts els animals, sobretot de caça, que sí que es­tan vacunats. Però un territori es considera protegit si entre el 70% i el 80% dels animals estan vacunats”.    

 

ANA MACPHERSON

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar