Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS CAÇADORS ACTUEN A LA CONRERIA PER REDUIR ELS SENGLARS A LES VINYES



Els caçadors actuen a la Conreria per reduir els senglars a les vinyes

05/09/2015
La societat de caçadors de Martorelles, Sant Fost i Santa Maria compta abatre 25 exemplars aquesta temporada d’estiu

El Departament d’Agricultura ha autoritzat excepcionalment la caça amb arma de foc, modalitat aguait nocturn amb l’auxili de focus, d’exemplars de porc senglar a la zona de la Conreria. L’autorització té validesa fins al 28 de setembre, i respon a la demanda de la societat de caçadors La Marta, de Santa Maria, Martorelles i Sant Fost, per abatre exemplars de senglar que, segons afirmen els agents rurals, són cada vegada més nombrosos i malmeten els conreus.


Segons els agents rurals, cada vegada és més habitual que els senglars s’acostin a les zones conreades i habitades per buscar aliment. Aquest estiu, a més, la forta calor ha empès les mares amb cries a buscar la hidratació del raïm a les vinyes. “Es mengen el raïm, perquè busquen la manera d’hidratar-se”, explica Jaume Mompel, de la societat de caçadors La Marta.


Davant d’això, i com acostuma a fer cada any, la societat de caçadors va sol·licitar a finals de juny un permís per fer batudes diürnes per mirar de minimitzar els danys que provoquen els senglars, i com que els resultats no van ser prou contundents, van sol·licitar el permís per fer esperes nocturnes, que es fan de manera individual i sense l’ajuda de gossos. “En un mes i mig hem abatut 18 exemplars, i fins a final de setembre esperem arribar fins als 25, un 20% més que l’any passat”. Aquest increment es correspon amb l’augment de la població de senglars que s’estima que hi ha hagut darrerament al vedat de Santa Maria, Martorelles i Sant Fost, que actualment supera els 100 exemplars.


L’augment de la població de senglars és un fet generalitzat, perquè “són animals que no tenen depredadors al bosc”, opina Joan Plans, propietari del celler Altrabanda de Martorelles, qui explica que en alguna ocasió els senglars li han malmès fins a un 40% de la collita, tot i que aquest any preveu menys afectació.


“Cal que algú reguli la població de senglars, perquè s’han convertit en un problema”, diu, i afegeix que molts habitatges particulars de Sant Fost també han vist com aquests animals accedeixen al pati de casa seva per buscar menjar. “Per aturar els senglars no hi ha cap mesura de protecció que serveixi, i per això cal recórrer als caçadors”, remarca.


Per fer la sol·licitud de permís de caça, cal justificar els danys que causen aquests animals. Els agents rurals inspeccionen els conreus, verifiquen les afectacions i transmeten els seus informes al Departament d’Agricultura, que és el que acaba concedint el permís, “sempre per a horaris determinats, espais concrets i persones correctament identificades”, diu el responsable de la societat de caçadors.


Preocupació per la proximitat de la caça als nuclis habitats

Arran d’aquest permís de caça extraordinari a la Conreria, l’Ajuntament de Santa Maria ha emès un comunicat públic en què demana a les persones que tinguin previst transitar per aquesta zona que tinguin precaució per evitar qualsevol tipus d’accident. “Volem controlar més la situació, perquè ens preocupa que algú pugui prendre mal”, ha assenyalat l’alcalde de Santa Maria, Julián Trapero.


No obstant això, la societat de caçadors assegura que les esperes nocturnes es fan amb el màxim control per part dels agents rurals: “A la nit només hi ha un caçador a cada vinya, allunyat de les zones urbanes, i quan sortim de la vinya sempre descarreguem l’arma”, diu Mompel.


Actualment, la societat de caçadors La Marta està formada per 125 caçadors, tot i que per fer l’aguait nocturn només hi ha disponible una quinzena de persones. “Ara sortim gairebé cada dia, però sempre per vinyes diferents”, diu Mompel, que distingeix entre les batudes diürnes amb gossos i les esperes nocturnes als punts concrets acordats amb els agents rurals. “De nit solem espantar i dissuadir els senglars més que no pas abatre’ls”





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar