Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

CURS DE FORMACIÓ PER A CAÇADORS EN MATÈRIA DE SANITAT I HIGIENE DE LA CARN DE CAÇAFederació Catalana de Caça 13/06/2014

La Unió Europea estableix des de l’any 2004 normes específiques d’higiene dels aliments d’origen animal, i permet que les peces de caça puguin entrar a la cadena de comercialització sempre que el caçador disposi de coneixements suficients.

Aquesta formació bàsica permetrà que els mateixos caçadors puguin fer un examen sobre el terreny de l’animal caçat  i certificar que pot ser transportat fins a les sales de tractament de carn de caça.

                                                                                 

El contingut del curs inclourà les matèries següents:

 

  • Anatomia, fisiologia i comportament de les espècies de caça silvestres.
  • Comportaments anòmals i alteracions patològiques dels animals de caça silvestres provocats per malalties, fonts de contaminació mediambiental o altres factors que poden afectar la salut pública en cas del seu consum.
  • Normes d’higiene i tècniques adequades per a la manipulació, el transport, l’evisceració i la resta d’operacions a les quals s’han de sotmetre als animals després de ser caçats.
  • Disposicions legals i administratives sobre els requisits de policia sanitària i salut pública i higiene aplicables quan es posen al mercat. 

 

Aquesta formació no vol, ni pot, substituir els exàmens i les anàlisis a què es sotmeten els animals quan arribin a les sales de tractament, que han d’estar realitzats pels veterinaris competents. D’aquesta forma, però, l’animal pot ser traslladat de forma regulada i amb acreditació des del lloc on ha estat caçat i la data, donant una traçabilitat que d’altra forma no quedava assegurada.

Tingueu en compte que en el cas dels animals provinents d’explotacions ramaderes, la vida de cada animal queda enregistrada des del moment del seu naixement, cosa que amb els animals silvestres és del tot impossible.

 

Tampoc ens permetrà comercialitzar la carn de caça directament, a sigui vendre-la a un restaurant, carnisser o qualsevol consumidor final, ha de passar sempre per la sala de tractament de carn de caça.

 

Remarcar que per el consum propi, a sigui per el tradicional repartiment entre el caçadors de la colla, no fa falta aquest curs.

 

Entre les espècies de caça major, el senglar és la més abundant i ha assolit un nombre de captures de caça rècord durant la darrera temporada amb més de 35.000 exemplars caçats. A més, hi cal afegir l’isard, el cérvol, el cabirol i la cabra salvatge. Totes aquestes espècies es troben avui en dia de forma abundant a Catalunya.

Actualment a Catalunya hi ha dos sales de tractament de carn de caça:

 

  • Cárnicas Llora,  al Montseny
  • Senglar de Girona, que actualment té un centre a Girona i properament n’obrirà un altre a Tortellà. Aquest empresa esta estudiant seriosament la comercialització del cabirol.

 

Els cursos confirmats són els següents:

Escola Capacitació de Manresa: 5 de juliol i 6 de setembre

Escola de Capacitació de Santa Coloma de Farners: 12 i 19 de juliol i 20 i 27 de setembre.

Però des de la FCC estem negociant perquè se’n facin més i millor distribuïts dins el territori, en concret que s’imparteixen a les comarques més afectades per la superpoblació de senglar i on hi ha l’àmbit de treball de les empreses comercialitzadores.

Podran trobar tota la informació que vagi surtin sobre aquest important tema a les pagines web de la FCC i de les seves respectives Territorials.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar