Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

PLA DE XOC CONTRA EL SENGLARPla de xoc contra el senglar

02/01/2017
A Osona es farà un pla pilot pioner per facilitar les batudes i reduir els danys provocats per la sobrepoblació

Osona forma part d’un pla pilot de la Generalitat per acabar amb la sobrepoblació de senglars. La Generalitat ha activat un pla de xoc a tot Catalunya i admet que aquesta situació suposa un problema tant per a l’agricultura com per a la seguretat del trànsit. Les Guilleries i el Collsacabra, amb 17,5 senglars per quilòmetre quadrat, és una de les zones amb més densitat d’aquests animals. Els caçadors reivindiquen la seva activitat.  

 

La Generalitat ha posat en marxa un pla de xoc per controlar la sobrepoblació de senglars, que en els últims quinze anys gairebé ha multiplicat per set la seva presència a Catalunya. A Osona, on hi ha algunes de les zones amb més concentració d’aquest animal, es farà una experiència pilot amb els caçadors per tal de facilitar-los la seva activitat i d’aquesta manera equilibrar l’ecosistema. De fet, un dels principis en què es basa el pla de la Generalitat és reivindicar la feina dels caçadors. “L’evolució cultural i l’establiment de zones d’especial protecció han anat deixant en un segon pla l’activitat cinegètica, considerant-la exclusivament una activitat de lleure”, fet que ha provocat l’increment descontrolat de determinades espècies de fauna salvatge, segons va admetre la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, durant la presentació del pla.    

 

El pla pilot d’Osona s’aplicarà sobretot a les Guilleries i el Collsacabra, segons Montse Barniol, directora general de Forest de la Generalitat. Aquest pla ha de permetre millorar la coordinació i reduir la burocràcia als caçadors per poder fer batudes excepcionals per reduir els problemes dels senglars. Precisament, una de les zones de Catalunya on hi ha una densitat més elevada de senglar és a les Guilleries i el Collsacabra, on s’han detectat 17,5 senglars per quilòmetre quadrat, segons recull el Programa de Seguiment de les Poblacions de Senglar a Catalunya de la Generalitat, publicat al mes d’octubre i que recull dades de la temporada 2015-2016. Les cinc colles que formen part del programa de seguiment van caçar 1.529 senglars en aquesta zona. La densitat de senglars de les Guilleries i el Collsacabra, que és la mateixa que a l’Alt Empordà, només la supera la zona volcànica de la Garrotxa, amb 18,5 senglars per quilòmetre quadrat. Al Ripollès, la zona del Freser-Setcases, tot i que la densitat és de sis senglars per quilòmetre quadrat, durant l’última temporada de caça (2015-2016) va ser una de les zones de Catalunya on es va produir un augment més important de la densitat, de gairebé el 40% respecte a la temporada anterior. En aquesta zona s’hi van caçar 760 senglars. L’estiu de 2015 els senglars es van beneficiar d’un nivell de pluges superior a l’habitual i això va afavorir la supervivència dels exemplars joves nascuts durant la primavera. A la zona del Montseny la densitat és de 16,5 senglars per quilòmetre quadrat. Les 18 colles que aporten dades a l’estudi van caçar 3.107 senglars. Al parc del Castell de Montesquiu, es van caçar 297 senglars i a diferència del conjunt del país es va detectar una lleugera regressió del nombre de senglars respecte a l’any anterior.    

 

El pla per controlar i prevenir els danys produïts per la superpoblació de senglar té en compte els problemes que això suposa tant per a l’agricultura com en accidents de trànsit. Es calcula que a Catalunya hi ha cada any entre 700 i 1.000 accidents de trànsit provocats pel senglar. I en els últims 12 anys s’han multiplicat per nou les autoritzacions de captures excepcionals que ha hagut de fer el DARP per danys a l’agricultura. El pla preveu mesures legislatives, com la nova llei de caça que la considerarà més com una activitat social que fa la funció de control de danys i de gestió per un medi equilibrat i sostenible, que no de lleure, com és actualment. També es farà un decret per comercialitzar la carn de caça. D’una banda, ha de servir per garantir la seguretat alimentària –establint els requisits sanitaris de recollida, transport i comercialització– i de l’altra, per fomentar una activitat econòmica lligada a la gastronomia i el territori. A la zona del Collsacabra i les Guilleries es farà un pla pilot per facilitar les batudes, explica la directora general de Forest de la Generalitat, Montse Barniol. L’objectiu és facilitar la burocràcia i coordinar els agents per fer més efectives les batudes.  

 

Víctor Palomar 

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar